Dokazano: Ta vrsta meditacije najbolj osrečuje

I. K., 12. december 2023
Podarite srečo
Foto: Profimedia

Raziskovalci univerze HSE so primerjali učinke dveh vrst meditacij – meditacije sočutja in meditacije ljubeče prijaznosti. Ugotovili so, da ima slednja večji vpliv na srečo.

O pozitivnih učinkih meditacije, kot so povrnitev energije, zmanjšanje stresa in iskanje navdiha, se že leta govori tudi pri nas, raziskovalce pa vse bolj zanimajo razlike med različnimi vrstami meditacij in njihovimi učinki na naše čustveno stanje.


V budizmu obstajajo štiri skupine meditacij – meditacija sočutja, meditacija ljubeče prijaznosti, meditacija hvaležnosti in meditacija umirjenosti. Čeprav se med seboj razlikujejo in jih uporabljajo ločeno, imajo en skupni cilj – oblikovanje pozitivnega sporočila zase in druge.

Čeprav se nam zaradi imen morda zdi, da sta si meditacija sočutja in meditacija ljubeče prijaznosti podobni, se razlikujeta že v teoriji. S prvo poskušamo odpraviti občutek trpljenja, druga pa govori o meditatorjevi motivaciji, da vidi druge srečne.

Foto: Profimedia

Raziskovalci omenjene univerze so poskušali ugotoviti, ali se rezultati teh dveh meditacij med seboj res razlikujejo. V študiji, objavljeni v Mindfulness journal, so sodelovale tri skupine ljudi, skupaj 201 ljudi, nobena od njih še nikoli prej ni meditirala. Ena skupina je poslušala 15-minutno meditacijo sočutja, druga ljubeče prijaznosti, tretja pa je reševale križanke.

Pred in po eksperimentu so poskusni zajčki izpolnili vprašalnik o svojem čustvenem stanju. Ugotovili so, da so vsi udeleženci, ki so izvajali eno od meditacij, opazili znatno povečanje občutka sreče, pa tudi ljubezni in skrbi za druge ljudi. Meditacija ljubeče prijaznosti je bila učinkovitejša pri povečevanju pozitivnih čustev in sreče. “Večja učinkovitost meditacije ljubeče prijaznosti je lahko znak, da je ta vrsta meditacije bolj primerna za novince – tiste, ki še nikoli niso meditirali,” je dejala Ulyana Sirotina, ena od avtoric raziskave. “Meditacija sočutja se tradicionalno izvaja šele po tem, ko nekdo že obvlada meditacijo ljubeče prijaznosti,” je še dodala.

Raziskava poskrbela za presenečenje

Čeprav so bili raziskovalci prepričani, da bo meditacija sočutja povečala negativna čustva, saj se oseba osredotoča na trpljenje, se to ni zgodilo. Izsledki te študije tako nasprotujejo starejši raziskavi, pri kateri so bili meditatorji po tej meditaciji bolj žalostni kot prej. K temu je verjetno botrovala razlika v postopku, saj so poskusni zajčki dobili različna navodila. Pri prvi študiji so se morali sodelujoči osredotočati na sočutje do prijateljev in neznancev, pri novejši so jih spodbudili k sočutju do samega sebe, kar jim je pomagalo pri obvladovanju žalosti in je očitno ključni dejavnik, odgovoren za pozitivna čustva med to vrsto meditacije.

Rezultati raziskave so pomembni, saj so pokazali, kako velik vpliv imajo navodila za meditacijo na čustveno stanje. Glede na to, da to prakso uporablja veliko zdravstvenih delavcev, takšne študije bogatijo znanje o uporabi specifičnih meditacijskih pristopov.

Še niste poskusili z meditacijo in si to želite?

Na Med.Over.Net v podkastu Harmonija so na voljo brezplačne in različno dolge meditacije, ki so jih posneli strokovnjaki. Vabljeni, da si izberete takšno, ki ustreza vam in vašim potrebam. Meditacije so različno dolge in pripravljene za različne namene – za dvig energije, umiritev ali sprostitev. kVabljeni k poslušanju.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close