Folna kislina – vitamin življenja

Uredništvo, 05. maj 2016.

Kot bodoča mamica se morate zavedati, da se pripravljate na posebno 9 mesečno »avanturo«. V vašem telesu se bodo …

Načrtujete nosečnost?

Če načrtujete nosečnost, je dobro, da začnete razmišljati o svojem zdravju in življenjskem slogu. Zdrava ženska sicer ne potrebuje posebnih priprav na nosečnost, le znebiti se mora nezdravih navad, kot so kajenje, uživanje alkohola, zdravil in kolikor se le da, zmanjšati stres. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč partner, ki vas pri tem podpira, vam stoji ob strani in sodeluje.

Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojega otroka!

Kot bodoča mamica se morate zavedati, da se pripravljate na posebno 9 mesečno »avanturo«. V vašem telesu se bodo dogajale različne psihološke in fizične spremembe, s tem pa se bodo spreminjale tudi potrebe po hranilih. Zato morate sebi in svojemu otroku zagotoviti najboljše, z uživanjem zdrave in raznovrstne prehrane. S tem boste zadostili potrebe po hranilih, ki jih boste potrebovali za zdravo nosečnost in zdrav razvoj otroka.

Pred načrtovano zanositvijo in v času nosečnosti pa je še posebej potreben povečan vnos folne kisline.

Kaj je folna kislina in zakaj je tako pomembna?

Folna kislina (vitamin B9 oz. folicin) in folat (aktivna oblika folne kisline) sta vodotopni obliki vitamina B9. Človeško telo samo ni sposobno izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano ali prehranskimi dopolnili.

Največ vitamina B9 je v listnati zelenjavi, v cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče). Veliko ga vsebujejo še jetra in kvas.
Glede na to, da so potrebe po uživanju folne kisline v času pred zanositvijo, med nosečnostjo in tudi med dojenjem povečane je skoraj neizogibno, da ne posežete po prehranskih dodatkih, ki vsebujejo folno kislino.

[ggcte url=”https://www.carso.si/zdrava-nosecnost?utm_source=TekstovniOglas&utm_medium=MedOverNet&utm_term=Femibion”]Femibion folna kislina[/ggcte]

Seveda se boste vprašali, zakaj je ta vitamin tako pomemben?

Folna kislina ima zelo pomembno vlogo pri številnih procesih v človeškem organizmu, tako pri pravilni delitvi celic, obnovi celic, sintezi DNK in aminokislin ter razvoju možganov, hrbtenice in hrbteničnega kanala. Z zadostnim vnosom folne kisline so pogoji za plod na samem začetku najboljši, kajti s tem preprečite in zmanjšate pojavnost prirojenih napak nevralne cevi, zmanjša pa se tudi tveganje za prirojene srčne napake.

Folati, ki jih zaužijete s hrano so v aktivni obliki in jih organizem zelo hitro porabi. Vitaminsko-mineralni preparati pa praviloma vsebujejo folno kislino, ki jo telo lahko uporabi šele, ko jo encim MTHFR (metilenterahidrofolat reduktaza) presnovi v aktivno obliko – folate. Zaradi genskega polimorfizma ima kar 50 % žensk zmanjšano aktivnost encima MTHFR in posledično moteno presnovo folne kisline v folat. Danes, žal še ni na voljo testov za ugotavljanje genskega polimorfizma, zato je najboljša rešitev, da uživate hrano bogato s folati in prehranski dodatek, ki vsebuje že aktivno obliko folatov.

nosecnost1

Femibion® je edino prehransko dopolnilo na slovenskem trgu, ki vsebuje aktivno obliko folatov – Metafolin®, ki zagotovi takojšnjo razpoložljivost folatov pri vseh – 100% žensk. S tem je potreba organizma po folatih urejena za dalj časa.

Kdaj morate začeti z jemanjem folne kisline?

Strokovnjaki svetujejo, da z jemanjem folne kisline začnete vsaj 3 mesece pred načrtovanjem nosečnosti, saj se le tako raven folatov v organizmu uredi na najbolj optimalno raven za otroka. V prvem trimesečju nosečnosti se namreč lahko pojavijo nepopravljive prirojene napake otroka. Še posebno opozorilo pa velja tu za vse ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, kajti njihova raven folatov je še posebej nizka.

Od načrtovanja nosečnosti do prvega trimesečja – Femibion® 1

Od trenutka načrtovanja pa do dopolnjenega 3. meseca nosečnosti je najbolj priporočljivo jemanje Femibion® 1, ki vsebuje aktivno obliko folne kisline Metafolin®. Aktivna oblika zagotavlja optimalen vnos folne kisline za razvoj ploda. Metafolin® je v telesu uporaben takoj, brez presnavljanja in tako je potreba otroka po folatih zadoščena od začetka. Vsebuje tudi, za nosečnico, nujno potrebne vitamine B skupine, biotin, ter vitamin C, E.

Zakaj priporočamo Femibion® 2?

Od drugega trimesečja dalje je priporočljivo uživati prehransko dopolnilo Femibion®2, ki vsebuje Metafolin®– aktivno obliko folata, vitamine in minerale ter maščobne kisline omega – 3 (to je dokozaheksanojska kislina, DHA). DHA je namreč pomemben sestavni del vseh celičnih membran v telesu, posebej tistih v možganih in očesni mrežnici. Reden vnos DHA, sprva prek popkovine, kasneje pa preko materinega mleka, pripomore k normalnemu razvoju otrokovih možganov in oči.
Zato od dopolnjenega tretjega meseca nosečnosti dalje in v času dojenja, strokovnjaki bodočim mamicam svetujejo dodajanje 200 mg DHA za ustrezno preskrbljenost organizma z maščobnimi kislinami omega – 3.

Femibion® 2 je idealno prehransko dopolnilo, saj vsebuje Metafolin®, ki zagotavlja optimalno preskrbo s folati, esencialnimi omega – 3 maščobnimi kislinami (DHA) in vitamini, torej vse kar potrebuje nosečnica in doječa mamica.

Ali ste vedeli?

Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se pri kuhanju uničijo za približno 35%.
Nosečnice brez dejavnikov tveganja za plod z napako nevralne cevi bi morale zaužiti 0,66 – 0,70 mg folata na dan, kar ustreza npr. 500 g surove špinače ali 900 g surovega brokolija dnevno. Nosečnice, ki imajo višje tveganje za plod z napako nevralne cevi, naj bi zaužile 10 x večjo količino take hrane.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
05.08.2021. ob 09:18
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close