Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja laganje otroka Odgovori na: laganje otroka

Tudi pri nas se je to dogajalo. Dokopala sem se do spoznanja, da je resnica vedno kaznovana. Če bi tvoja hči naprimer dejala, da je gledala TV, ki je prepovedan, bi jo okregala, če pa se ti zlaže, je pa vse ok, torej laž ni kaznovana. Tako otrok pride do spoznanja, da se splača lagati, nikakor pa ne povedati resnice. To je povedano zgolj poenostavljeno, ampak, nekako tako se meni zdi se vse začne pri otroku že zgodaj. Majhne drobne in neškodljive laži, in nato tako naprej. In tako je povsod in vseskozi v življenju in skozi življenje. Naprimer je tvoj mož na neki zabavi, popije malo ali malo več, se okrog njega ovija kakšna privlačna ženska, se zgodi tisto, kar se ne bi smelo zgoditi, to potem globoko obžaluje in mu je žal in hudo, česar ne bi za nič na svetu ponovil, ker mu ti pomeniš vse, ampak časa nazaj se ne da zavrteti. In kakšna bi bila tvoja reakcija, če bi ti to priznal. Ali enostavno, te ustavi policaj, reče , kontrola prometa, ti mu daš dokumente, potem te vpraša, če imaš vso potrebno dodatno opremo, zagotovo rečeš, da jo imaš, pa se ti niti ne sanja, kaj naj bi to vse bilo, ne rečeš, ja ne vem, ker za to skrbi mož, ali si malo nazaj zamenjala žarnico, pa se ne spominjaš dobro, ali si že kupila drugo. Če bi šla tisti trenutek preverjat, bi se kaj hitro zgodilo, da bi ti res manjkala kakšna žarnica in bi plačala kazen, torej resnica kaznovana.
Mislim, da bi se moral naš odnos do resnice spremeniti, nihče ne želi biti nalagan, vsakdo si želi resnico, samo naše reakcije po tistem, ko slišimo resnico so vse prej kot prijetne. za tistega, ki resnico pove.Mogoče začni razmišlajti v tej smeri, pri nas se je obneslo. Prosila sem, naj se mi ne zlaže, dejala, da najbrž ne bom ravno dobro sprejela resnice, se bom pa močno potrudila in da bo mogoče resnica prinesla tudi kake posledice, samo zaupanje vanjo in njeno v moje pa ne bo trpelo.
Drobne neškodljive laži bodo vedno, tudi resnice kdaj ne bomo povedali, raje bomo molčali. In tudi to bi morali spoštovati in dati čas, ne pa siliti vanj z vprašanji, ker potem ta drugi raje odgovori z lažjo in bi morali sproti pretehtati, ali so vprašanja in resnica tisti trenutek res pomembna, ali lahko vse skupaj počaka za dan ali dva.
lp

New Report

Close