Alarmantno širjenje ošpic v Evropi

množica, ljudje
Foto: Profimedia

V prvih treh mesecih leta 2024 so v Evropi zabeležili skoraj toliko primerov ošpic, kot jih je bilo v celem letu 2023. Ta skrb vzbujajoč trend predstavlja resno zdravstveno grožnjo, še posebej za otroke, mlajše od pet let.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) in Unicefa se v prvih treh mesecih leta 2024 soočamo s skorajšnjim preseganjem števila primerov iz celotnega prejšnjega leta, saj je bilo v 45 državah evropske regije uradno prijavljenih že 56,634 primerov ošpic, vključno s štirimi smrtnimi žrtvami.

Razlogi za naraščanje števila primerov so večplastni. Med ključnimi dejavniki so zamude pri rutinskem cepljenju med pandemijo COVID-19. To je pustilo velike vrzeli v imunosti, zlasti med najmlajšimi, kjer več kot tri četrtine otrok, ki so zboleli za ošpicami v letu 2023, ni prejelo nobenega odmerka cepiva proti ošpicam.

Resni zapleti pri otrocih

Ošpice niso le izredno nalezljiva bolezen, ampak lahko vodijo do resnih in dolgotrajnih zapletov. Več kot polovica otrok, zbolelih za ošpicami v letu 2023, je bila hospitaliziranih, kar kaže ba veliko breme za posameznike, družine in zdravstvene sisteme. Majhni otroci so še posebej dovzetni za hude oblike bolezni, ki lahko oslabijo otroški imunski sistem in povečajo tveganje za druge nalezljive bolezni.

Izpuščaj pri ošpicah (measles)
Foto: Profimedia

Poziv k ukrepanju

Dr. Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor SZO za Evropo, poudarja, da bi že en sam primer ošpic moral sprožiti takojšnje ukrepanje: “Nihče ne bi smel trpeti zaradi posledic te uničujoče bolezni, ki jo je mogoče zlahka preprečiti.” Direktor poudarja tudi pomen nadoknadnega cepljenja in proaktivnih ukrepov tudi v državah z visoko precepljenostjo.

Regina De Dominicis, UNICEF-ova regionalna direktorica za Evropo in Srednjo Azijo, opozarja na nujnost vladnih ukrepov za krepitev zdravstvenih sistemov in učinkovite javnozdravstvene ukrepe, ki bi zagotovili zaščito vseh otrok.

Globalna perspektiva

Število primerov ošpic narašča tudi globalno, z več kot 300,000 primeri zabeleženimi v letu 2023. To nakazuje, da so izbruhi te bolezni neizogibni povsod, kjer virus naleti na žarišča necepljenih ali premalo cepljenih ljudi. Reden uvoz virusa med državami in celinami kaže na potrebo po mednarodnem sodelovanju in nujnih ukrepih za preprečevanje širjenja.

Kri, ošpice,
Foto: Profimedia

Skupni napori za preprečevanje prihodnjih izbruhov

UNICEF in SZO skupaj z drugimi regionalnimi in svetovnimi partnerji nadaljujejo s podporo državam pri načrtovanju, pripravljenosti in odzivanju na izbruhe, s ciljem zagotoviti zaščito prizadetim skupnostim in preprečiti prihodnje izbruhe. Podpora vključuje iskanje primerov, sledenje kontaktom in uporabo epidemioloških podatkov za ugotavljanje vrzeli v obsegu cepljenja.

Trenutno stanje zahteva takojšnje in odločno ukrepanje vseh vpletenih , da preprečimo nadaljnje širjenje ošpic in zaščitimo najbolj ranljive skupine, predvsem otroke, pred to nevarno, a preprečljivo boleznijo.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
21.07.2024 ob 16:29
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close