Čudežna TABLETKA je tu

Program TABLETKA je prvi strukturiran program edukacije v diabetoloških ambulantah, pripravljen po najnovejših smernicah in priporočilih o sladkorni bolezni, po katerih so v ospredje postavljeni posameznik, njegove želje in navade.

V najnovejših slovenskih smernicah za klinično obravnavo sladkorne bolezni, ki so izšle spomladi leta 2022, je jasno opredeljeno, da šele 10 urna edukacija (v programih ali individualno) poveča verjetnost za znatno izboljšanje urejenosti bolezni, HbA1c in zmanjša umrljivost zaradi sladkorne bolezni. V oktobru istega leta smo v UKC Ljubljana, v ambulanti za sladkorno bolezen, začeli intenzivne priprave na vpeljevanje prvega strukturiranega programa edukacije na sekundarnem nivoju zdravstvenega varstva na področju sladkorne bolezni. Program smo poimenovali TABLETKA, saj je namenjen osebam s sladkorno boleznijo tipa 2, ki za zdravljenje prejemajo peroralno terapijo, in ne z inzulinom, lahko pa uporabljajo drugo injekcijsko terapijo.

Zdravstveni strokovnjaki se pogosto srečujemo z osebami s sladkorno boleznijo tipa 2, za katero vemo, da je v porastu tako pri nas kot po svetu. Ob vsesplošnem pomanjkanju kadra v zdravstvu in pogostosti obolevnosti za sladkorno boleznijo tipa 2 menimo, da strukturirani edukacijski programi lahko pomembno pripomorejo k opolnomočenju oseb s sladkorno boleznijo, saj le to predstavlja temeljni delež v procesu zdravljenja.

V Sloveniji živi več kot 200.000 oseb s sladkorno boleznijo, vendar mnogi za svojo bolezen ne vedo, ker nič ne boli.

Najtežje je spreminjati navade

Program TABLETKA sledi sedmim krovnim temam: o sladkorni bolezni tipa 2, zdravljenje z zdravili, prehrana, gibanje, moj dan , spremljanje oz. samokontrola in zapleti z možnostjo reševanja. Da bi iz udeležencev zvabili čim večjo aktivnost v programu uporabljamo različne didaktične pripomočke, ki smo jih razvili sami. To so ilustrirana podloga na temo Triglavskih sedmerih jezer s pogovornimi karticami ‘drži – ne drži’ s katero dosežemo zabaven in učljiv pogovor o trditvah, ki krožijo med ljudmi in pogosto ne držijo. Znano je, da udeležence najbolj zanima prehrana, kaj lahko jedo in kaj ne. Na ta vprašanja odgovarjamo aktivno s pomočjo Zofkine košare, Florjanovim krožnikom in Zofkinimi tabelami. Še posebno učljiv je Florjanov krožnik modernih in tradicionalnih živil, saj nazorno pokaže, kaj se zgodi s sladkorjem v krvi kadar pojemo zelje z matevžem, ričet ali obaro z žganci ali kakšno od modernih »street food« jedi, kot so burek, burger ali pica.

Udeleženci se v programu naučijo pravilne rabe zdravil, izvejo ali njihova zdravila lahko povzročijo hipoglikemijo, spoznajo cilje zdravljenja, uvidijo, kaj lahko storijo za ohranitev ali izboljšanje splošnega zdravja, spoznajo pomen preventivnih pregledov ipd.

program TABLETKA
Foto: Program TABLETKA

Še posebno tankočutno se dotikamo človekovih navad in želja, saj vemo, kako težko je spremeniti navade. V posamezno skupino programa TABLETKA vključimo od 3 do 6 oseb, lahko se jim pridružijo svojci. Pred vključitvijo, ob naročanju, vsak udeleženec odgovori na štiri kratka vprašanja, ki se nanašajo na motivacijo in pripravljenost za spremembe.

Program TABLETKA izboljšuje kakovost življenja oseb s sladkorno boleznijo in zmanjšuje breme bolezni, ki jo čuti med 500.000 in 1.000.000 državljanov Slovenije.

program TABLETKA
Foto: Program TABLETKA

Kaj človek pridobi, če se udeleži programa?

 • izzve ali osveži, kateri tip sladkorne bolezni ima in kako se ta razlikuje od ostalih
 • razume naravo bolezni ter proces, da se bolezen z leti slabša
 • pozna načine zdravljenja
 • se nauči razumeti izvid diabetologa
 • osveži ali na novo pridobi znanja glede pravilnega jemanja zdravil
 • izzve, ali njegova zdravila lahko povzročijo prenizek sladkor v krvi (hipoglikemijo)
 • izzve za cilje zdravljenja (vrednost glukoze v krvi, krvi tlak, maščobe v krvi idr.)
 • zna razumeti, kaj se zgodi v telesu, ko použije posamezno živilo ali obrok
 • zna načrtovati uravnotežene obroke
 • pridobi dovolj znanja, da zna pretehtati »ljudske modrosti«
 • se ustrezno znajde v situacijah, ko prehrana ni uravnotežena (npr. potovanja)
 • spozna priporočila za nakupovanje (neprocesirano, lokalno, sezonsko ipd.)
 • pozna načine spremljanje glukoze v krvi in medceličnini (s senzorji)
 • zna ukrepati na osnovi meritev glukoze v krvi
 • pozna normalno in patološko gibanje glukoze v krvi
 • zna prepoznati situacijo v povezavi s sladkorno boleznijo, ko potrebuje pomoč
 • je opremljen s praktičnimi nasveti za potovanja, počitnice, praznike, tešča stanja ipd.
 • spozna, pomen urejenega dnevnega ritma (prehrana, gibanje, delo, počitek, spanje)
 • se osvobodi ali zmanjša breme bolezni, ki nudi bolj kakovosten način življenja
 • pridobi na samopodobi, saj razume, da za nastalo situacijo ni vedno kriv on sam

Smisel življenja in soočanja s kronično boleznijo: humorno s psihiatrom dr. Željkom Ćurićem

Psihiater dr. Željko Ćurić osvetljuje, kako ohraniti smisel in kakovost življenja, ko se soočamo s kronično boleznijo, ki za vedno spremni naš vsakdan?

Z njegovimi besedami “Pot v pekel je tlakovana z najboljšimi nameni,” a prava moč se skriva v vprašanju “Kaj bi jaz brez sebe?”

Odkrijte, zakaj je to vprašanje ključno ne le pri soočanju z boleznijo, ampak tudi v iskanju osebnega miru in kako nas vodi k razumevanju, da skrb zase ni sebična, temveč temeljna za naše dobro počutje:

Več novic

New Report

Close