fbpx

Zveza potrošnikov Slovenije o dvigu DDV-ja

Dom & prosti čas

Dvig DDV: pogrešamo ukrepe za krepitev zaupanja potrošnikov in vzpodbujanje povpraševanja.

podrazitve

Dvig DDV bo zmanjšal povpraševanje potrošnikov,
Pogrešamo ukrepe za krepitev zaupanja potrošnikov in vzpodbujanje povpraševanja

Dvig DDVja bo zagotovo prispeval k zmanjšanju povpraševanja, kar ni dobro za nikogar.

Na ZPS pogrešamo aktivnosti za dvig povpraševanja, saj oživitve gospodarstva ni brez potrošnikov. Na Zvezi potrošnikov upamo, da trgovina in živilska industrija vsaj pri osnovnih življenjskih artiklih razlike v davku ne bosta prenašali na potrošnika in da si bosta to breme poskušali razdeliti. V kolikšnem delu npr. pri komunalnih storitvah, bo dvig DDVja prenesen na potrošnike, bomo videli šele, ko bodo potrošniki začeli prejemati položnice.

Pri drugih izdelkih splošne rabe, kjer je tudi stopnja DDV-ja višja, pa se bo verjetno marsikaj dogajalo, a brez spremljanja cen ne bomo vedeli, ali gre za podražitve ali ne. Premierka Alenka Bratušek je pred časom pohvalila spremljanje cen, ki ga je izvajala Zveza potrošnikov Slovenije, a dlje od pohvale v časopisu žal nismo prišli, čeprav bi bilo spremljanje cen ta hip zelo potrebno. Ob uvedbi evra je ZPS dobila poseben projekt, ki sta ga sofinancirala Ministrstvo za finance in Ministrstvo za gospodarstvo, zdaj pa smo v situaciji, ko ni nobenega sofinanciranja niti za redne aktivnosti

ZPS, niti za potrošniško revijo VIP, ki objavlja primerjalne teste kakovosti.

ZPS je bila zaradi izpada sofinanciranja s strani države žal prisiljena v odpuščanje zaposlenih, zato iz lastnih virov ni sposobna izvajati spremljanja cen, kot bi bilo ta hip nujno za informiranje potrošnikov kako se odločati v času krize.

Na ZPS pa razmišljamo, kako vsaj v zmanjšanem obsegu ponovno vzpostaviti spremljanje cen, saj so potrošniki izpostavljeni nepregledni ponudbi, ki jo trgovci še dodatno zamegljujejo s številnimi akcijami, ko promovirajo tisto, kar sami želijo prodati po cenah, ki so akcijske in »akcijske«.

Breda Kutin
Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije

www.zps.si


Sledite nam