Domača vadba za tekače pozimi in tudi za tiste, ki mislijo, da to niso

Uredništvo, 14. november 2017.

Zima ni letni čas, ko bi tekaške copate obesili na klin. Tek je čudovit tudi pozimi, v bistvu je še pomembnejši.

Zimsko spanje je dobro za medvede, za človeka pa ne. Zato Urban Praprotnik, tekaški trener in vodja Urbanih tekačev svetuje, da pozimi izkoristimo vsak trenutek za gibanje in priporoča 5 enostavnih vaj za vsak dan. In nikar ne prenehajmo s tekaško vadbo. Pozimi, ko manj kolesarimo, delamo na vrtu … je tek toliko bolj pomemben.

Tek nas greje

Ko nas pozimi zebe, seveda pomislimo, da nas preprosto zebe zato, ker je zunaj hladno in nismo dovolj toplo oblečeni. Ampak, da nas zebe, obstaja še globlji razlog, ki se skriva v naši pečici. Natančneje v tem, kako imamo nastavljen naš termostat presnove telesa. Nanj nimamo neposrednega vpliva. Ima svoje zakonitosti kompleksnega delovanja telesa.

Na kaj pa delno lahko vplivamo? Če nas zebe, lahko notranji termostat tudi dvignemo na višjo temperaturo, in to ravno z živahnim gibanjem.

Mišice so sposobne kemično energijo goriva, ki smo ga s hrano pojedli, pretvoriti v gibanje in toploto. In to celo močno v prid toplote, saj se kar okoli 70 odstotkov energije pretvori v toploto in le manjši del v gibanje. Torej, ko nas zebe, zakurimo našo pečico.

S tem pa ne bomo samo bolj ogreti, ampak bomo naredili še nekaj dobrega za naše mišice, tetive, hrustanec, imunski sistem, možgane, kosti, uravnavanje krvnega sladkorja, zniževanje “slabega” holesterola in dvigovanje “dobrega” holesterola, za srčno-žilni sistem, jetra, ledvice in morda še kaj, pa tega še ne vemo.

Zdaj pa še priporočilo za 5 vaj za krepitev mišic, ki jih lahko delate doma. Predlagam, da razumete te vaje podobno kot razumete čiščenje zob. Najbolje, če jih izvajate kar vsak dan. Potrebujete vsaj 1 do 5 minut, tako zjutraj kot zvečer. Naj to postane rutina.

5 vaj za krepitev mišic

Sklece

Ohranjajte držo v zgornjem položaju za sklece npr. 15 sekund, pri tem bodite čim bolj čvrsti, iztegnjeni v trupu in iztegujte roke naprej v ramenskem obroču.

Nato izvedite sklece, število prilagodite svoji moči in kondiciji. Z redno vadbo boste postopoma lahko povečevali število. Če vam je težko narediti že 3 do 5 sklec, potem izvajajte sklece raje tako, da se z rokami oprimete višje opore, na primer mize. Tako boste lahko naredili 10 do 15 ponovitev, kar je bolj priporočljivo, kot če po treh prenapornih sklecah odpoveste.

Vlečenje rok nazaj

Stojite pokončno, z rokami se primite za glavo in počasi, a vztrajno pritiskajte komolce nazaj. Začutite napetost v mišicah na zadnji strani ramenskega obroča v predelu lopatic.

Vztrajajte v tem položaju, kolikor vam je to naprezanje prijetno, nekje od 15 do 30 sekund.

Sklece in vlečenje rok sta enostavni in učinkoviti vaji, če ju izvajamo pravilno in redno.

Naj vas te ali pa tudi kakšne druge krepilne vaje spremljajo skozi celo zimo. Do pomladi pa se boste nanje že tako navadili, da boste z njimi nadaljevali vse do naslednje zime in še naprej.

Katere vaje pa še priporoča Urban Praprotnik?

Preverite na v nadaljevanju članka na Vse bo v redu. >>

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,296
20.06.2021. ob 17:48
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več