Taka znamenja bi vas morala skrbeti

Profimedia

Vsak tretji bralec ima kožno znamenje, ki ga skrbi. Še bolj skrb vzbujajoče je, da ga namerava strokovnjaku pokazati le polovica teh.

Vsak dan skoraj 10 Slovencev dobi to pretresljivo diagnozo. V povprečju na leto za kožnim rakom zboli okoli 3.000 Slovencev, od tega za melanomom kot najnevarnejšo obliko 600. Za njim umre pri nas v povprečju umre 125 ljudi.

Kljub žalostni statistiki pa se zdi, da se še vedno premalo zavedamo vloge, ki jo imamo pri preventivi in prepoznavanju te nevarne bolezni, ki je v naglem porastu. Ko smo julija med bralci Med.Over.Net in partnerskega novičarskega portala Žurnal24.si izvedli minianketo med bralci, so rezultati pokazali, da ima vsak tretji bralec kožno znamenje, ki ga skrbi. A le polovica bralcev Žurnala in 70 % bralcev Med.Over.Net ga bo pokazalo strokovnjaku.

Konec meseca smo vas aktivirali ponovno. Tokrat smo preverjali, kako dobro prepoznavate spremembe na koži, ki so lahko kožni rak. Rezultati so nas pozitivno presenetili!

Žalostna statistika, ki bi jo lahko v veliki meri preprečili

Večino primerov kožnega raka bi lahko preprečili, so ocenili na lanskoletnem spomladanskem simpoziju Evropske akademije za dermatovenerologijo. Dermatologi prepričani, da sta prav izobraževanje in sprememba politike tista, ki bi lahko primere raka kože, ki je v svetu na prvem mestu po pogostosti, izjemno omejili in zmanjšali. Večina primerov melanoma je namreč posledica poškodb sončnih UV-žarkov. Več o eni najpogostejših napak, ki jih delamo ljudje, in to množično, zato se incidenca melanoma med vsemi raki viša najhitreje, je za naš medij opozorila dermatologinja Katarina Šmuc Berger, dr. med., iz SB Izola.

Poleg preventive pa je ključnega pomena samoopazovanje in pravočasen pregled ‘sumljivih’ kožnih znamenj, pa tudi ran, bulic in krast, ki se ne pozdravijo ali večajo. Zdravljenje zgodaj odkritega kožnega raka je namreč veliko bolj učinkovito kot zdravljenje bolj razširjenih oblik. “Pri vseh kožnih rakih, tako nemelanomskih kot tudi melanomskih oblikah, je izjemno pomembno zgodnje odkrivanje in zdravljenje, saj jih lahko tako zelo učinkovito odstranimo s kirurškim posegom, določene nemelanomske kožne rake pa celo z neinvazivnimi metodami,” je za Med.Over.Net opozorila doc. dr. Barbara Perić, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana. Preberite več o prepoznavanju in zdravljenju nemelanomskega kožnega raka.

Bralci dobri v prepoznavanju malignega melanoma

Kožni melanom se najpogosteje pojavi kot nepravilno oblikovano črno, rjavo ali rožnato znamenje, ki je nastalo na novo, primeri, ko prične že obstoječe znamenje rasti in spreminjati obliko ter barvo, so redkejši.

Tudi letos smo med bralci preverili, kako vešči ste pri prepoznavanju in razlikovanju med znamenji, lišaji in primeri melanoma. Ker večino melanomov bolniki odkrijejo sami, je torej pomembno, da spremembe na koži prepoznate. Tudi letos ste se bralci izkazali odlično pri prepoznavanju najbolj agresivne in smrtonosne oblike kožnega raka.

Tako lansko leto kot letos je to znamenje razdelilo bralce: odgovori so bili skoraj izenačeni.
Foto: Profimedia
Pravilen odgovor maligni melanom je tako lansko leto kot letos prepričjivo izbralo več kot 90 % bralcev.
Foto: Profimedia
Pri tem primeru je lansko leto 81 % bralcev odgovorilo, da ne gre za melanom. Letos ste se bralci odrezali malo slabše. Da gre za lišaj, je pravilno odgovorilo 70 % bralcev.
Foto: Profimedia
Še en primer melanoma, štirje od petih bralcev ste tako lansko leto kot letos pravilno odgovorili, da gre za rakavo spremembo.
Foto: Profimedia
Tudi ta primer je tipičen vzorčni primer malignega melanoma, prepričljivo ste ga prepoznali tudi bralci.
Foto: Profimedia

Med.Over.Net je zavezan skrbi zdravju Slovencev. Če smo vas poleti opozarjali na pomembnost preventive pred kožnim rakom, se tokrat osredotočamo na posledice in aktivno vlogo, ki jo imate bralci pri skrbi za svoje zdravje in zdravje svojih najbližnjih. Zato prihajajoči mesec posebno pozornost namenjamo ozaveščanju pod geslom Znamenje pod drobnogledom! Prepoznaj! Ne odlašaj! Ukrepaj!

Tudi v jesenskih mesecih ne pozabite na zaščito kože, svojega največjega organa. Če pri sebi ali drugemu opazite sumljivo znamenje, bulico, rano ali krasto, ki raste in se širi, ne odlašajte s pregledom pri zdravniku oziroma dermatologu.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,657
19.09.2023 ob 12:49
3,889
02.10.2023 ob 16:26
1,226
29.09.2023 ob 10:17
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close