Dieta za vsakogar, ki vedno deluje!

Z bližanjem poletnih dni in visokih temperatur, že vsi razmišljamo kako se bomo znebili tistih nekaj zimskih kilogramov. Ni boljšega občutka, kot zavedanje, da odhajamo na plažo z vitko postavo in dobrega izgleda.

Besede dieta se po navadi drži negativen prizvok, saj ljudje mislijo, da to pomeni odpovedovanje nekaterim živilom. Beseda dieta v resnici samo opisuje način prehranjevanja, ki sledi določenim smernicam. 

Pa vendar vam bo ta način prehranjevanja omogočal fleksibilnost in zmernost. Za to dieto ste morda že slišali, saj v zadnjih letih kar pridobiva na uspehu in popularnosti. Ta način prehranjevanja pa ni samo dober za izgubo maščobe, ima tudi pozitivne učinke na vaše telo in zdravje!

Prekinitveni post

Ali intervalni post ali intermitentni post je način prehranjevanja, ki je v zadnjih letih pridobil na popularnosti s svojo uspešnostjo. Poslužujejo se ga mnogi profesionalni športniki, rekreativni športniki ali pa ljudje, ki želijo zgubiti le kakšen kilogram. Prekinitveni post pa se ne tretira samo kot dieta, saj se ga mnogi poslužujejo v svojem vsakdanu. Ker je ta način prehranjevanja dober za vaš in vaše zdravje, se ga lahko poslužujete tudi, ko ne hujšate.

Poznamo tri najpogostejše metode:

  1. Metoda 16/8 –>16 ur na dan se postite, 8 ur na dan jeste. Sami si izberete interval v katerem se prehranjujete (npr. 13h-21h). Zjutraj lahko spijete kavo ali čaj, kar vam dovoli, da zdržite do kasnejših ur brez zajtrka,
  2. Metoda 5 : 2 -> pomeni, da od ponedeljka do petka jeste normalno in ničesar ne spremenite. Ob vikendih pa konkretno zmanjšate svoj vnos na 500-600 kalorij, tako si vseeno zagotovite manjši vnos,
  3. Eat stop eat ->posameznik na svoj jedilnik gleda na tedenski ravni in si izbere en dan (24 ur neprekinjeno), na katerega ničesar ne zaužije.

Poznamo še princip OMAD, ki opisuje metodo le enega obroka v celem dnevu. Vendar je ta način za mnoge prezahteven, saj v enem obroku težko zaužijejo vse potrebne kalorije. Večini ljudem metoda 16/8 še najbolj ustreza, saj je tudi najbolj fleksibilna. Z omejenim časom prehranjevanja vam ta način omogoči manjši vnos kalorij. Tako pa imate v oknu osmih ur dokaj proste roke glede prehrane, saj so možnosti, da pojeste preveč, veliko manjše.

Meta Vražič, certificirana osebna trenerka, ki se tudi sama poslužuje prekinitvenega posta pa nam je povedala, da ji ta način tudi olajša razporeditev obrokov čez dan. »Veliko lažje je, ko mi ni treba misliti na pripravo zajtrka. Svojega dnevnega vnosa preprosto ne uspem prekoračiti, če pol dneva ne jem.«

Pozitivni učinki

Poleg pomoči pri hujšanju, pa ima intervalni post tudi pozitivne učinke na zdravje. Izboljšuje inzulinsko rezistenco, pospešuje produkcijo rasnega hormona in pospešuje celično obnovo. Znanstveniki na Angleškem inštitutu za nevrologijo pa so odkrili, da ima širok spekter koristi za zdravje. Predvsem je koristen za ljudi s preveliko težo, diabetike, kardiovaskularno zdravje in rakava obolenja.

Pozitivno pa vpliva tudi na črevesje, saj ima to veliko več časa, da se sprazni in prečisti. Svojemu telesu date večji premor med obroki, zato se lahko bolje resetira.

Meta Vražič pa nam je tudi povedala, da je eden izmed pozitivnih učinkov diet to, da ljudje postanejo pozorni na to, kaj pojejo. »Ljudje, ki jim je bilo prej dokaj vseeno kaj pojejo, so nato veliko bolj zavestni. Avtomatično jim je v interesu, da zaužijejo čim bolj zdravo in kvalitetno hrano. Kar pa je potem že dober rezultat sam po sebi, tudi če kilogrami ne padajo strmo, kot bi si takoj želeli.

Spijte dovolj vode

»Pozorni morate biti, da spijete dovolj. Ko ljudje manj jemo, se lahko hitro zgodi, da tudi pozabimo piti. Hidracija je pri intervalnem postu ključnega pomena,« je še opozorila osebna trenerka. Nekateri nutricionisti ravno zato nasprotujejo temu načinu prehranjevanja, a tako kot vse diete, je tudi tu pomembna doslednost in pazljivost posameznika. Svojemu telesu morate prisluhniti in slediti temu, kar mu ustreza. In pri tem tudi vztrajati.

»Tako kot pri vseh dietah, ki jih osebni trenerji in športniki opevamo, pa je tudi tu pomembno, da skrbite zase. Poleg učinkovitih načinov prehranjevanja je pomembno, da se gibljete in uživate kvalitetna živila. Vaše telo je stroj, ki sicer prenese veliko in se vedno bori za vaš obstoj, a na vas je, da vanj dajete kvalitetno in zdravo gorivo,« je še za konec povedala Meta.

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close