dr. Google, na pomoč!

M. Ć., 26. maj 2023
Življenjski slog

Splet za vsak simptom ponuja skoraj neskončno paleto diagnoz, med katerimi so nekatere res strašljive. Če vas boli glava, je ena od možnosti verjetno res neozdravljiv tumor, toda veliko bolj verjetno je, da imate nizek pritisk, ste sinoči pregloboko pogledali v kozarec ali pa vas je dohitelo pomanjkanje spanca.

Splet je postal prva izbira za iskanje zdravstvenih nasvetov, diagnoz in informacij o zdravljenju. Najbrž ste tudi sami kdaj posegli po takšnem spletnem zdravniku in se z njegovo pomočjo lotili simptomov, najbrž boste to storili še kdaj.

Raziskave so pokazale, da se je v zadnjem desetletju povečalo število ljudi, ki se obračajo na splet za iskanje informacij o zdravstvenih težavah. Ker pa je nadzor nad informacijami na spletu skoraj ničen in izpred domačega zaslona le težko ocenite, ali vam diagnozo postavlja navaden šarlatan, ki vas hoče zavesti ali vam prodati svoje ‘čudežno’ zdravilo, prehransko dopolnilo …, ali pa na drugi strani stoji znanje izobraženega zdravnika, je treba znati ločiti zrnje od plev in tako zaščititi svoje zdravje. Kje na spletu lahko najdemo verodostojne informacije?

Nestrokovni mediji? NE!

Članki v lahkotno naravnanih medijih, ki nasvete delijo brez navajanja mnenja strokovnjaka ali raziskav, na katerih so ti nasveti utemeljeni, so pogosto vsaj površni, če že ne ponujajo popolnoma zgrešenih nasvetov. Nič hudega, če poskusite njihovih pet nezgrešljivih trikov za zdrave lase – tudi če ne bodo delovali, ne bo narejene nobene škode, a za resnejše težave se raje obrnite na kakovostnejše vire. Na Med.Over.Net s preudarno izbiro strokovnjakov skrbimo za visoko raven novinarskega poročanja, vse informacije podpremo s preverjenimi dejstvi.

Uradni, nacionalni viri? DA!

Brez skrbi ste lahko, kadar zdravstvene nasvete iščete na straneh nacionalnih ponudnikov zdravja in nacionalnih združenj za določeno zdravstveno področje ali bolezen. Pri nas so to recimo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zdravstveni domovi in podobno. Če brskate tudi po tujih straneh (to počnite le, če je vaše znanje jezika dovolj dobro, da lahko pravilno razumete tudi medicinske izraze), se lahko na primer obrnete na spletne strani kot so na primer World Health Organisation (WHO) Centers for Disease Control and Prevention, Healthfinder in National Institutes of Health.

Društva bolnikov? DA!

Društva bolnikov predstavljajo zaupanja vreden vir zdravstvenih informacij, ki ponujajo podporo in izobraževanje bolnikom ter njihovim svojcem. Skozi svoje delovanje društva bolnikov omogočajo izmenjavo izkušenj med člani, nudijo informacije o bolezni, zdravljenju in možnostih podpore, ter povezujejo bolnike z strokovnjaki s področja zdravstva. S tem omogočajo bolnikom pridobitev relevantnih informacij, ki jim pomagajo pri razumevanju njihove bolezni, načrtovanju zdravljenja ter omogočajo boljše obvladovanje bolezni in izboljšanje njihovega kakovost življenja.

Forumi? POGOJNO!

Forumi so dragocen vir izmenjave izkušenj za številne življenjske zadeve, med katere spadajo seveda tudi bolezni in bolezenska stanja, zato so s tega vidika lahko zelo koristni. Poiščete lahko izkušnje ljudi, ki jih tarejo enake težave, kar vam poleg namigov za lajšanje simptomov prinese tudi olajšanje, da v tem niste sami in da vas nekdo razume. Ko o zdravju sprašujete na forumih je priporočljivo, da se obrnete na takšne, ki jih moderirajo strokovnjaki. Na Forumu Med.Over.Net na vprašanja uporabnikov odgovarja 102 moderatork in moderatorjev. Skupaj skrbijo za 57 zdravstvenih forumov, 33 forumov s področja socialnih, psiholoških in pravnih vprašanj ter 14 splošnih družbenih forumov.

Umetna inteligenca? Precenite sami!

O tem kaj nam sporoča naš glavobol smo se posvetovali z umetno inteligenco. Sporočila nam je, da kot AI jezikovni model ni usposobljena za postavljanje medicinskih diagnoz. “Glavobol lahko ima različne vzroke, med njimi napetost, težave s sinusi, migrene ali pa lahko nakazuje na prisotnost drugih zdravstvenih težav. Najbolje je, da se posvetujete z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem, ki vam bo lahko na podlagi pregleda simptomov, zgodovine bolezni in morebitnih drugih preiskavah postavil natančno diagnozo. Prav tako vame bodo lahko svetovali ustrezne možnosti zdravljenja za lajšanje vaših simptomov,” je predlagala AI. Eden boljših nasvetov, kar smo jih dobili.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
12,240
25.05.2023. ob 07:46
398
02.05.2023. ob 18:28
9,438
28.12.2022. ob 11:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close