Dišave za dom: esence, ki krepijo naše zdravje

Powered by:
Foto: Atelier Rebul

Izberite svoje najljubše dišave za dom in ustvarite svoje edinstveno, dišeče zatočišče s Atelier Rebul-om. Njihovo razkošno izbiro si lahko ogledate tukaj!

Vonj pogosto imenujemo najmočnejši človeški čut in dišave nam povedo veliko o svetu.

Uporaba dišav sega globoko v zgodovino, od obredov starodavnih kultur do raznolikosti današnjega življenjskega sloga. Tradicija je stara praktično toliko kot človeštvo in dandanes še naprej igra pomembno vlogo pri kakovosti življenja.

Dišave za dom lahko vzbujajo občutke veselja in dobrega počutja. Prefinjen kanček dišave, ko se le-ta pomeša z močjo voha, ima sposobnost sprožiti cenjene spomine iz preteklosti in bogastvo čustev, ki posledično dvignejo in izboljšajo razpoloženje, obogatijo romantiko ter navsezadnje vodijo do splošnega občutka sreče. Dišave za dom nam pomagajo narediti življenje (po)polno. Opozorijo nas na pomen voha, pogosto pozabljene človeške lastnosti, ki tako kot vid in zvok tapiseriji življenja doda neprecenljivo živahnost/razkošje.

Izjemna moč vonja

Vonj je edinstveno povezan s spominom in čustvi in igra ključno vlogo v človeški izkušnji, začenši z našim prvim dnem na svetu. Mamin vonj je eden prvih, ki jih izkusimo v našem življenju in ima ključno vlogo pri pravilnem čustvenem razvoju dojenčkov. Vonji nas nato spremljajo ter nosijo izjemen pomen skozi vse naše življenje. Povezujejo nas z našo hrano, našimi domovi ter nenazadnje z naravo in svetom, ki nas obdaja.

Vonjave pri ljudeh spodbujajo različne vrste čustev. Vonji lahko vplivajo na naše razpoloženje ter ga dvignejo, saj bodo naši možgani vonj povezovali z nekaterimi pomembnimi doživetji. Nekateri nas popeljejo po poti spomina, nam vzbujajo občutek nostalgije ali udobja, medtem ko nas drugi navdajo z navalom vznemirjenja. Ta povezava med vonjem in čustvi nam ni tuja, strokovnjaki pa so mnenja, da sta vonj in spomin tako tesno povezana zaradi anatomije možganov.

Neverjetne prednosti uporabe dišav

Za čustva se pogosto pravi, da so glavni vzrok številnih telesnih bolezni, voh pa lahko bolj kot katera koli druga čutila spremeni naše razpoloženje, obudi spomine in zmanjša napetost.

Znano je, da lahko dišave za dom zmanjšajo stres, izboljšajo razpoloženje ter kvaliteto spanca, manj pa se ljudje morda zavedajo, da nam lahko pomagajo izboljšati tudi naše splošno zdravje in počutje.

Po osnovnih principih aromaterapije naravne esence namreč omogočajo ohranjanje telesnega in psihičnega dobrega počutja. Poleg tega ima vsaka aroma, ki jo sprošča določena rastlina in cvet, tudi točno določeno funkcijo za zdravje ljudi. Dišave za dom na osnovi naravnih eteričnih olj ter blagodejni izdelki za duha in telo naredijo okolje okoli nas bolj pozitivno in sproščujoče, njihov opojni in obdajajoči vonj pa lahko torej blagodejno vpliva na splošno izboljšanje našega zdravja.

Foto: Atelier Rebul

Terapevtske koristi eteričnih olj

Eterična olja se že stoletja uporabljajo zaradi svojih zdravilnih lastnosti, vendar so znanstveniki šele v zadnjem času začeli preučevati in raziskovati možne koristi eteričnih olj. V tem procesu je znanost ločila dejstva od fikcije, preverila številne znane koristi, obenem pa prepoznala tudi morebitne zaplete.

V še ne tako davni preteklosti so se zdravstveni delavci morda namrščili nad aromaterapijo ter jo dojemali kot placebo za dobro počutje, v preteklih letih pa je vse več študij pokazalo, da lahko tako eterična olja kot tudi vnos vlage v zrak (difuzor) prinesejo pomembne zdravstvene koristi za skoraj vsakogar. Difuzor za zrak je še posebej koristen za ljudi, ki živijo v suhem podnebju, trpijo zaradi bolezni dihal ali se spopadajo z življenjem pod velikim stresom.

Aromaterapija

Aromaterapija je starodavna praksa, ki uporablja dišavna olja za aktiviranje našega voha in spodbuja splošno zdravje. Delovala naj bi tako, da aktivira receptorje za vonj v nosu, ki nato pošiljajo signale skozi živčni sistem v limbični sistem – del možganov, ki nadzoruje čustva. Nekatere študije kažejo, da imajo lahko dišave za dom (difuzor, sveče itd.) pri vdihavanju številne koristi za zdravje, od izboljšanja razpoloženja do zaščite vaše družine pred mikrobi. Tukaj je nekaj prednosti, ki jih prinašajo dišave za dom.

Foto: Atelier Rebul

• Dvig razpoloženja

Če se redno počutite utrujeni ali brez energije, so nekatera olja, kot so grenivkino, cimetovo, limonino in pomarančno, odlična za dvig energije in razpoloženja.

• Zmanjševanje stresa in tesnobe

Eterična olja, kot je sivka, znanstveno dokazano lajšajo stres, saj pomirjajo živčni sistem ter znižujejo srčni utrip in krvni tlak. Enako velja za olje limonske trave, jasmina, kamilice in vrtnice.

• Povečanje energije in izboljšanje osredotočenosti

Znano je, da olja, kot so limona, pomaranča, rožmarin, bazilika, žajbelj in poprova meta, pomagajo poživiti čute, izboljšajo koncentracijo in povečajo delovanje možganov, tako da lahko ostanemo osredotočeni in polni energije ves dan.

• Izboljšanje delovanja možganov (izboljšana kognitivna funkcija)

Izboljšanje kognitivnih funkcij nam lahko pomaga, da postanemo bolj produktivni, izboljšata pa se lahko tudi spomin in koncentracija. Pri tem se velja osredotočiti na olja za difuzor, kot so rožmarin, bazilika, zelena meta, limonska trava in mandarina.

• Lajšanje bolečine in pospeševanje okrevanja

Čeprav aromaterapija ni nadomestilo za zdravljenje, še vedno velja, da pomaga pri zmanjševanju fizične bolečine, zlasti pooperativne. Še več, eterična olja, kot so jasmin, evkaliptus, rožmarin in kamilica, naj bi imela lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin, napetosti in oteklin.

• Krepitev imunskega sistema

Mnoga eterična olja imajo protivnetne, antibakterijske in protivirusne učinke, ki lahko pomagajo zaščititi vaš imunski sistem ter pomagajo zaščititi telo pred okužbami, ko jih vdihnete. Olja za krepitev imunskega sistema lahko vključujejo evkaliptus, ingver, limono, čajevec, poprovo meto, nageljnove žbice in kafro.

• Novo protivirusno zdravilo

Raziskave protivirusnih učinkov olja za difuzer šele zdaj pridobivajo na moči. Nedavna študija je na primer pokazala, da je eterično olje zvezdastega janeža v medicinskih poskusih dokazano v 99 % uničilo virus herpes simplex v zaprtih prostorih.

• Izboljšanje zdravja dihal

Vdihavanje eteričnih olj lahko pomaga izboljšati vnetje v dihalnih poteh, okrepiti imunski sistem ter odpraviti prehlad in kašelj. Študije so pokazale, da so eterična olja timijana, nageljnovih žbic in skorje cimeta učinkovita pri boju s povzročitelji bolezni dihalnih poti.

• Pomoč pri prebavi ter nadzor apetita

Strokovnjaki so mnenja, da eterična olja podpirajo tudi zdravje prebave, saj spodbujajo razgradnjo hranilnih snovi in tako preprečujejo prebavne motnje ali razdražen želodec. Nekatere aromatične spojine celo zavirajo apetit in nam pomagajo, da se dlje časa počutimo siti.

• Za bolj zdrave lase in kožo

Difuzor za zrak lahko s svojo vlažilno vlogo pomaga preprečiti izsušitev las in kože.

• Za boj proti suhim očem

Suh zrak lahko prispeva k težavam s suhimi očmi ali jih poslabša. Difuzor lahko z dopolnjevanjem vlage v zraku lahko ublaži te in druge simptome.

• Afrodiziak

Številne dišave včasih delujejo kot naravni afrodiziak. Nekatere vrste dišav namreč vsebujejo feromone, ki imajo lastnosti afrodiziaka.

• Izboljšanje spanca

Številna eterična olja lahko spodbujajo aktivnost nevrotransmiterjev v naših možganih in tako spodbudijo sproščanje hormonov, serotonina in dopamina, kar vodi v miren in neprekinjen spanec. Med odlična »spalna olja« sodijo na primer bergamotka, sandalovina, sivka, kamilica in ylang-ylang.

• Pomoč pri odpravljanju nezaželenih vonjav

Dišave za dom neposredno ali posredno vplivajo na psihološko in fiziološko stanje človeka. Študije razkrivajo, da ima lahko vdihavanje eteričnih olj vsestranske psihofiziološke lastnosti, ki dvignejo človekovo razpoloženje ali vedenje. Sivka, poprova meta, rožmarin, jasmin, limona, geranija, kamilica in zelena meta so najbolj aromatične rastline, ki pomagajo pri odpravljanju vonjav.

• Pomoč pri ustvarjanju zdravega okolja (uničevanje bakterij in plesni)

Bakterije v zraku so lahko zelo nevarne, a če razpršimo prava olja, lahko doma ustvarimo protimikrobno, antioksidativno, protivnetno in antibakterijsko okolje, ki ohranja zdravje celotne družine. Ko se eterična olja razpršijo v zraku, razgradijo proste radikale, ki prispevajo k rasti škodljivih bakterij. Najboljša za to so olja evkaliptusa, timijana, čajevca, limone, cimeta in origana.

Razpršeno olje je tudi zelo učinkovito, ko gre za boj proti glivam kvasovkam, saj olje naredi zrak negostoljuben za kvasovke, kot je plesen. Za boj proti plesni sta najboljša eterična olja bora in rdečega timijana.

• Lahko odganja insekte

Številni hrošči ne prenesejo arome razpršenih eteričnih olj in se lahko le-ta dejansko izkaže za usodno zanje. Najboljša olja za odganjanje hroščev, komarjev in drugih insektov so olja poprove mete, sivke, cimeta, geranije in cedrovine.

• Varčevanje denarja

Kot protivirusna rešitev, rešitev za odganjanje žuželk in lajšanje stresa, združena v enem varnem izdelku, vam bo oljni difuzor, uporabljen z ustreznimi olji, prihranil denar pri drugih izdelkih, ki bi jih sicer morda kupili.

Uporaba eteričnih olj v aromaterapiji je prispevala tudi k njihovi priljubljenosti na svetovnem trgu. Vse večja razširjenost kulture dela od doma je motivirala mnoge ljudi, da iščejo izdelke kot so dišave za dom (dišeča sveča, difuzor ipd.), da bi jim bodo pomagali izboljšati fizično in psihično dobro počutje ter ustvariti ugodno in sproščujoče delovno okolje v svojih domovih. In ker smo v zadnjih časih »obtičali« v notranjih prostorih bolj kot kdaj koli prej, potrebujemo te dišavne opomnike, da nam polepšajo razpoloženje.

Pri Atelier Rebul se ponašajo s široko paleto dišav za dom. Na voljo vam je dišeča sveča, difuzor, parfum za dom in še kaj. S celotno ponudbo vas vabijo, da odišavite svoj dom. Izberite svoje najljubše dišave za dom in ustvarite svoje edinstveno, dišeče zatočišče s Atelier Rebul-om. Njihovo razkošno izbiro si lahko ogledate tukaj!

Preden pa difuzor in dišave za dom in olja vključimo v svoj zdravstveni režim, je priporočljivo, da se posvetujemo s svojim zdravnikom. Večina zdravnikov bo opozorila na možne neželene stranske učinke in omejene koristi eteričnih olj. Pri tem si je pomembno si zapomniti, da so eterična olja tudi z razpoložljivimi znanstvenimi dokazi dopolnilo k zdravemu življenju.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,017
21.09.2022. ob 09:06
287,340
26.09.2022. ob 18:08
110,619
28.09.2022. ob 03:31
Preberi več

New Report

Close