Evropska komisija za do potrošnika prijaznejši trg plačilnih storitev

Uredništvo, 10. maj 2013.

Zakaj so našteti ukrepi pomembni za potrošnike?

Evropska komisija je objavila predlog direktive o bančnih računih, katere namen je prispevati k boljšem delovanju evropskega trga plačilnih storitev v korist potrošnikov. Pri tem gre predvsem za omejevanje slabih praks bank kot so visoki in nepregledni stroški poslovanja z bančnim računom, oteževanja zamenjave banke in finančnega izključevanja potrošnikov.

Evropska komisija se je za takšen ukrep odločila, ker banke samostojno niso bile pripravljene narediti svojih storitev bolj prijaznih do potrošnikov in ko vlade v državah članicah kljub pozivom iz Bruslja niso pokazale posluha za probleme potrošnikov, ki so brez bančnega računa ali pa zanj plačujejo preveč.

Predlog direktive je tudi rezultat dolgoletnega opozarjanja potrošniških organizacij na slabe tržne prakse bank in visoka oškodovanja potrošnikov. »Predlogi v direktivi lahko pozitivno prispevajo k več konkurence in izboljšajo situacijo socialno šibkejših potrošnikov. Učinkovit prenos direktive v nacionalno zakonodajo je zdaj zelo pomemben za ohranjanje zaupanja državljanov v institucije EU,« meni Boštjan Krisper, vodja oddelka financ pri ZPS.

Zakaj so našteti ukrepi pomembni za potrošnike:

–        Vsak državljan EU mora imeti dostop do osnovnega bančnega računa. Takšen račun mu mora omogočati poslovanje z osnovnimi plačilnimi instrumenti, vključno z debetno kartico, spletno banko in manjšim limitom. Obenem mora biti ta račun za vsakogar stroškovno dostopen. Stroški letnega poslovanja z bančnim računom pri večini bank v Sloveniji so neupravičeno visoki. Prav tako je opaziti trend, da nekatere banke »manj dobičkonosnim« potrošnikom zapirajo bančne račune. Brez bančnega računa, tako kot brez elektrike, je potrošniku onemogočeno normalno socialno in ekonomsko življenje.

–        Nadomestila, ki jih potrošniku za poslovanje z bančnim računom zaračuna banka, morajo biti razumljiva, pregledna in primerljiva. Le tako bo potrošnik lahko vedel kaj svoji banki plačuje in ali je druga banka zanj morebiti ugodnejša. Osnoven pregled nad najbolj pogostimi nadomestili potrošniki že lahko najdejo na spletnih stranehZveze potrošnikov Slovenije in Banke Slovenije.

–        Postopek zamenjave bančnega računa mora biti preprost, hiter, varen in brezplačen. Lažja zamenjava bančnega računa lahko banke končno spodbudi k ponudbi bolj kakovostnih in ugodnih plačilnih storitev. Obstoječi slovenski prostovoljni medbančni dogovor o zamenjavi banke se v praksi ni izkazal za učinkovitega.

Vir: www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close