fbpx

ZPStest sirov v slanici: Ni vsak beli sir feta

Novice, Prehrana, Zanimivo, Zdravje

Sir je zelo dober vir beljakovin in sodi k uravnoteženi prehrani. Kaj pa njegova kakovost na policah? Preverite …

V poletnih dneh si nemalokrat privoščimo pisano solato iz različnih vrst zelenjave. Za prebivalce Mediterana (in Balkana) je značilno, da solato radi obogatijo še z mladim sirom, zato so na ZPS na testu tokrat preverili kakovost 12 belih sirov v slanici, med njimi je bilo 5 sirov feta.

Sir je zelo dober vir beljakovin …                     

Siri sodijo k uravnoteženi prehrani, saj naj bi na dan zaužili 2 do 4 enote mleka in mlečnih izdelkov, a glede na veliko vsebnost maščobe v siru ga v eni enoti ne pojejmo več kot 30 gramov.  Vsi siri, tudi beli siri v slanici, so zelo dober vir kakovostnih in popolnih beljakovin, kar pa je tudi označeno v njihovih hranilnih tabelah.

… a siri v slanici vsebujejo veliko soli

Sir v slanici je izdelek, ki pričakovano vsebuje veliko soli. Vsem vzorcem na testu bi na prehranskem semaforju zasvetila rdeča luč – vsebovali so od 2 do 3,5 g soli na 100 g, zato sir v slanici uživajte zmerno. Če jed obogatite z njim, je nikar še dodatno ne solite!

Siri feta večinoma z boljšo oceno od belih sirov s slanici

»Na testu smo preverili tudi mikrobiološke lastnosti sirov v slanici. Dobra novica je, da v nobenem od vzorcev nismo našli bakterije listerija (Listeria monocytogenes), ki lahko povzroči bolezen pri ljudeh, predvsem pa je nevarna za rizične skupine. Ravno zaradi varnosti potrošnikov tudi tradicionalno grško feto ne delajo več iz surovega, ampak iz pasteriziranega mleka,« je predstavila del testa Nika Kremić iz ZPS in dodala: »Preverili pa smo tudi prisotnost plesni in kvasovk, ki so kazalniki higiene živila. Med testiranimi vzorci smo ugotovili povečano vsebnost plesni v dveh sirih.«

Izmed 5-ih sirov feta, je en dobil oceno zelo dobro, štirje pa dobro, medtem ko so med sedmimi siri v slanici trije dobili oceno dobro, po en povprečno in pomanjkljivo ter dva nezadovoljivo.

Velike razlike v cenah

Cene sirov v slanici se zelo razlikujejo. Ljubitelji grške fete morajo večinoma globlje seči v žep kot tisti, ki izberejo sir v slanici, narejen iz kravjega mleka. Za kilogram fete so odšteli od 8 do 16,4 evra, za sir v slanici iz kravjega mleka pa od 5,6 do 9,5 evra, za sir v slanici iz ovčjega mleka pa 16,5 evra.

Tudi tokrat se je izkazalo, da cena vedno ne odraža tudi kakovosti izdelka. Med fetami je sicer zmagala ena dražjih, med siri v slanici iz kravjega mleka pa prav najcenejši izdelek na testu.

Ali ste vedeli: Sir v slanici ≠ feta sir
Sir v slanici je mladi sir, ki je običajno narejen iz kravjega mleka, ni pa nujno. Tudi feta sodi med sire v slanici, a je vedno narejena iz ovčjega ali iz mešanice ovčjega in kozjega mleka, pri čemer kozjega mleka v mešanici ni več kot 30 odstotkov. Feta se lahko imenuje le tisti sir, ki ima zaščiteno označbo porekla.

Nekatere sire v slanici proizvajalci radi označijo kot »grški tip«, tudi ime, blagovna znamka in/ali slike na embalaži lahko namigujejo na grški izvor. Vendar kljub temu ta sir v slanici običajno ni grški, zato moramo potrošniki skrbno prebirati deklaracije.

Nasvet ZPS: Beli sir zelo hitro izgublja svežino, zato je pomembno, da ga v embalaži hranite v slanici, saj se bo sicer hitro izsušil in postal grenek.

Rezultati so objavljeni v reviji ZPStest, 7-8/2017 in na www.zps.si.

 

Izdelki na testu (po abecednem vrstnem redu):

Feta
Kolios, sir feta
Lyttos, tradicionalni grški sir iz pasteriziranega ovčjega in kozjega mleka, dozorel v slanici, z zaščiteno označbo porekla
Natur aktiv bio, bio grški sir feta iz pasteriziranega bio ovčjega (najmanj 70 %) in bio kozjega največ 30 %) mleka, zorjen v slanici
Roussas, pristna grška feta, tričetrt masten sveži sir iz pasteriziranega ovčjega in kozjega mleka
Spar feta iz Grčije

Beli sir v slanici
Bayerland, v slanici
Eridanous, mehki sir, najmanj 45 % mlečne maščobe v suhi snovi
Fitaki, beli sir iz kravjega mleka, zorjen v slanici
Mercator, mladi beli sir 45 % m. m. v suhi snovi
Mlekarna Subotica, subotiški beli sir-polnomastni mehki sir v slanici z najmanj 45 % m. m. v suhi snovi
Salakis, mehki sir iz pasteriziranega ovčjega mleka
Zelene doline, polnomastni mehki sir v slanici z najmanj 45 % m. m. v suhi snovi

 


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?