fbpx

ZPStest sušilnikov: Priporočamo sušilni stroj s toplotno črpalko

Dom, Dom & prosti čas, Novice, Zanimivo

Nasvet ZPS: Izberite sodoben sušilni stroj s toplotno črpalko, saj porabi tudi do štirikrat manj električne energije.

Današnji sušilniki perila so koristni, varčni aparati, ki ne bi smeli manjkati v nobenem gospodinjstvu. Težava je v tem, da niso poceni, kar precej ohladi prvo navdušenje.

Marsikdo si sušilnika ne more privoščiti, morebiti niti nima prostora, in takrat perilo pristane na stojalu v bivalnih prostorih.

»Čeprav je uspeh sušenja zagotovljen, pa meritve kažejo, da proces ni povsem brez vpliva na mesečne stroške. Zaradi sušenja se znižuje temperatura v prostoru, kar mora ogrevalni sistem nadomestiti, poleg tega pa moramo prostore zaradi povečane vlažnosti še dodatno zračiti. Zato se še poveča strošek ogrevanja, kljub zračenju pa se pozimi poveča možnost za nastanek stenske plesni,« pojasnjuje Črt Breskvar in dodaja: »Računi pokažejo, da je uporaba sušilnika koristna. Lahko načrtujemo čas sušenja, vlaga ostane v predalu in sušimo lahko do izbrane stopnje vlažnosti; če moramo obleke še likati, je lažje likati ustrezno vlažne kose.«

Kakšna pa je pri sodobnih sušilnih strojih kakovost sušenja?

Sušilni stroj mora zadovoljiti več kriterijev. Testirani modeli večinoma niso imeli težav z enakomernostjo sušenja. Vsi kosi perila so bili, ko se je program sušenja iztekel, enakomerno osušeni.

Šibka točka sušilnikov pa je še vedno zmečkanost perila – dobrih ocen pri tej lastnosti skoraj ni bilo. Sušilnik pač suši perilo z vrtenjem v omejenem prostoru – bobnu in mečkanju se ne da izogniti. Da bo slabe volje čim manj, je treba upoštevati naslednje nasvete:

  • ne vstavljajte v boben preveč perila naenkrat;
  • pazite, da po koncu programa perilo ne obleži v stroju in
  • nikar perila ne presušite. Perilo, namenjeno likanju, mora namreč ostati malce vlažno, sicer ga bomo težko zlikali.

Zato je toliko pomembnejša natančnost programa, ki poskrbi, da stroj perilo posuši do določene stopnje vlažnosti, za zlaganje v omaro ali za likanje. Predvsem cenejši modeli imajo s tem težave.

Koristne dodatne funkcije

Proizvajalci vabijo kupce tudi z bolj ali manj koristnimi dodatki. Priporočamo predvsem zamik vklopa, to je funkcija, s katero nastavimo, čez koliko minut se bo program začel. Z njo lažje lovimo nočne intervale s cenejšo elektriko ali si nastavimo čas tako, da program konča z delom, ko se vrnemo domov.
Odtočna cev za kondenzat je tudi uporaben dodatek, saj ni treba skrbeti za redno praznjenje lovilne posode. Če nimamo ločenega stenskega priključka, lahko odtok speljemo v koleno umivalnika ali ga priključimo na odtok pralnega stroja.

Prikaz časa do konca programa bi bila sicer zelo priročna funkcija, a le, če bi delovala. Sušilni stroj s senzorjem meri stopnjo vlažnosti v perilu in preverja, ali je že dovolj posušeno. Ocena, kdaj bo perilo doseglo želeno stopnjo suhosti, pa je za elektroniko očitno pretrd oreh – številke se včasih občutno razlikujejo.

Nasvet ZPS: Kako izbrati sušilni stroj s toplotno črpalko?

Izberimo sodoben sušilni stroj s toplotno črpalko. Modeli brez toplotne črpalke porabijo tudi do štirikrat več električne energije, kar precej spremeni celoten izračun.

Pred nakupom preverimo, kako dostopni so filtri za čiščenje. Tehnologija s toplotno črpalko zahteva še natančnejše čiščenje zraka, zato imajo ti stroji tudi mikrofiltre. Njihova manjša prepustnost povzroči, da se čas sušenja podaljša, poveča se poraba energije, v skrajnem primeru pa lahko povzroči tudi okvaro stroja. Zato priporočamo vsaj tako pogosto čiščenje, kot je navedeno v navodilih za uporabo. Žal so mikrofiltri pogosto težje dostopni in opravilo ni ravno enostavno.

Naj vas ne zavede navedena zmogljivost stroja (7 namesto 8 ali celo 9 kilogramov). Podatek je treba jemati z rezervo: proizvajalci zelo radi zapišejo velika števila, a velikosti bobnov se med modeli skoraj ne razlikujejo. Velja, da sušilnega stroja ne smemo preveč napolniti, sicer bo perilo bolj zmečkano. Zato je recept za boljši rezultat vedno zmerna količina perila.

Modeli s toplotno črpalko so pri porabi energije res bistveno varčnejši kot klasični sušilniki, a obratno velja za čas sušenja. Sušenje s toplotno črpalko poteka počasneje, zato so vsi modeli na zadnjem testu prejeli oceno povprečno oz. še nižjo.

Dobro je vedeti: Pokvarjen sušilni stroj s toplotno črpalko sodi med nevarne odpadke. Toplotna črpalka deluje na enakem fizikalnem principu kot hladilnik ali klimatska naprava. Zato vsebuje hladilni plin za prenos toplote. Žal je večina ustreznih plinov škodljiva za okolje, kar pomeni, da sodi tak stroj med nevarne odpadke.

Toplotna črpalka – kako deluje

Sušilni stroj deluje tako, da suh vroč zrak prepihuje perilo v bobnu. Zrak prevzame vlago, vlažen zrak se v kondenzatorju ohladi in voda se kondenzira v posodi. Grelec spet segreje ohlajeni zrak in delovni cikel se ponovi. Pri modelih brez toplotne črpalke stroj za hlajenje kondenzatorja uporablja okoliški zrak, za segrevanje pa samo električni grelec. Pri modelu s toplotno črpalko se odvečna toplota, ki nastane pri ohlajanju, uporabi za segrevanje zraka v naslednjem koraku, s čimer prihranimo precej električne energije.

Poleg tega sušilniki s toplotno črpalko izpuščajo v prostor manj vlage in toplote. Ker sušenje poteka pri nižji temperaturi, tudi manj škodujejo tekstilu. Slabosti pa so naslednje: naprave so dražje, čas sušenja je daljši in v mehanizmu toplotne črpalke so okolju škodljivi plini.


Sledite nam