S to popularno dieto nad neplodnost

umetna oploditev, laboratorij, laborant, evpruveta
FB: Profimedia

Pred nedavnim je bila ta dieta že šesto leto zapored razglašena za najboljšo. Kot kaže, pa nima le pozitivnega učinka na zdravje, ampak lahko pomaga tudi parom, ki imajo težave z neplodnostjo.

Sredozemsko dieto strokovnjaki že leta kujejo v zvezde. Njene prehrambne smernice vključujejo redno uživanje sezonskega sadja in zelenjave, rib in zdravih maščob, na primer iz oljčnega olja, kar ima pozitivne učinke na naše zdravje. Raziskave so pokazale, da dieta varuje pred zdravstvenimi težavami, ki jih povezujejo z vnetji v telesu, pred sladkorno boleznijo tipa 2 in srčno-žilnimi boleznimi.

Raziskovalci avstralske univerze Monash pa so sedaj ugotovili, da lahko sredozemska dieta, ker zmanjša vnetja v telesu, poveča plodnost, uspešnost tehnologije asistirane reprodukcije in kakovost sperme.

Foto: Profimedia

Dr. Evangeline Mantzioris pravi, da so že pretekle študije dokazale, da vnetja vplivajo na kakovost sperme in menstrualni cikel. “Našli smo dokaze, da lahko z upoštevanjem protivnetne diete – takšne, ki vključuje veliko nenasičenih ali ‘zdravih’ maščob, flavonoidov (najdemo jih v listnati zeleni zelenjavi) ter omejene količine rdečega in predelanega mesa – izboljšamo plodnost,“ je dejala. Sredozemska prehrana temelji predvsem na rastlinah in vključuje polnozrnate izdelke, ekstra deviško oljčno olje, sadje, zelenjavo, fižol in stročnice, oreščke, zelišča in začimbe. Mlečni izdelki, pusto meso in jajca se lahko uživajo le v omejenih količinah.

Strokovnjaki verjamejo, da antioksidanti v sadju in zelenjavi izboljšujejo kakovost ženskih jajčec in varujejo maternico. Simon Alesi, ki je sodeloval pri avstralski študiji, je nad rezultati tako navdušen, da je izjavil, da bi lahko ta vrsta diete “spremenila pravila igre za pare, ki bi si radi ustvarili družino”.

“Sprememba načina prehranjevanja je neinvazivna in cenovno dostopna strategija, s katero bi lahko izboljšali plodnost. Prehod na sredozemsko prehranjevanje ne bo izboljšalo le vašega splošnega počutja, ampak tudi možnosti za zanositev,” je dejal, a poudaril, da je potrebnih še več raziskav.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v publikaciji Nutrients.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
84,902
01.02.2023. ob 14:52
259
24.01.2023. ob 15:15
1,609
28.10.2019. ob 14:07
836
17.01.2023. ob 13:59
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

New Report

Close