Do zdravja z rednim čiščenjem nosu

Uredništvo, 09. december 2020.

Zamašen in izsušen nos je pogosta težava, zlasti v hladnejših dnevih. Če se tudi vi pogosto srečujete s to nadlogo, si verjetno želite pomoči, ki bi olajšala dihanje ter zaščitila in navlažila nosno sluznico. Med najstarejše in najučinkovitejše metode, spada izpiranje z morsko vodo. Vsi vemo, kako temeljito si prečistimo nos na morju, ko “vdihnemo” morsko vodo. K sreči je kristalno čisto morsko vodo, ki učinkovito lajša dihanje, mogoče dobiti tudi v obliki pršil.

Zakaj je nos tako pomemben?

Nos je naš glavni “zračni filter”, čeprav dihamo tudi skozi usta. Nos je s svojo sluznico namreč prva obrambna linija naših dihal. Vdihani zrak se v nosu segreje, očisti in navlaži. Nosna sluznica ima namreč odličen obrambni sistem, ki ga sestavljata dve vrsti celic. Prve so celice z izrastki, ki jim rečemo migetalke. Druga vrsta celic pa izloča sluz (mukus), ki se ujame na migetalke. Sluz zadrži tujke (trdne delce, alergene, viruse in bakterije), ki jih nato migetalke s svojim gibanjem odstranijo iz nosne votline. Na ta način nosna sluznica pomaga preprečevati okužbe in njihovo širjenje.

Kadar je površina sluznice nosu suha ali polna sluzi in je nos zamašen, obramba sluznice nosu ne deluje tako, kot bi morala.

Nos se zamaši, kadar sluznica oteče in se začne čezmerno izločati sluz, tekočina v nosu pa se kopiči in zastaja. Razlogi za to so številni. Najpogosteje nam nos zamaši običajen prehlad, pogosta vzroka pa sta še vnetje obnosnih votlin, po domače vnetje sinusov, ter alergijski rinitis, ki ga povzročajo cvetni in hišni prah, pršice ter mačja in pasja dlaka. Nos se lahko zamaši tudi zaradi temperaturnih sprememb, še posebno na prehodu v hladnejše obdobje.

Dihanje skozi nos je oteženo tudi v primeru, če je sluznica izsušena in razdražena in nosna sluznica izloča premalo sluzi. To je pogosto posledica bivanja v prostorih z izrazito suhim zrakom (centralno ogrevanje) ali mraza. V takšnem primeru moramo sluznico vlažiti, saj je suha sluznica veliko dovzetnejša za okužbe. Poskrbeti pa moramo tudi za primerno vlažnost zraka v zaprtih prostorih.

Vnetje nosne sluznice in močnejše izločanje nosnega izcedka je zelo moteče tudi za dojenčke saj precej moti otrokovo počutje in razpoloženje. Poleg težav pri dihanju se lahko pojavijo še težave pri spanju, razvije pa se lahko tudi vnetje srednjega ušesa. Čiščenje noskov je zato zelo pomembno opravilo, ki lahko zmanjša posledice zamašenega noska (boljše počutje otroka, povrnitev spanja, hitrejše okrevanje) ali celo prepreči nadaljnje večanje težav, kot je npr. vnetje srednjega ušesa. Z izpiranjem malih noskov je staršem lahko privarčevana marsikatera “glasna” noč.

Poleg rednih sezonskih prehladov, pa nas v 2020 spremlja še koronavirus.

Zakaj je vsakodnevno čiščenje in izpiranje nosu v tem korona času tako pomembno?

Vsakodnevno izpiranje in čiščenje nosu je najboljši in najenostavnejši način, da sami pomagamo preprečiti okužbo.

Rezultati raziskav so pokazali, da se koronavirus zadržuje in aktivno razmnožuje v sluznici nosu in žrela tudi do enega tedna preden se pojavijo simptomi.[1]

Rezultati omenjene raziskave tudi kažejo, da se virus aktivno razmnožuje v sluznici nosno-žrelnega prostora do enega tedna po začetku simptomov in znakov, razmnoževanje virusa in s tem kužnost je največja ob začetku kliničnih težav in nato upada.

Zato je pomembno, da si redno vsako jutro in večer, ter ko pridemo domov (iz službe, stika z okolico), dobro speremo nos in nosno sluznico. Tako pomagamo nosu, da se znebi vseh virusov, ki se zadržujejo na nosni sluznici in pomagamo preprečiti razvoj bolezni. Redno čiščenje in vlaženje tudi pomaga nosni sluznici, da se hitreje in bolje obnavlja.

Po mnenju specialistov za ušesa, nos in žrelo bi moralo redno čiščenje oziroma vlaženje nosne sluznice preiti v dnevno navado, tako kot ščetkanje zob, torej vsaj dvakrat na dan.

Redno nošenje zaščitnih mask izsuši nosno sluznico

Nova normalnost, s katero se srečujemo, je dnevno nošenje zaščitnih mask, tudi po več ur skupaj. Nošenje maske lahko povzroči vnetje ali razdraženost kože ali rdečico. Uporaba zaščitnih obraznih mask pa tudi negativno vpliva na dihalne in dermalne mehanizme termoregulacije ter poveča občutek vročine in izsuši nosno sluznico. Ob rednem nošenju zaščitnih mask je treba poleg posebne nege obraza in uživanja tekočine poskrbeti še za pravilno in redno higieno nosu.

Redno čiščenje nosu s Sinomarin morsko vodo

Za redno čiščenje nosu uporabljajte Sinomarin nosna pršila na osnovi raztopine morske vode (slanost 2,3%). So 100% naravna, brez neželenih učinkov, klinično preizkušena in primerna za vse starosti, od novorjoenčkov naprej. Sinomarin je obogaten tudi z mineralnimi snovmi in elementi v sledovih, ter s svojim delovanjem:

  • Očisti in navlaži nos ter tako ščiti pred okužbami.
  • Spere tujke iz sluzi in druge nečistoče iz nosne sluznice.
  • Razredči in odplakne povzročitelje vnetja (histamin, alergene, viruse, bakterije).
  • Redči in izpira odvečno sluz.
  • Višja koncentracija soli potegne odvečno tekočino iz otekle membrane in jo skrči. To razbremeni in izboljša pretok zraka v nos ter odpira izvodila sinusov.
  • Vzdržuje naravni pH nosne sluznice (pH 7,4).

[1] https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/pcr_dokument_oblikovan_15.6.pdf

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
25.06.2021. ob 10:05
Preberi več