fbpx

ZPS Test vlažilnih krem za obraz: Večje razlike v ceni, manjše v kakovosti

Lepota, Novice, Zanimivo

Vlažilne kreme za obraz so eden izmed tistih izdelkov za nego kože, za katerega je priporočljivo, da ga uporabljamo …

Vlažilne kreme za obraz so eden izmed tistih izdelkov za nego kože, za katerega je priporočljivo, da ga uporabljamo vsak dan. Izbira je pestra, cenovni razpon pa ogromen. Za 19 izdelkov na ZPS Testu so odšteli med 2,04 in 155,90 evra oz. med 0,04 in 2,60 evra za mililiter. Ponovno se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti. Med zmagovalkami testa najdemo vlažilni kremi, za kateri bi odšteli 3,98 oz. 17,90 evra, medtem ko je najdražja pristala na dnu tabele.

Na testu so potrošniške organizacije preizkusile kreme, namenjene predvsem normalni in mešani koži, za katere proizvajalci izrecno navajajo, da vlažijo kožo (z izrazi, kot so npr. »vlažilna«, »Moist …«, »Hydra…«, »Aqua …«). Testirali so 41 vlažilnih krem, na ZPS pa so objavili rezultate za 19 krem, ki jih lahko kupite tudi pri nas, in sicer v klasičnih trgovinah, lekarnah ali na spletu. Kot vedno so bile na testu pred enakim izzivom tako kreme, ki sodijo v nižji cenovni razred, kot njihove konkurentke s zasoljenimi cenami (tokrat res astronomsko). Prav najdražja se na testu ni ravno izkazala, saj je za vlaženje kože dobila zgolj povprečno oceno.

Skoraj vse kreme so kožo dobro navlažile

V okviru testiranja so stopnjo vlaženja kože izdelkov na testi izmerili s korneometrom, napravo, ki meri električno kapaciteto v povrhnjici. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena električna kapaciteta, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku. Vsako kremo so preizkusile prostovoljke, stare od 25 do 66 let, z »normalno do suho« kožo, ki so štiri tedne dvakrat na dan uporabljale kremo in standardno mešanico. Skupno je na testu sodelovalo več kot 500 žensk. Pri isti uporabnici so izmerili stopnjo vlaženja ob uporabi testnega vzorca in standardne kreme, pripravljene za namen testiranja, saj je le tako mogoče primerjati učinek kreme. Splošna ugotovitev je, da so kreme z oceno »dobro« za vlaženje navlažile kožo bistveno bolje kot standardna krema, tiste z oceno »povprečno« za vlaženje pa niso bile kaj posebej boljše od standardne kreme.

Med sestavinami so tudi neželene kemikalije

Na testu smo tudi preverili, ali kreme vsebujejo hormonske motilce in snovi, ki sodijo med pogoste alergene – to so predvsem dišave in nekateri konzervansi. Nobena izmed krem ni vsebovala prepovedanih snovi, a smo dvema znižali oceno za sestavo, ker sta vsebovali nekatere neželene kemikalije, in sicer paraben (propylparaben) oz. konzervans methyazolin. Ta bo od februarja 2017 v kremah popolnoma prepovedan, a trgovci bodo še lahko prodali zaloge, ki so na policah.

Zaščitni faktor

Dve kremi s testa vsebujeta tudi zaščitni faktor. Vendar bodite pozorni na oznake, torej kakšno zaščito zagotavljajo. UVB-žarki povzročajo opekline, UVA-žarki pa prodrejo globlje v kožo in so (poleg drugih dejavnikov) »odgovorni« za staranje kože. Ne glede na velikost faktorja v kremi pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da zjutraj nanesemo na kožo le tanek sloj kreme, to pa ne zagotavlja ustrezne zaščite pred soncem.

Rezultati 19 vlažilnih krem so objavljeni v reviji ZPStest, januar 2017, in na spletni strani ZPS.

Seznam krem na testu:

Avene Hydrance optimale légère
Balea Feuchtigskeits spendende Tagescreme mit Lotusblüten Extrakt
Biotherm Aquasource gel
Cien (Lidl) Aqua Moisturing Cream
Clarins Gel fondant désaltérant
Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion +
Diadermine PH7 Hydratant matifiant soin de jour
Dr. Hauschka Quince Day Creme
Estee Lauder Hydrationist Maximum Moisture Creme
Eucerin Aqua Porin Active
La mer The moisturizing gel cream
LaRoche Posay Hydreane Légère
Lavera Basis Sensitiv
L’Oréal Hyda Specialist 24h
NIVEA Moisturing Day Care
Nivea Pure & Natural Moisturng Day Care
Nuxe Creme fraiche de beauté
Vichy Aqualia Thermal crème légère
Yves Rocher Hydra Végétal Gel Creme Hydratation intense 24H


Sledite nam