Do večje sreče v samo treh minutah na dan

N.M., 16. november 2022
Sreča
Foto: Profimedia

Raziskave kažejo, da ima že zelo preprost ritual velik vpliv na vaše dojemanje sreče.

Žalostna, sicer ameriška statistika, razkriva, da 45 odstotkov ljudi že več kot dve leti ni občutilo prave sreče. Raziskava med 12.000 ljudmi, ki so jo izvedli v zasebnem podjetju Oracle, je pokazala tudi, da je četrtina vprašanih priznala, da ne ve, ali so pozabili, kaj pomeni biti res srečen.

A, na srečo, je tu preprosta rešitev:

Vsak dan napišite tri stvari, za katere ste hvaležni.

S tem, ko naštejete tri lepe stvari, ki so se vam zgodile tisti dan, dolgoročno vodi do povečanega dojemanja sreče in zmanjšanja žalosti, je ugotovila študija Centra za pozitivno psihologijo Univerze v Pensilvaniji.

Ni nujno, da gre za velike stvari, kot napredovanje v službi ali zaroka, pomembno je, da ste pozorni na male stvari, kot klepet s prijateljem, ki ga niste slišali ali res dobro kosilo po uspešno končanem poročilu .

Ključ je v tem, da ste pozorni na pozitivno v življenju, ki se nam morda zdi samoumevno, ne le slabe stvari, ki se zgodijo.

Študija je pokazala, da so udeleženci, ki so vsako noč zapisali tri dobre stvari in razloge zanje, zelo hitro občutili učinke tega početja. Po mesecu dni so ocenili, da se počutijo srečnejše in manj žalostne kot ob začetku raziskave, po treh in šestih mesecih, ko se je študija zaključila, je učinek te dnevne navade še vedno trajal.

Nič vas ne stane, da učinke tega početja ne preskusite tudi sami.

Avtor

N.M.

New Report

Close