Čudežna maka za hormonsko ravnovesje in spolno moč

Zdravilni učinki make so v svetu znani že vrsto let, še dlje pa med domačini, ki jim ta korenina predstavlja nezamenljivi vir moči, vzdržljivosti in plodnosti.

Danes spada med najbolj priljubljene afrodiziake, torej rastline, ki krepijo spolne funkcije moških in žensk.

Najbolj je cenjena korenina make, ki je podobna repi ali redkvici. Prepoznamo pa jo po posebnem vonju in sladko-pekočem okusu. Vsebuje sladkorje, beljakovine, maščobe, nenasičene maščobne kisline, vlakna, alkaloide, sterole, vitamine (B1, B2, C in E) ter minerale (kalij, kalcij, magnezij, baker, cink, železo, selen …).

Maka za več energije in boljše razpoloženje

Zaradi prehudega stresa, fizičnih in psihičnih naporov, hitrega načina življenja, slabe prehrane, pomanjkanja posameznih hranil v organizmu ali bolezni nam telesna energija – z njo pa tudi razpoloženje – upade. Klinične raziskave kažejo, da maka pomaga ravno pri tovrstnih škodljivih dejavnikih. Ugodno vpliva na telesno energijo, odpravlja kronično utrujenost ter veča mišično maso, telesno pripravljenost in vzdržljivost. Strokovnjaki menijo, da deluje tudi antioksidativno in protidepresivno. Odlična je za dvig imunskega sistema in razpoloženja. Ljudem vseh starosti pomaga blažiti depresijo ter izboljšuje umske sposobnosti in spomin.

Maka uravnava hormone

Maka deluje tudi adaptogeno, s čimer krepi hormonsko ravnovesje. Z uravnavanjem izločanja hormonov spolnih in endokrinih žlez pomaga stabilizirati hormonske motnje pri ženskah, zato jo priporočamo pri menstrualnih bolečinah, predmenstrualnem sindromu. Učinkovita je pri uravnavanju menstrualnega cikla in lajšanju težav menopavze – tesnobe, napetosti, vročinskih oblivov in pospešenega srčnega utripa. Ker je bogata s kalcijem in drugimi minerali, nujnimi za pravilno rast in razvoj kosti, med menopavzo varuje tudi pred osteoporozo.

Maka krepi spolno moč

Beljakovine in aminokisline – kot so fenilalanin, tirozin, histidin in arginin – v maki pomagajo ohranjati spolno funkcijo in krepijo libido. Maka še zlasti pomaga pri spolni disfunkciji, ki jo povzročijo stres in drugi psihološki dejavniki. Makina korenina vpliva na moško plodnost, saj spodbuja dvig testosterona. Izboljša tvorbo sperme, gibljivost semenčic in volumen ejakulata. Maka lahko vpliva tudi na mikrocirkulacijo v moških spolnih organih in tako zmanjša erektilno disfunkcijo. Če si torej želite zagotoviti zdravo spolno življenje, uporabljajte mako kot dodatek v prehrani.

Previdnosti ni nikoli preveč

Zaradi vsebnosti vitaminov, mineralov, aminokislin in nenasičenih maščobnih kislin je maka odličen uravnalni dodatek k prehrani. Vpliva pa tudi na hormonsko ravnovesje in odpornost organizma proti boleznim. Zlahka jo vključimo v vsak dnevni obrok, priporočamo jo kot dodatek jogurtu ali smutiju, saj ti živili ublažita njen močni vonj, Priporočljiva je tako za odrasle kot za otroke.
Danes kot dodatek k prehrani priporočajo predvsem rdečo mako, ker ima zelo visoko hranilno in zdravilno vrednost. Toda pozorni moramo biti ne le na vrsto make, temveč tudi na način gojenja, obiranja in skladiščenja. Danes poleg tradicionalnega perujskega načina gojenja, pri katerem ne uporabljajo herbicidov in pesticidov in jo obirajo ročno, v številnih državah pridelujejo na načine, ob katerih lahko izgubi mnogo svojih koristnih lastnosti.

Danes je maka na voljo v obliki prahu, kapsul in tablet, ob nakupu pa je priporočljivo preveriti, ali vsebuje sladkor, gluten, ojačevalce okusa ali druge popolnoma nepotrebne ali škodljive sestavine.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več