fbpx

ZPS test izdelkov za prenapetostno zaščito

Dom & prosti čas, Obvestila

ZPS test izdelkov za prenapetostno zaščito: Svoje delo dobro opravijo

Hude nevihte s strelami so zlasti v poletnem času dokaj pogoste. Če odmislimo najhujše posledice, kot sta požar ali ko strela udari v človeka, lahko nevihta največ škode povzroči električnim napravam. Na tokratnem primerjalnem testu ZPS so zato preverili, kako se izkažejo izdelki za prenapetostno zaščito električnih naprav v domovih. Rezultati so izjemno optimistični – vseh 10 izdelkov na testu je prestalo varnostni preizkus.  Izbira je bogata, razlike v ceni pa ogromne – za izdelek na testu so odšteli med 10 in 150 evrov, seveda pa so določene razlike v funkcionalnosti posameznega izdelka.

strela-2Izbira prave prenapetostne zaščite je zahtevna naloga, saj je označevanje precej nestandardno poudarjajo na ZPS, proizvajalci namreč poudarjajo različne značilnosti svojih izdelkov, uporabljajo celo različne enote za prikaz zmogljivosti zaščite ipd. Na prvi pogled bo potrošnik le težko ugotovil, kakšno napetost je sposobna prenesti naprava. Težava je tudi v tem, da proizvajalci seštevajo energijo, ki so jo naprave sposobne »prenesti«, z vseh treh povezav (L-N: faza – ničla, L-PE: faza – zaščita in N-PE: ničla – zaščita). »Jasno je, da se povezava prekine že, če naprava ni sposobna »ustaviti« preboja na eni od omenjenih povezav, zato seštevanje ni ravno najprimernejše za prikaz sposobnosti prenapetostne zaščite,« izpostavlja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Za celovito zaščito izdelki za prenapetostno zaščito v gospodinjstvih ne zadoščajo!
»Izdelki za prenapetostno zaščito, ki smo jih testirali, lahko opravijo svoje poslanstvo le, če je poskrbljeno za ustrezno zaščito na prvi in drugi ravni. Za prvo raven zaščite (razred 1) morajo poskrbeti podjetja za distribucijo električne energije v električni omarici na prenosnem omrežju. Druga raven zaščite (razred 2) mora biti vgrajena v razdelilni omarici, ki jo imajo potrošniki v hiši ali stanovanjskem bloku – za vsako fazo posebej, šele nato pride na vrsto uporaba naprave za prenapetostno zaščito (razred 3), ki jo vtaknemo v vtičnico, na katero je priključena posamezna električna naprava,« poudarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Dobri rezultati
V trgovinah so iskali izdelke, ki bodo zagotavljali ustrezno zaščito za naprave, ki jih potrošniki običajno uporabljajo v dnevni sobi. »Poleg zaščite električnega dela smo tako preverili tudi, kako je z zaščito koaksialnega priključka – za zunanjo anteno ali kabelsko televizijsko omrežje,« je izpostavil Boštjan Okorn in dodal: »Čeprav so razlike v ceni med kupljenimi vzorci opazne, se je izkazalo, da prav vsi dobro opravijo svojo zaščitno vlogo – seveda pa so tudi med njimi bolj ali manj pomembne razlike, ki smo jih skušali ugotoviti z zahtevnejšimi testi.«

Test, ki so ga izvedli, načeloma presega zahteve zaščite razreda 3, a zavedati se je treba dejstva, da predvsem prebivalci starejših stavb morda nimajo ustrezno urejene zaščite na drugi ravni, zato je pomembno, da prenapetostna zaščita na vtičnici omili ali popolnoma izniči tudi močnejši sunek napetosti oziroma toka. Izkazalo se je, da tudi vzorci, pri katerih je označena zaščita do 3 kV (kar povsem ustreza zahteva za razred 3), večinoma »preživijo« vsaj enkrat višje napetostne sunke, kar pomeni, da je njihov nakup priporočljiv.

Nasvet ZPS
1.        Na testu so se z najboljšimi skupnimi ocenami izkazale naprave za prenapetostno zaščito brez podaljška, torej z enojno vtičnico.
2.        Izkazalo se je, da daljši kabel zmanjša učinek prenapetostne zaščite, zato je jakost napetosti in toka tudi po zaščiti nekoliko večja, a nikoli ne doseže kritične ravni.
3.        Nakup zaščite z enojno vtičnico je lahko tudi bolj gospodarna odločitev, saj se lahko potem sproti odločamo in menjamo podaljške z razdelilnikom, hkrati pa so manjši stroški za zamenjavo, če udar strele uniči zaščito.
4.        Potrošniki bodo dobro zaščito v enojni vtičnici dobili že za 10 evrov, v podaljšku z razdelilnikom pa za 25 evrov, nakup najdražjega vzorca s testa, ki je najbolje prestal preobremenitveni test, pa na ZPS priporočajo tistim, ki niso prepričani, ali imajo dovolj dobro prenapetostno zaščito razredov 1 in 2.
5.        Potrošniki lahko na številnih izdelkih za prenapetostno zaščito preberejo, da proizvajalec jamči za škodo na uničenih napravah do izjemno velikih vrednosti: od 25.000 do kar 5 milijonov evrov. A drobni tisk razkrije, da jamstvo velja samo, če je ustrezno izvedena tudi prenapetostna zaščita za razred 1 in 2. Prav tako je pomembno, da naprava za prenapetostno zaščito nima vidnih poškodb (od denimo padca), ki bi lahko vplivale na njeno učinkovitost.
6.        Ne pretiravajte z dolžino podaljškov! Pri razdelilniku naj dolžina kabla ne preseže 3 metrov, nikakor pa ne smete povezovati več podaljškov z razdelilniki.
Rezultati testa so objavljeni v Reviji VIP 7-8/2013 in na spletni strani www.zps.siTest: Izdelki za prenapetostno zaščito


Sledite nam