ZPS test rjavih barv za lase: Ne spreglejte opozoril na embalaži

anonimni uporabnik, 10. april 2014
Ostalo

Na ZPS testu smo tokrat preizkusili temno rjave barve za lase, ki jih lahko uporabite doma. Ponudba barv na trgu je pestra, njihove cene so precej podobne, kaj pa kvaliteta?

rjave_barve_test2014_poprNa ZPS testu smo tokrat preizkusili temno rjave barve za lase, ki jih lahko uporabite doma. Ponudba barv na trgu je pestra, njihove cene so precej podobne, kaj pa kvaliteta? Zanimalo nas je, ali bo barva las po nanosu tudi v resnici takšna, kot je videti na embalaži, bo barva prekrila tudi sive lase, kakšni so lasje po barvanju? Da bi ugotovili, kako barve opravijo svoje delo, so frizerji z vsako od barv na testu pobarvali lase dvajsetih prostovoljk, ki so si lase potem doma negovale štiri tedne. Cena vzorcev na testu je bila med 3,89 in 9,59 evri, na 1. mestu je najdražja (ocena 4,2), na 2. pa najcenejša (ocena 4,1).

Barvanje las pri frizerju ni ravno poceni, široka ponudba barv pa kaže na to, da si Slovenke precej pogosto barvamo lase kar doma. »Glede na rezultate 8 vzorcev, ki smo jih tokrat postavili pod drobnogled na testu, lahko ocenimo, da tudi doma lahko opravite dobro delo – a pozor, pomembno je, katero barvo boste izbrali!« je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Pet vzorcev je dobilo oceno »dobro«, dva »povprečno« in en »pomanjkljivo«, med najpogostejšimi težavami je bilo dejstvo, da so bili lasje po barvanju precej temnejši, kot bi pričakovali glede na sliko na embalaži, prav tako pa nas pri marsikateri barvi ni prepričala obstojnost.« Na ZPS pa so bili pozorni tudi na enostavno uporabo, saj je to pri barvah za domačo uporabo zelo pomembno – vse jih niso prepričale.

160 glav za preizkus
Da bi ugotovili, kako barve opravijo svoje delo, so frizerji z vsako od barv na testu pobarvali lase dvajsetih (20) prostovoljk, ki so si lase potem doma negovale štiri tedne. »Poleg obstojnosti barve smo seveda tudi pričakovali, da bodo lasje enakomerno obarvani in da bo njihov barvni odtenek čim bolj podoben tistemu na embalaži oz. da bo skladen z barvno lestvico – saj smo želeli in kupili prav ta odtenek, kajne. In nekateri izdelki se res niso izkazali. Sive lase pa so barve prekrile brez težav in glede tega obljube proizvajalcev držijo,« je rezultate predstavila Urša Šmid Božičevič.

ZPS Nasvet:
1. Strokovnjaki uporabo barv za lase odsvetujejo osebam, ki so mlajše od 16 let. Ne smejo jih uporabljati tudi vsi tisti, ki so po barvanju las že doživeli alergijsko reakcijo, izpuščaje na obrazu ali občutljivo, razdraženo in poškodovano lasišče. Previdni morajo biti tudi tisti, ki so se odločili za začasno tetovažo s črno kano. Taka začasna tetovaža lahko poveča tveganje za alergije.
2. Na trgu je vedno več barv, ki ne vsebujejo amonijaka. A take barve imajo pred konkurentkami le eno prednost – manj smrdijo, sicer pa vsebujejo enak koktajl kemikalij, ki zelo hitro reagirajo med seboj.
3. Ne bodite neučakani.  Vzemite si čas in 48 ur pred barvanjem las opravite preizkus alergijske reakcije na koži. Le tako se boste lahko prepričali, da niste preobčutljivi na eno od sestavin v izdelku.
4. Kožo ob lasišču in na ušesih pred barvanjem dobro namažite z mastno kremo.
5. Pena ali krema – na trgu je največ barv v obliki kreme, a vedno iznajdljivi proizvajalci jih v zadnjih letih ponujajo tudi kot pene (t. i. mus), ki naj bi bile lažje za uporabo. Pena naj bi se lepše porazdelila po lasišču, pa tudi nadležnega kapljanja naj ne bi bilo več. A na praktičnem delu preizkusa se je pokazalo, da ni vedno tako, pa tudi glede priročnosti uporabe nismo ugotovili kakšnih bistvenih razlik med kremo in peno.

Izdelki na testu:
1. Garnier Color Intense
2. L`Oreal Paris Sublime Mousse
3. L`Oreal Paris Excellence Creme
4. Poly Palette Mousse Color
5. Schwarzkopf Brillance
6. Schwarzkopf Perfect Mousse
7. Schwarzkopf Sensual Colors
8. Syoss Professional Preformance

Rezultati testa so objavljeni v reviji VIP, april 2014 in na spletni strani www.zps.si.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 04:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close