Fatalna skrb: Tako pretirano zaščitniški starši škodijo svojim otrokom

Angry mother looking and talking to her silly little son doing homework at home. Conflict between parent and child,Image: 623196699, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia

V preveliki želji, da bi svoje otroke zaščitili, jim škodijo.

Spletna stran Focus poroča, da imajo v Nemčiji šole težave s starši, ki med odmori na šolskem dvorišču “kot helikopter” krožijo okoli svojih otrok. A tako imenovani ‘helikopterski starši’, ki noč in dan bdijo nad otroki, da bi jih zaščitili pred vsako še tako majhno nevarnostjo, niso najhujši. Prišla je nova generacija zaščitniški staršev, ki so jim nadeli vzdevek ‘starši kosilnice’.

Otrokom nehote škodijo

Starši kosilnice otrok ne le spremljajo pri vsakem koraku in jim poskušajo olajšati življenje, ampak težave odpravljajo, še preden se pojavijo. Kot kosilnica bodo vnaprej pokosili vsako oviro, pa naj gre za igro v peskovniku ali za opravljanje domačih nalog, ki jih ponavadi prevzamejo kar sami. Otrokov poraz je njihova največja nočna mora. Ne zavedajo se, da njihova pretirana ljubezen otrokom na dolgi rok škodi in jih onesrečuje. “Otroci, ki nikoli ne naletijo na oviro, se ne bodo naučili, kako se sami uveljavljati, kako prenesti konflikt, napetosti ali poraz. Vse to je del zdravega razvoja,“ pravi strokovnjak za izobrazbo Klaus Hurrelmann. “Otroci mater, ki spadajo v to kategorijo, bodo pokazali brezhibne domače naloge, pri preverjanju znanja pa ne bodo tako uspešni. Na ta način se otroci ne bodo naučili, da se iz težav učimo in da lahko vse – z idejami, trudom in disciplino – dosežejo sami,“ pa dodaja Christine Falk-Frühbrodt, strokovnjakinja za vzgojo, ki meni, da starši, ki ob vsaki priložnosti “prižgejo kosilnico”, svoje otroke vzgajajo v odvisne, pasivne in nekompetentne osebe.

Že študija iz leta 2018, ki so jo izvedli raziskovalci z Univerze v Minnesoti, Severni Karolini in Univerze v Zürichu, je pokazala, da dvoletniki, ki jih je vzgajala preveč zaščitniška mama, kot petletniki težje nadzorujejo svoje impulze in čustva, pri desetih letih pa so v tej skupini opazili tudi slabši šolski uspeh in čustvene težave.

Otroci preveč zaščitniških staršev imajo težave v šoli, težje sklepajo prijateljstva in se soočajo z izzivi, ki jih s sabo prinaša odraščanje.

Hurrelmann pravi, da je s preveč zaščitniško vzgojo soočenih med 20 in 25 odstotkov otrok. “Ti otroci prihajajo iz dobro situiranih družin. Njihovi starši so visoko izobraženi in zelo jih skrbi za naraščaj.” Takšni starši verjamejo, da je življenje v današnji družbi bolj nevarno kot kdaj koli prej. “Treba jim razložiti, naj otroke zavarujejo le pred akutno nevarnosti, kadar naletijo na ovire, pa naj jim pomagajo le-te pravilno oceniti in jih čim bolj samostojno odpraviti,” svetuje strokovnjak.

O avtorju

I. K.

New Report

Close