Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Počena čokoladna cista? Odgovori na: Počena čokoladna cista?

Spoštovani,

žal niste napisali, kdaj ste sicer imeli ZM in kakšen imate sicer ciklus, ali uporabljate kakšno kontracepcijo ipd. skratka precej bi bilo še podatkov, ki pomagajo razumeti oceno kolegov na urgenci. Kar me zlasti čudi je diagnoza “čokoladne ciste” brez invazivne preiskave, saj se z UZ takšne diagnoze skorajda ne da postaviti. Enaka tvorba, zlasti manjša od 5 – 6 cm je namreč lahko tudi običajen “korpus luteum” ali po slovensko “rumeno telesce”, kakršno nastane po vsaki ovulaciji. Včasih pride ob ovulaciji do nekoliko večje krvavitve in nastana cista rumenega telesca, ta celo lahko res poči in povzroči hujše težave povsem podobne vašim in včasih je takšno situacijo celo potrebno res reševati z operacijo, saj se kri lahko prosto nabira v trebušni votlini in tam povzroča močnejše draženje, dokler je ne odstranimo. Tudi krvavitev je vačsih potrebno ustaviti laparoskopsko. Upam, da bodo pred operacijo ponovno preverili indikacijo zanjo. Tudi pregrada po mojem mnenju ni za odstranit zgolj zato, ker so jo odkrili naključno ob UZ zaradi povsem drugih težav.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close