Estetska rinoplastika

Uredništvo, 14. marec 2018.

Rezultat estetske operacije nosu mora zadostiti več zahtevam. Brazgotina mora biti kar najmanj opazna, okrevanje po …

Estetska operacija nosu oz. rinoplastika je najpogostejši lepotni poseg. Temelji na posegih na hrustancu in nosnih kosteh. Posamezne operativne metode se razlikujejo druga od druge po več podrobnostih, predvsem pa velja poudariti razliko pristopa glede na to, ali kirurg izvede zunanji ali notranji rez. Danes večina kirurgov meni, da je zunanji pristop nujen le izjemoma, kadar gre za bolj zapletene deformacije in je cilj operacije predvsem rekonstrukcija, torej ne gre za klasično lepotno operacijo.

Rezultat estetske operacije nosu mora zadostiti več zahtevam. Brazgotina mora biti kar najmanj opazna, okrevanje po operaciji pa naj bi bilo kratkotrajno in neboleče, z izjemo manjšega, sprejemljivega nelagodja.

Operacija mora izpolniti štiri osnovne kriterije, tri objektivne in enega subjektivnega: simetrično obliko nosu, dobro funkcionalnost, primerno velikost in nazadnje želeni videz nosu. Funkcionalnost nosu mora ostati neovirana, če pa je bila pred operacijo otežena, mora poseg poleg estetskega upoštevati tudi korektivni vidik: izvede se septoplastika oz. korekcija nosnega pretina. Simetričnost oblike nosu pomeni, da so po operaciji vsi anatomski deli nosu normalni in usklajeni.  Pri velikosti nosu moramo upoštevati videz celotnega obraza, predvsem pa čela, nosu in brade, tako da lahko rezultat prilagodimo individualni fiziognomiji vsakega pacienta. Splošno prepričanje, da se zaradi operacije nosu spremeni človekov obrazni profil, drži le delno, saj gre za spremenjeno razmerje med frontalnimi obraznimi potezami, kar se odraža v vseh perspektivah.

dr. Vladimir Borić

Operacija je zares uspešna, šele ko je z rezultatom zadovoljen tudi pacient. Zato je pred operacijo nujno, da se kirurg s pacientom pogovori o njegovih željah in vzrokih za odločitev za rinoplastiko ter o njegovih pričakovanjih glede videza, torej kakšen nos si želi.

V rinoplastiki se najpogosteje uporabi notranji, zaprti rez, kar pomeni, da ni zunanjih brazgotin. Za to, da ne poškodujemo nosne sluznice in da imamo obenem dober dostop do anatomskih delov, ki jih je treba preoblikovati, pa je boljši zunanji oz. odprti rez. Trajanje operacije je odvisno od zahtevnosti posega; izkušeni kirurgi jo opravijo v pol ure do uri. Po operaciji notranjost nosu obložimo s tamponi, zunanjost pa zaščitimo s kalupom. Rinoplastiko, ki jo motivirajo estetski dejavniki, odsvetujemo pred dokončano rastjo nosu, torej mlajšim od 15 let.

Okrevanje traja okoli teden dni in v splošnem ni neprijetno. Kalup in tampone odstranimo po štirih do šestih dneh po operaciji, svoje vsakdanje dejavnosti pa lahko pacient znova opravlja po tednu dni. V naslednjih šestih tednih je treba poskrbeti, da ne pride do poškodb ali udarca v nos. Rezultat je viden že takoj po odstranitvi kalupa, dokončno obliko pa nos dobi šele po šestih do dvanajstih mesecih.

Več informacij pokličite ali obiščite Polikliniko IMED.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,296
20.06.2021. ob 17:48
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več