Dejstva o kožnem raku (gotovo ne poznate vseh)

N. K., 26. september 2023
DermatologijaOnkologija
Foto: Profimedia
Foto: Romina Farías, Unsplash

Večino primerov kožnega raka bi lahko preprečili.

Tako so ocenili na lanskoletnem spomladanskem simpoziju Evropske akademije za dermatovenerologijo. Dermatologi so prepričani, da sta prav izobraževanje in sprememba politike tista, ki bi lahko primere raka kože, ki je v svetu na prvem mestu po pogostosti, izjemno omejili in zmanjšali. Koliko dejstev o kožnem raku vam je poznanih?

Ne pojavi se izključno na koži

Maligni melanom se najpogosteje pojavi na koži, lahko pa tudi na očeh, v lasišču ali na nohtih “Netipični znaki malignega melanoma se lahko kažejo kot hitro rastoče sumljive spremembe na neobičajnih mestih (denimo na dlani, podplatu, pod nohti ali na sluznici), kot pojav povrhnje razjede oziroma krvavenje znamenj ali rana, ki se ne celi. Kriteriji samopregledovanja ABCDE so pri melanomih na atipičnih mestih manj zanesljivi, so pa na srečo ti melanomi v slovenski populaciji redki,” pravi doc. dr. Barbara Perić, dr. med., iz Onkološkega inštituta Ljubljana.

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh

Deli se na melanomski kožni rak (15 odstotkov) in nemelanomski kožni rak (85 odstotkov).

Incedenca kožnega raka narašča najhitreje med vsemi raki

Kožni melanom ne spada med najpogostejše vrste raka, se pa njegova incidenca više najhitreje med vsemi raki.

Kožni melanom je odgovoren za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka

Pri vseh kožnih rakih, tako nemelanomskih kot tudi melanomskih oblikah, je izjemno pomembno zgodnje odkrivanje in zdravljenje.

Nemelanomski kožni rak zelo redko zaseva v druge organe, zato je preživetje več kot 99-odstotno. Kljub temu je tudi pri tej obliki raka izjemno pomembno zgodnje odkrivanje, saj pozno odkrit ali neustrezno zdravljen lahko zahteva multidisciplinarno zdravljenje in pušča neželene kozmetske in funkcionalne posledice.

Tudi v primeru kožnega melanoma ne gre vedno za obliko bolezni, ki bi vedno zahtevala nadaljnjo obravnavo. Osnovni način zdravljenja je kirurški poseg v lokalni anesteziji, s katerim se odstrani melanom. Delež bolnikov zdravljenih samo kirurško je več kot 90 odstotkov. Kljub temu, pa je ravno kožni melanom odgovoren za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka.

Število novo zbolelih presega 600 oseb letno

Kožni melanom je po pogostosti šesti med vsemi novo odkritimi raki. Leta 2021 je za tem rakom zbolelo 642 prebivalcev Slovenije. Povprečno letno za melanomom umre okrog 125 ljudi, umrljivost pa se s časom ne spreminja.

Dejavniki tveganja

Med dejavnike tveganja se uvrščajo:

  • izpostavljenost UV žarkom (predvsem UV-B žarkom);
  • melanom v družini;
  • večje število pigmentnih znamenj;
  • netipična znamenja, večja od šest milimetrov z nepravilnimi robovi in neenakomerno pigmentacijo;
  • že preboleli melanom;
  • posebej nevarna je občasna intenzivna izpostavljenost (denimo sončenje med dopustom) ter
  • sončne opekline.

Pri nekaterih je doživljenjsko tveganje za nastanek melanoma 2- do 30-odstotno

Poleg preventive je ključnega pomena samoopazovanje in pravočasen pregled ‘sumljivih’ kožnih znamenj, pa tudi ran, bulic in krast, ki se ne pozdravijo ali večajo. Ljudje s srednje velikimi in velikimi prirojenimi znamenji še posebej ne smejo pozabiti na redne dermatološke kontrole, saj je pri njih doživljenjsko tveganje za nastanek melanoma 2- do 30-odstotno.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close