fbpx

ZPS: Razlike v kakovosti med tamponi so manjše kot med vložki

Obvestila, Zanimivo, Žensko zdravje, Življenjski slog

V izdelkih smo našli tudi sledi neželenih kemikalij, kot so glifosat, ampa in drugi pesticidi, vendar v dovoljenih mejah

Na velikem mednarodnem testu so potrošniške organizacije tokrat preizkusile več kot 100 različnih vložkov in tamponov. V aktualni številki revije ZPStest so objavljeni rezultati za 14 izdelkov, 9 vrst vložkov in 5 vrst tamponov, ki so na voljo tudi v Sloveniji. Ker se Slovenci se radi pritožujemo, da so pri nas na voljo slabše različice izdelkov priznanih blagovnih znamk, je zanimiv podatek da so na testu zmagali prav vložki, ki smo jih na test poslali iz Slovenije.

Večinoma so zelo zahtevne teste dobro prestali, a pri nekaterih brez težav le ni šlo. V izdelkih smo našli tudi sledi neželenih kemikalij, kot so glifosat, ampa in drugi pesticidi, vendar v dovoljenih mejah. Prav tako so bili laboratorijski rezultati večinoma dobri pri preverjanju vsebnosti oz ostankov klora v izdelkih – le v redkih izdelkih so bili odkriti ostanke klora in še to v tako majhni količini, da za uporabnice ne pomeni nevarnosti.

Za test so izbrali vložke in tampone, ki so primerni za dnevno rabo, torej imajo na embalaži oznako “normal”, “regular” in so večinoma označene s tremi do petimi kapljicami, čeprav ni enotnega standarda, kaj naj bi pomenilo število kapljic.

Za tampone in vložke je poleg kemične neoporečnosti zelo pomembno, da primerno vpijajo in da se tampon v nožnici ne »razgradi«.

»Tamponi z vpijanjem niso imeli težav in marsikateri je svoje delo opravil za oceno »zelo dobro«. Pri nekaterih tamponih se je za problematično izkazalo dejstvo, da so se vlakna pri uporabi do neke mere »izgubila«, kar v praksi pomeni, da so posamezna vlakna ostala v nožnici. Pri najslabšem tamponu na testu, ki ga ni na slovenskem trgu, se je pri vsaki uporabi iz tampona povprečno odluščilo kar 23 miligramov vlaken,«

je komentirala rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

»Čeprav pri tamponih na testu, ki so na voljo v Sloveniji, večjih težav z izgubo vlaken ni bilo, svetujemo, da ne uporabljate tamponov, ki so se že pred uporabo poškodovali in njihova površina ni gladka, saj se je v laboratoriju izkazalo, da je pri takšnih tamponih izguba vlaken večja.«

Pri vložkih pa se je na testu izkazalo, da ni pomembno le, iz katerih materialov so izdelani vložki, pomembna je tudi njihova »konstrukcija«.

»Tekočino so bolj vpijali vložki, pri katerih je notranja plast razporejena tako, da predstavlja za tekočino tudi mehansko oviro (zato so na vložku tudi različni vzorci),« je povzela rezultate testiranja vložkov Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije

»Čez mejo« ni vedno boljše

Na testu so potrošniške organizacije preizkusile več kot 100 različnih tamponov in vložkov. Na testu pa je zmagal izdelek, ki so ga na test poslali iz Slovenije.

Nasvet ZPS: raje ne kupujte odišavljenih izdelkov

V laboratoriju smo med drugim preverili tudi prisotnost več vrst alergenov. Razen v enem od vzorcev (ki ga pri nas ni mogoče kupiti) so bile vse vrednosti v mejah dovoljenega oz. v sledeh. A velja ugotovitev, da smo že tako vsak dan izpostavljeni velikemu številu kemikalij in vsaka dodatna nepotrebna kemikalija je odveč. V vložkih so alergene snovi predvsem posledica dodanih dišav, zato, če ste nagnjeni k alergijam ali preprosto želite zmanjšati število kemikalij, ki ste jim vsak dan izpostavljeni, ne uporabljajte odišavljenih vložkov in tamponov.

Vas zanimajo rezultati? Niste naše članice? Zagotovite si svoj izvod tiskane revije. Za nakup kliknite tukaj. Rezultate pa lahko preverite tudi v članku  (za člane dostopen s članskim geslom).

Izdelki na testu (po abecedi):

Vložki
Always classic, standard
Always Ultra 100% protection Super Plus
Doulys (marque répère) Ultra minces normal+
Jasmin Girl Nature, Day
Natura Femina day
Jessa Ultra Normal + Flugel
Natracare Ultra
Naturella Naturella ultra comomile normal
Siempre (Lidl) ultra

Tamponi
Doulys (marque répère) Tampons compact
Lidl (Siempre) Siempre
Naturella Naturella normal tampons
O.B. Original
O.B. ProComfort normal


Sledite nam