Ena, dva, tri do načrta vrta

Uredništvo, 27. marec 2018.

Za uspešno vrtnarjenje se je treba truditi celo leto. V praksi se ravnajte po zakonitostih, ki veljajo v vašem lokalnem okolju, v razmišljanju pa si pomagajte s preprostimi nasveti. Dneve pred začetkom sejanja lahko že izkoristite za načrtovanje letošnjega zelenjavnega vrta. Pravi užitek in veselje pa vas bosta prevzela, ko se boste sprehajali skozi zelenjavni vrt in nabirali svežo domačo zelenjavo.

Pomlad je končno tu, z njo pa se prebuja tudi želja po sveži, doma pridelani zelenjavi. Bi z veseljem obdelali kakšno gredico ob domači hiši, pa ne veste, kako zasnovati vrt? Se sprašujete, koliko rastlin potrebujete za celo družino? Koliko rastlin sploh lahko posadite na določeno površino? In kako pravilno kombinirati rastline, da se bodo medsebojno podpirale v boju proti boleznim in škodljivcem in si ne bodo odvzemale prepotrebnih hranil?

Odgovore na ta in podobna vprašanja lahko poiščete pri starejših družinskih članih in znancih, ki že imajo vrtnarske izkušnje. Ali pa preprosto uporabite spletno aplikacijo NarediVrt.si, ki so jo prav v ta namen razvili strokovnjaki podjetja Unichem. Aplikacija na zabaven, enostaven in privlačen način izriše načrt vašega domačega vrta z upoštevanjem pravil kolobarjenja, dobrih in slabih sosedov ter mešanih posevkov, setvenega koledarja, obenem pa vam ponudi tudi navodila za setev ali sajenje posameznih vrtnin ter nasvete v zvezi z vsemi težavami, s katerimi se lahko srečamo na vrtu.

Od opisa do načrta

Za uporabo aplikacije se morate brezplačno registrirati in ustvariti svoj uporabniški račun, nato pa sledite navodilom po korakih. Začnete s predstavitvijo vrta: izberete ime vrta, ga na kratko opišete in izberete tip vrta (zelenjavni, sadni, okrasni).

Če ste izbrali zelenjavni vrt, vas bo aplikacija peljala na pripravo načrta, sicer izberete rastline, ki rastejo v vašem vrtu. Dodate lahko tudi fotografije svojega vrta in si ustvarite galerijo, ki jo lahko delite tudi z drugimi uporabniki.

Za pripravo načrta boste aplikaciji zaupali naslednje podatke:

  • kako velik bo vaš zelenjavni vrt,
  • koliko oseb je v gospodinjstvu ter
  • katero zelenjavo najrajši vidite na svojem krožniku.

Aplikacija v naslednjem koraku vrt razdeli na 4 dele – poljine, med katere boste razdelili vrtnine, ki jih želite gojiti na vrtu in pridelati za svoje gospodinjstvo. Rastline na posameznih poljinah so razdeljene glede na potrebe po hranilih.

V nekaj minutah vam bo aplikacija postregla z načrtom, ki je prilagojen vašim željam, potrebam in možnostim. Pri tem vam bo digitalni pomočnik izpisal tudi število rastlin, sadilne razdalje, koristne rastline, s katerimi lahko zapolnite medprostor v vrsti, napotke za nego rastlin ter čas sajenja in pobiranja pridelka. Skratka vse, kar potrebujete, da bo delo potekalo hitro in gladko.

Aplikacija vsebuje tudi setveni koledar po Mariji Thun, ki nam svetuje, katero skupino vrtnin (list, plod, korenina, cvet) je primerno obdelovati na izbrani dan.

Tako pripravljen načrt boste lahko imeli vedno pri sebi, saj je aplikacija zasnovana za uporabo na računalniku, tablici in telefonu, načrt pa si lahko tudi natisnete.

Vrtnarski dnevnik

Z načrtom pa se znanje našega spletnega vrtnarja ne konča. Na podlagi načrta namreč sestavi tudi opomnike za opravila, vreme, setveni koledar … ter nam tako pomaga organizirati čas.

Shranjuje tudi vse naše zapiske in fotografije, kar se bo na koncu leta izkazalo za zelo koristen vrtnarski dnevnik.

Aplikacija vsebuje tudi enciklopedijo vrtnin od semena do krožnika, opis vseh pomembnih škodljivcev in bolezni z SOS aplikacijo za diagnostiko težav ter mnoge druge koristne in zabavne vsebine, video nasvete in še in še.

Če pa boste ob vsem tem še vedno potrebovali kak nasvet, so kot vedno tudi tu Gaini strokovnjaki le en klik stran preko aplikacije Strokovnjak svetuje ali e-pošte [email protected] ter preko telefona 080 81 22.

Preizkusite aplikacijo še danes in enostavno izrišite svoj samooskrbni zelenjavni vrt z NarediVrt.si.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 09:05
110,159
21.06.2021. ob 08:50
Preberi več