fbpx

ZPStest suhih barvic: Pobarvano s kemikalijami?!

Novice, Otroški svet, Zanimivo

ZPS: Barvice so šolska potrebščina, ne igrača, zato ni standardov, ki bi določali vsebnosti kemikalij in varno količino.

Barvice so šolska potrebščina, ki jo zagotovo najdemo v večini šolskih torb mlajših učencev, imajo jih v vrtcih in le redki jih nimajo doma. Za otroke je pomembno, da jih odlikujejo močne barve in da se ne lomijo. In ta del naloge je večina izdelkov na testu opravila dobro, a osem izmed 12 jih je padlo na testu vsebnosti kemikalij.

Za komplet barvic na testu so odšteli med 0,99 in 9,99 evra. Za tiste z oceno »dobro« lahko odštejemo le 0,99 evra ali 9,99 evra, prav tako pa bomo z oceno »nezadovoljivo« našli barvice za 0,99 ali 7,99 evra. Žal pa potrošnikom, ki želijo izbrati barvice brez nepotrebnih kemikalij pri izbiri navedbe na embalaži niso v pomoč. Niti oznaka CE, na primer, ni garancija, da izdelek ne vsebuje škodljivih snovi niti npr. navedba porekla izdelka (če je to sploh navedeno). Med barvicami, ki so prejele ocene »nezadovoljivo«, so tako tiste, proizvedene na Kitajskem kot barvice iz EU (Avstrija, Nemčija …). 

Zahteven praktični in laboratorijski test večina uspešno prestala

Vse barvice so morale prestati zahteven laboratorijski test, nato pa smo jih dali v roke še uporabnikom – odraslim, ki so ocenili njihovo obnašanje v praksi. Tako praktični, kot tehnični del testa so vsi vzorci prestali brez večjih težav, z oceno od povprečno navzgor. A bistveno večje težave so se pokazale v kemijskem laboratoriju …

Težke kovine, policiklični aromatski oglikovodiki …

Barvice imajo otroci v rokah, a pogosto tudi v ustih. Proizvajalec z znakom CE sicer zagotavlja, da so barvice varne za uporabo, a je v tem primeru ta znak na precej majavih nogah.

Potrošniške organizacije v primeru nevarnih snovi, kot so kemikalije, testirajo strožje od zakonodaje, zato so, denimo preverili tudi vsebnost ftalatov, aromatskih aminov, policikličnih aromatičnih ogljikovodikov in (težkih) kovin v suhih barvicah. In kar 8 izmed 12, ki so na testu dobile oceno »nezadovoljivo«, so padle pri preverjanju vsebnosti kemikalij.

Suhe barvice so po zakonodaji pisala, ne igrače

Na ZPS poudarjajo, da je zaskrbljujoče, da zakonodaja suhih barvic po zakonu ne obravnava kot igrače, kar pomeni, da so lahko škodljiva mehčala, policiklični aromatski ogljikovodiki in podobni toksini prisotni v barvicah, saj ni standardov, ki bi sploh določala njihovo varno količino. Pri tem je povsem jasno in znano, da otroci stopijo v stik z barvicami že zelo zgodaj, in da z barvicami ne le rišejo, ampak jih tudi grizljajo. Čeprav se morda zdi, da so količine nevarnih snovi majhne, pa ne smemo pozabiti na raznolike kemikalije, ki smo jim izpostavljeni tekom dneva pri uporabi različnih izdelkov, vse to pa se sešteva v koktejl kemikalij.

ZPS: Zagovarjamo previdnostni princip!

Kemikalije v igračah so skrita nevarnost, saj jih je brez laboratorijskih preiskav ne moremo zaznati, hkrati pa o škodljivosti kemikalij, predvsem koktejla kemikalij, kateremu smo izpostavljeni, vemo premalo. Otroci s kemikalijami v igračah stopajo v stik prek kože (z dotikanjem), sline (z lizanjem ali grizenjem), sluznice (ob vdihavanju) ali z zaužitjem. Na ta način škodljive snovi prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v organizmu kopičijo in trajno vplivajo na otrokovo zdravje. Prav zato potrošniške organizacije tudi pri izdelkih splošne rabe, s katerimi stopajo v stik otroci, zagovarjamo previdnostni princip. Tudi tokrat se je na testu izkazalo, da lahko kupimo barvice, ki dobro opravljajo svojo primarno nalogo brez nepotrebne uporabe kemikalij, zato tiste, ki jih vsebujejo, ne priporočamo za nakup, poudarjajo na ZPS.

 • BIC Kids Ecolutions Evolution Triangle
 • Eberhard Faber Barvice
 • Faber-Castell Colour Grip
 • Herlitz barvice
 • Jolly Supersticks Classic
 • Lyra Groove slim Natural Grip
 • Maped Color’Peps
 • Müller/Paperzone, debele barvice
 • Pelikan barvice
 • Spar Creative barvice
 • Stabilo Trio thick
 • Staedtler Noris Club

Ali ste vedeli:

V letu 2016 so nacionalni organi prek sistema hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX poslali 2.044 obvestil o nevarnih izdelkih, kar četrtina se je nanašala na igrače. Kljub temu, da potrošniki pričakujemo, da bodo varna ne le zdravila ali hrana, ampak tudi igrače, elektronika in oblačila, te številke kažejo, da trgovci ne morejo zagotoviti, da so izdelki, ki jih prodajajo, varni. Aktualne odpoklice tako živilskih kot neživilskih izdelkov lahko spremljate na www.zps.si

 

 Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, september 2017, in na www.zps.si

Sledite nam