Do zdravnika z domačega kavča

Uredništvo, 09. december 2020.

V soboto se zbudite že s tretjim glavobolom v tednu dni, pri otroku pa opazite rdeče izpuščaje. V času epidemije pa je dostop do zdravnika otežen. Pa tudi pred epidemijo nam je pogosto celoten postopek naročanja, vožnje do zdravnika, čakanja v čakalnici pogosto bil odveč za nenujne zdravstvene težave. Kdaj preprosto potrebujemo le posvet z zdravnikom. Kaj pa, če bi lahko za nasvet zdravnika preprosto poklicali?

Razvoj sodobnih komunikacijskih orodij in njihova vedno širša dostopnost bi tovrstne posvete na daljavo postavili med najboljše možnosti za paciente z nenujnimi zdravstvenimi težavami, za tiste, ki trpijo zaradi kroničnih težav, so starejši ali pa gibalno ovirani, odlična pa bi bila tudi za strokovne posvete med zdravniki. V Združenih državah Amerike, kjer je posvetovanje z zdravnikom na daljavo že zelo uveljavljeno, verjamejo, da bi lahko več kot polovico obiskov v ambulanti varno in učinkovito nadomestili s posvetom prek telefona ali videoklica.

Možnost telefonskega pogovora z zdravnikom z domačega kavča bi bistveno izboljšala vaš dostop do nasveta, ki ga potrebujete. Morda bi vam zdravnik vendarle priporočil obisk ambulante, morda pa bi vam lahko svetoval rešitev ter s tem prihranil čas za logistiko oziroma prevoz do ordinacije in nazaj.

Spletno iskanje simptomov ni enako kot pogovor z zdravnikom

Čeprav so v tujini izredno zadovoljni z obravnavo na daljavo, pa v Sloveniji tovrstni posveti še niso uvedeni v uradno prakso. Veliki večini pacientov je hiter dostop do zdravnika bistveno pomembnejši od fizičnega stika. Veliko bolj cenijo priročnost, hitro dostopnost, učinkovitost brez organizacijskih zapletov in vse to brez nelagodja, ki ga nekateri čutijo ob obisku zdravnika.

Po podatkih Ameriškega bolnišničnega združenja kar 75 odstotkov pacientov raje izbere dostop do zdravniške oskrbe prek telefona kot pogovor v ambulanti.

Njihovo zaupanje v pogovor na daljavo pa je tudi upravičeno, saj so primerjave različnih obravnav pacientov so namreč pokazale, da oskrba na daljavo v določenih primerih daje enako kakovostne rezultate kot obravnava v ordinaciji.

To pa ne drži za samodiagnosticiranje na spletu. Po podatkih Evropskega statističnega urada je leta 2017 kar 54 odstotkov Slovencev splet uporabljalo za iskanje informacij, povezanih z zdravjem. To je lahko tudi tvegano početje, saj si lahko postavite si napačno diagnozo, ki prestraši vas ali vaše bližnje ali pa vas pretirano pomiri in zato ne obiščete zdravnika.

Kar četrtina ljudi, ki iščejo zdravstvene informacije na spletu, si diagnozo postavi sama. Posledično je bilo 18 odstotkov ljudi zaradi napačne diagnoze zmedenih, 10 odstotkov pa celo prestrašenih.

Informacije na spletu so večinoma splošne, zapisane za povprečnega uporabnika, tudi če so strokovno utemeljene, laiki pa si jih razlagamo po svoje. Glavobol si na podlagi spletnih informacij lahko prehitro razložimo kot simptom možganskega tumorja in ne kot posledico prehlada. Utrujenost pa lahko samodiagnosticiramo kot izgorelost, čeprav je le posledica premika urnih kazalcev.

 Zaupajte le strokovnjakom

Splošne informacije, ki jih lahko dobimo prek spleta se ne morejo primerjati z osebno obravnavo zdravnika, ki lahko pri tem upošteva naše osebne značilnosti in izkušnje. Prav tako tudi noben splošen zdravstven nasvet, ki ga dobimo prek spleta ali pa od prijatelja, ne more biti tako profesionalen in specifično primeren za nas, kot je zdravnikov nasvet.

Za zdravstveni nasvet ali strokovno razlago izvida je vedno najbolje izbrati zdravnika.

Če vprašanje, ki vas pesti, to omogoča, pa ga seveda lahko postavite kar na daljavo. S tem si prihranite nepotrebne skrbi, pot in denar, drugi pacienti, ki potrebujejo osebno obravnavo, pa zato čakajo manj.

Tudi, če boste kdaj potrebovali obravnavo v ordinaciji, bo večinoma pogovor z zdravnikom od doma povsem dovolj, da dobite nasvet ali celo rešitev za vas ali za vaše bližnje. Ko se boste z zdravnikom po telefonu posvetovali o kožni reakciji pri otroku, se bo morda skozi pogovor izkazalo, da gre le za kožno reakcijo na bazensko vodo, v kateri se je prejšnji dan kopal vaš otrok. In življenje bo lahko teklo naprej za odtenek bolj mirno.

Potrebujete zdravstveni nasvet?

Z le nekaj kliki si zagotovite, da boste lahko v primeru nenujnih zdravstvenih težav pri vas ali vašem mladoletnem otroku poklicali asistenčni center Zdravstvena točka, ki je na brezplačni številki 080 26 64 na voljo vse dni v letu od 6. do 22. ure. Zdravstveno osebje bo z vami dogovorilo termin pogovora z zdravnikom na daljavo, tudi prek videoklica.

Zavarovanje Zdravstveni nasvet lahko hitro in enostavno sklenete na spletni strani,  kjer so na voljo tudi dodatne informacije. Na kakršnakoli vprašanja bodo z veseljem odgovorili tudi svetovalci na brezplačni številki 080 26 64.

Celoten prispevek in še več zanimivih vsebin najdete v spletni reviji Pazi nase, ki jo izdaja Triglav, Zdravstvena zavarovalnica.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
24.06.2021. ob 05:03
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več