Dodatne možnosti zdravljenja raka so na voljo, če jih znamo izkoristiti

pogovor v zdravniški ambulanti
Foto: Profimedia

Soočanje z diagnozo rak, pomeni velik stres v življenju. Ne samo za obolelega, ampak za celoten socialni krog, v katerem človek deluje. Vdor bolezni, zaradi katere se lahko umre, pomeni soočenje s svojimi najglobljimi strahovi, na prepihu se znajdejo dotedanja prepričanja, ideali in celoten vrednostni sistem. Pojavijo se vprašanja, s katerimi se doslej ni bilo treba ukvarjati.

Srčni zdravniki in osebje v bolnišnicah ves čas iščejo načine, kako bi bolnikom še bolj pomagali, jim olajšali trpljenje, zmanjšali strahove, negotovosti, približali znanje, jih kar najbolje informirali ter jim bili v oporo pri ohranjanju in krepitvi zdravja. Jana Pahole, dr. med., specialistka internistične onkologije je zdravnica z dvajsetletnimi izkušnjami dela na Onkološkem inštitutu Ljubljana, svetovalka Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L na portalu Posvetuj.se in zdravnica z zasebno zdravniško prakso. Pri svojem delu se usmerja v integrativno onkologijo in verjame v moto, da je “Vsak dan je nova priložnost.”

Za portal Med.Over.Net je ob današnjem svetovnem dnevu boja proti raku zapisala nekaj svojih strokovnih izkušenj in pogledov na bolezen rak in proces zdravljenja.

Razumevanje izvidov ima velik pomen

Temelj za lažje spoprijemanje s situacijo je zagotovo razumevanje bolezni same. Kaj pomenijo izrazi na izvidih, kakšni so načrtovani ukrepi, kako bo potekala obravnava, vse to so vprašanja, ki jih bolnik naslavlja na nosilca zdravstvene oskrbe, ponavadi zdravnika.

Žal v javnem zdravstvenem sistemu pripada bolniku zelo malo časa za pogovor z zdravnikom. Tako se pogovor med njima omeji na fizično počutje in spremembe v fizičnem telesu.

“Človek ni samo fizično telo. Je veliko več kot to. Je duhovno, energetsko in tudi fizično bitje s svojim načinom življenja, svojimi hobiji, vpetostjo v takšne ali drugačne odnose, verovanji, strahovi, s svojo edinstveno zgodovino. Ta del človeka, ki je lahko bistven v razumevanju poti, zakaj je do bolezni sploh prišlo, ostaja v medicinski oskrbi večinoma ne nagovorjen.”

Jana Pahole, dr. med., specialistka internistične onkologije

Kako še bolje izkoristiti medicino za ozdravitev

Medicina je čudovita znanost. Neprestano se razvija in je z različnimi pristopi, zdravili in s posegi pomagala nepreglednemu številu ljudi. Čudovita je tudi v poznavanju fizioloških procesov v telesu in diagnosticiranju, ko gre kaj svojo pot. Vendar v svojem delovanju ostaja v okviru vidnega in tipnega sveta. Energij, ki jih človek oddaja, ne zaznava in se z njimi ne ukvarja. Z miselnimi procesi, ki tečejo v vsakem posamezniku in ustvarjajo njegovo ali njeno realnost, se ne ukvarja. Kar je velika škoda.

V obravnavi harmonije ali disonance poznavanja človeškega telesa je veliko bolj celostno, da se ukvarjamo z vsemi vidiki posameznika.

Neskončno možnosti se skriva tudi zunaj trenutno ustaljenih poti zdravljenja

V letih delovanja na Onkološkem inštitutu sem se srečala s takšnimi in drugačnimi ljudmi. Vsi so prišli zaradi raka. Da bi se (p)ozdravili. Kar sem skozi ta leta spoznala je, da so večinoma samo tisti posamezniki, ki so temeljito prevprašali svoje bivanje, svoje odnose, svoj notranji svet in se povezali sami s sabo, dobro prenesli vse postopke, ki jih je medicina ponudila in so v veliki večini zdravi oziroma so bolezen sprejeli takšno kot je in se pomirili z njo. Ker so delovali celostno.

Zato je celostni pristop tako zelo pomemben in dragocen. Da se nagovori tudi tiste nikoli slišane dele človeka. Da se človek poveže s svojim notranjim glasom, intuicijo. Da začuti telo, v katerem biva. Da se vzljubi in postavi v svojem življenju na prvo mesto. Da se ima neskončno rad.

O avtorici: Jana Pahole, dr. med., spec. internistične onkologije

Jana Pahole

Od leta 2006 je bila zaposlena kot zdravnica na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Po specializaciji iz internistične onkologije je delovala na področju akutne paliativne oskrbe in na oddelku za zdravljenje limfomov.

Večletne izkušnje s številnimi bolniki in njihovimi svojci so ji počasi odstirale nenagovorjene tematike, ki so izostale iz vsakdanjega dela. V času, ki je namenjen za obravnavo tako kompleksnega stanja, kot jo prinese diagnoza rak, se večina pogovora vrti okoli medicinskih izrazov in fizičnega počutja, pogrešala pa je pogovor okoli bolnikovih vrednot in želja, pogovore o odnosih, v katere je posameznik vpet, o nazorih in eksistencialnih vprašanjih.

Zato je v njej začela rasti želja po dodani vrednosti zdravniški obravnavi v kateri bi se imela možnost srečati se kot človek s človekom, ustvariti dovolj varno okolje in dovolj časa, da se nagovorijo tudi ‘manj medicinske’ teme. Ob tem pa zagotoviti razumevanje bolezni, raztolmačiti strokovne izraze in na ta način opolnomočiti posameznika, da se lažje spoprime z maligno boleznijo. Da ima na voljo čas, da vpraša tako o zdravljenju, neželenih učinkih le-tega, možnih vplivih na vsakdanje življenje in vse, kar vrta po mislih ob novi situaciji v življenju. In kadar gre bolezen svojo pot, da se v obravnavo povabi tudi svojce in se spodbudi odprta komunikacija tudi o smrti in vseh stiskah povezanih z minljivostjo. Da se najde upanje tudi ko ozdravitev ni več mogoča. 

Poleg medicinske izobrazbe se je Jana Pahole dodatno usposabljala na področju nenasilne komunikacije, refleksoterapije in medicinske hipnoze, kjer je leta 2022 pridobila naziv terapevt medicinske hipnoze.

Več informacij o zdravnici Jani Pahole.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected]
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,787
22.03.2023. ob 14:57
1,368
23.02.2023. ob 18:35
156
05.01.2022. ob 10:26
930
13.06.2021. ob 09:01
Preberi več

New Report

Close