Diabetes na očeh

Uredništvo, 18. november 2016.

Čeprav je izguba vida dvakrat bolj zaskrbljujoča kot drugi pogosti zapleti sladkorne bolezni (vključno z boleznimi srca

Ob nedavnem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, bi vas želeli opozoriti na največjo svetovno raziskavo zdravja oči pri sladkornih bolnikih, DR Barometer, v katero je bilo vključenih skoraj 7.000 odraslih sladkornih bolnikov in zdravstvenih delavcev iz 41 držav.

Čeprav je izguba vida dvakrat bolj zaskrbljujoča kot drugi pogosti zapleti sladkorne bolezni (vključno z boleznimi srca in ožilja ter možgansko kapjo), se četrtina sladkornih bolnikov o zapletih na očeh ne pogovarja s svojimi zdravniki, mnogi pa o svojih težavah spregovorijo šele takrat, ko so že prisotne.1 To so le nekatera zaskrbljujoča spoznanja o zdravljenju diabetične retinopatije (DR) in diabetičnega makularnega edema (DME), ki jih razkriva raziskava DR Barometer, pri kateri so prvič skupaj sodelovali strokovnjaki Mednarodne zveze za staranje (IFA), Mednarodne diabetične zveze (IDF), Mednarodne agencije za preprečevanje slepote (IAPB) in družbe Bayer.

Poročilo o raziskavi DR Barometer razkriva, da ima 79 odstotkov bolnikov z diabetično retinopatijo (DR) težave pri vožnji, prevozom na delo in osnovnimi gospodinjskimi deli, v nekaterih primerih pa vse to sploh ni mogoče.(1) 20 odstotkov ljudi z DR ali DME tudi meni, da jih okvare vida ovirajo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Strokovnjaki menijo, da so za zagotavljanje učinkovitega spremljanja in zdravljenja ogroženih bolnikov bistveni redni, cenovno ugodni in dostopni očesni pregledi za sladkorne bolnike ter dostop do zdravljenja v okviru usklajenega sistema. Raziskava DR Barometer prav tako opozarja na potrebo po bistveno boljšem izobraževanju tako bolnikov kot zdravnikov o preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju DR in DME. Enako pomembno je zagotavljanje orodij, s katerimi lahko sladkorni bolniki učinkovito nadzorujejo posledice sladkorne bolezni in preprečijo že nastanek okvare vida.

Za več informacij prosimo obiščite www.drbarometer.com.

O diabetični očesni bolezni

Sladkorna bolezen ostaja eno najpomembnejših globalnih zdravstvenih vprašanj. Od leta 1980 se je število sladkornih bolnikov že štirikrat povečalo na 415 milijonov odraslih.3,5

Diabetična retinopatija – DR, najpogostejša oblika diabetične očesne bolezni, je zaplet zaradi visoke ravni glukoze v krvi, ki poškoduje krvne žile v očesnem ozadju. Diabetični makularni edem – DME je pogosta oblika DR, ki nastane, ko krvne žile prepuščajo tekočino v mrežnico, kar povzroča zamegljen vid. Če ne diagnosticiramo in zdravimo bodisi DR ali DME, lahko bolnik oslepi.

Pri vseh sladkornih bolnikih z boleznijo tipa 1 ali 2 obstaja tveganje za nastanek DR in DME, kar lahko preprečimo z učinkovito oceno tveganja, zgodnjo diagnozo in ustreznim zdravljenjem sladkorne bolezni.

O raziskavi DR Barometer

Mednarodna zveza za staranje (IFA), Mednarodna agencija za preprečevanje slepote (IAPB) in Mednarodna diabetična zveza (IDF) so izvedle obsežno raziskavo v dveh fazah in večjem številu držav zaradi preučitve globalnih, regionalnih in specifičnih lokalnih vprašanj v zvezi z DR in DME.

V prvi fazi je potekala kvalitativna študija z razgovori v osmih državah, ki so predstavljale reprezentativni vzorec regij in višine prihodkov. V drugi fazi so izvedli kvantitativno študijo teoretične raziskave za pridobitev podatkov iz posebej oblikovanih spletnih raziskav mnenja 4.340 odraslih sladkornih bolnikov in 2.329 zdravstvenih delavcev v 41 državah.

Študijsko populacijo odraslih sladkornih bolnikov, ki so sodelovali v raziskavi, so sama izbrala predvsem združenja bolnikov in organizacije starejših bolnikov. Zato ta skupina vključuje osebe, ki so verjetno motivirane in sodelujejo pri zdravljenju svoje sladkorne bolezni. Na enak način so bili izbrani zdravstveni delavci (zdravniki) in tudi za tolmačenje rezultatov velja enako načelo.

O partnerjih

Mednarodna zveza za staranje (IFA) je mednarodna nevladna organizacija, v katero so včlanjeni predstavniki vlade, nevladnih organizacij, industrije in akademskih krogov ter posamezniki v 70 državah. IFA zastopa starejše prebivalstvo in je splošni posvetovalni organ Združenih narodov oziroma agencij ZN, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo. Za več informacij obiščite: https://www.ifa-fiv.org/

Mednarodna diabetična zveza (IDF) je krovna organizacija več kot 230 nacionalnih združenj sladkornih bolnikov v 170 državah in regijah. Zastopa interese naraščajočega števila sladkornih bolnikov in ogroženih oseb. Zveza je na čelu globalne skupnosti sladkornih bolnikov že od leta 1950. Za več informacij obiščite: http://www.idf.org/

Mednarodna agencija za preprečevanje slepote (IAPB) je usklajevalna organizacija, ki vodi prizadevanja za preprečevanje slepote po vsem svetu. Poslanstvo agencije je odpraviti glavne vzroke slepote in okvar vida, ki se jim je mogoče izogniti, pri čemer združuje vladne in nevladne agencije zaradi omogočanja načrtovanja, razvoja in implementacije trajnostnih nacionalnih programov zdravljenja očesnih bolezni. Za več informacij obiščite: http://www.iapb.org

Bayer: Science For A Better Life

Raziskavo je omogočila podpora družbe Bayer Pharma AG.  Bayer je zagotovil finančna sredstva in omogočil izvajanje te raziskave ter imel vlogo svetovalca in bo sodeloval pri objavi rezultatov raziskave.

Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na Life Science področjih varovanja zdravja in kmetijstva. Namen Bayerjevih izdelkov in storitev je pomagati ljudem in izboljšati kakovost življenja. Skupina si hkrati prizadeva ustvariti vredost z inovacijami, rastjo in visoko donosnostjo. Bayer je zavezan načelom trajnostnega razvoja ter ravna kot družbeno in etično odgovorna družba. Za več informacij obiščite www.bayer.com. 

Viri

  1. The Diabetic Retinopathy Barometer Study: Global Findings. November 2016. Dostopno prek: drbarometer.com. Zadnji dostop: november 2016.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,277
16.06.2021. ob 07:39
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več