fbpx

ZZZS le izjemoma krije stroške fiksnega aparata

Obvestila

Ortodontsko zdravljenje: ZZZS v celoti krije stroške fiksnega aparata le izjemoma.

Članico ZPS je zanimalo, ali lahko njen sin na kartico zdravstvenega zavarovanja dobi fiksni ali zgolj snemni aparat. Boji se namreč, da sin snemnega aparata ne bo hotel nositi. Zanimalo jo je tudi, če je res, da morajo starši sami plačati aparat in zdravljenje, če otrok aparata ne nosi redno.

Zobni-aparatPostopek ortodontskega zdravljenja na stroške ZZZS je dokaj natančno urejen, določene pa so tudi posledice, če navodila ortodonta niso upoštevana. Tako mora ortodont pred začetkom zdravljenja pacientu in tudi staršem oz. skrbnikom, če gre za mladoletnega otroka, pojasniti vse možnosti ortodontskega zdravljenja, njegovo trajanje ter nujnost sodelovanja pri njem. Ortodont je dolžan pojasniti tudi zdravstvene ter finančne posledice, če pacient ne bi spoštoval njegovih navodil. Pojasnila oziroma navodila morajo biti pisna. Zdravljenje se namreč lahko začne šele, ko pacient oz. starši/skrbniki podpišejo, da soglašajo z navodili oziroma zahtevami.

Posledice neupoštevanja ortodontovih navodil so izjemno stroge: ortodont lahko prekine zdravljenje na stroške ZZZS, kar pomeni, da bo moral pacient, če bi se ortodontsko zdravljenje nadaljevalo, stroške zanj plačati sam. Ortodont pa je dolžan prekiniti zdravljenje, če pacient več kot 6 mesecev brez upravičenega razloga ne pride na kontrolni pregled, na katerega je bil naročen, če kljub večkratnim opozorilom ne nosi aparata po njegovih navodilih oziroma ne vzdržuje ustrezne ustne higiene in s tem ogroža lastno zdravje. Ortodont bo o prekinitvi zdravljenja obvestil tudi pacientovega/otrokovega osebnega zobozdravnika, zato pacient ne bi mogel dobiti nove napotnice za zdravljenje na račun ZZZS pri drugem ortodontu.

Ogled celotnega članka >>

Vir: www.zps.si


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?