Diagnoza, ki jo vsak dan dobi pet žensk

Skupina žensk se drži za roke
Foto: Profimedia

Za rakom dojk v Sloveniji zboli že več kot 1.400 žensk na leto, kar pomeni, da v povprečju diagnozo vsak dan postavijo štiri do pet ženskam.

V zgodnejših fazah bolezni – ko je bolezen lokalna ali lokalno razširjena – je cilj zdravljenja ozdravitev, zato je zgodnje odkrivanje bolezni zelo pomembno, pravi specialistka internistične onkologije doc. dr. Erika Matos, dr. med., iz Onkološkega inštituta Ljubljana. Dodaja, da v teh dveh stadijih odkrijejo približno 70 odstotkov rakov dojk. Razsejana bolezen pa je praviloma neozdravljiva, vendar se jo s sodobnimi metodami zdravljenja lahko precej učinkovito zdravi. Te bolnice lahko – odvisno od tipa bolezni – živijo kakovostno življenje več let.

V registru raka je rak dojk razvrščen glede na to, ali je bolezen:

  • Omejena – rakave celice so le v dojki.
  • Lokalno razširjena – rakave celice so v dojki in v regionalnih bezgavkah.
  • Razsejana (metastatska) – rakava bolezen s prisotnimi oddaljenimi zasevki.

Po besedah sogovornice onkologi za določitev stadija uporabljajo tako imenovano TNM klasifikacijo, pri kateri T predstavlja velikost tumorja v dojki, N obseg bolezni v področnih bezgavkah in M odsotnost ali prisotnost oddaljenih zasevkov. Na podlagi je opredeljen stadij bolezni, ki je lahko od 1 do 4.

Petletno preživetje pri raku dojk je več kot 85-odstotno. To pomeni, da je pet let po postavitvi diagnoze živih več kot 85 odstotkov oseb s to boleznijo. Bolj zgodaj ko je bolezen odkrita, večje so možnosti za ozdravitev.

Morfološki tipi

Dr. Matosova pove, da obstaja veliko različnih tipov in podtipov raka dojk. Z vidika obravnave oziroma zdravljenja je najbolj uporabna delitev glede na molekularne značilnosti, ki raka dojk deli v štiri kategorije:

  • Luminalni A rak dojk. Tumorji običajno rastejo počasi, tumorske celice so visoko hormonsko odvisne in imajo nizko stopnjo malignosti. Zbolevajo predvsem starejše ženske. Ta oblika je najpogostejša, predstavlja več kot 70 odstotkov vseh diagnosticiranih rakov dojk.
  • Luminalni B rak dojk. Tudi to so hormonsko odvisni raki, vendar je stopnja malignosti tumorskih celic višja kot pri luminalnem A tipu. Pojavi se lahko v kateri koli starosti odrasle ženske.
  • HER2 pozitivni rak dojk. Ta oblika raka je lahko hormonsko odvisna ali neodvisna. Glavna značilnost tega podtipa je izraženost receptorjev za epidermalni rastni dejavnik 2 ali prekomerna pomnoženost gena, ki nosi zapis zanj.
  • Trojno negativni rak dojk. To so praviloma tumorji visoke stopnje malignosti in zanje je značilen agresiven potek. Ta tip raka je povezan z najslabšim preživetjem. Zbolevajo večinoma mlajše ženske. V tej skupini je tudi več takih, ki imajo dedno obremenitev (zarodno mutacijo v genu BRCA 1 ali BRCA 2).

“Mutacija v genu BRCA 1 oziroma genu BRCA 2 je lahko zarodna ali somatska. Če mutacija nastane v tumorski celici, ni dedna. Če je zarodna, pa se deduje, saj je prisotna v vseh celicah, ki jih ima ženska v sebi, in s tem seveda tudi v tumorskih celicah. Z vidika zdravljenja je trenutno pomembna le zarodna mutacija v genih BRCA,” pojasni dr. Erika Matos in doda, da imajo vse bolnice z rakom dojk, ne glede na tip raka, možnost genetskega svetovanja in obravnavo v ambulanti za genetsko svetovanje, če izpolnjujejo določene pogoje.

Za rakom dojk zbolijo lahko tudi moški. Pogosteje zbolevajo za hormonsko odvisno obliko raka dojk (luminalni A in B). Bolezen je pri moških pogosto ob odkritju bolj razširjena, kot pri ženskah. Preberite več o raku dojk pri moških, kakšni so dejavniki tveganja in kako ga prepoznati.

Ponovitve bolezni

Pri deležu bolnic, pri katerih je bila bolezen ob postavitvi diagnoze omejena ali lokalno omejena, pride do ponovitve bolezni. Bolezen se lahko ponovi lokalno ali regionalno, še pogosteje pa v obliki oddaljenih zasevkov. Rak dojk najpogosteje zaseje v pljuča, jetra, skelet, lahko pa tudi v centralni-živčni sistem – slednje je bolj pogosto pri HER2 pozitivnem in trojno negativnem raku dojk, še pove dr. Erika Matos. “Pri trojno negativnem raku dojk je največje tveganje, da pride do ponovitve v prvih treh letih po postavitvi diagnoze; to tveganje je nekoliko povečano še do petega leta, kasneje pa so ponovitve izjemno redke. So možne, vendar redke,” pojasni. Podobno je pri HER2 pozitivnem raku dojk – ponovitve so najpogostejše v prvih letih. Pri hormonsko odvisnih rakih dojk je ravno obratno: v času zdravljenja in nekaj let po zdravljenju se bolezen ponovi redko, nato pa ima bolnica do konca življenja tveganje za ponovitev, in sicer dva do štiri odstotke na leto. “To pomeni, da tveganje za ponovitev bolezni bolnice spremlja vse življenje.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,289
09.12.2023 ob 14:25
261
21.10.2023 ob 10:39
1,609
28.10.2019 ob 14:07
844
28.11.2023 ob 21:54
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close