ZPS: Od julija še cenejši pogovori v EU – tudi na Hrvaškem

anonimni uporabnik, 29. junij 2013
Ostalo
mobilni telefoni

Od letošnjega 1. julija bodo cene uporabe mobilnih storitev znotraj EU ponovno nižje, tudi na Hrvaškem, ki se bo s 1. julijem pridružila Evropski uniji.

Tudi počitnic si marsikdo več ne zna predstavljati brez mobilnega telefona. Z nami je vedno, tudi v tujini. Evropska komisija je poleti 2007 prvič omejila najvišjo ceno klicev znotraj Evropske unije, od lani pa velja novo poglavje direktive, ki ureja tudi prenos podatkov. Od letošnjega 1. julija bodo cene uporabe mobilnih storitev znotraj EU (kljub višjemu DDV v Sloveniji) ponovno nižje, tudi na Hrvaškem, ki se bo s 1. julijem pridružila Evropski uniji.

Celoten članek s tabelami s cenami je brezplačno dostopen na spletni strani www.zps.si v članku Od julija še cenejši pogovori v EU – tudi na Hrvaškem

mobilni telefoniNa drugi strani Kolpe, kjer dopustuje več kot polovica Slovencev, so ti še lani za minuto klica s Hrvaške plačali od 0,79 do 1,15 evra, po 1. juliju pa bodo zanj odšteli največ 29,28 centa (z vključenim novim, 22-odstotnim DDV), kar je od 63 do 75 odstotkov manj! »Seveda lahko povsem upravičeno pričakujemo , da bodo uporabniki klicali nekoliko več kot v preteklih letih, zato se zdi skupaj 50-odstotni prihranek dovolj dober približek tistemu, kar bo večina na računih videla sredi in konec poletja. V ta prihranek pa ni všteta od 43 do kar 81-odstotna razlika v ceni dohodnega klica. Namesto 15 do 46 centov bodo potrošniki od 1. julija namreč zanj odšteli le še 8,54 centa, le nekoliko več, 9,76 centa pa bodo plačali za poslano sporočilo SMS, kar v primerjavi s časom pred 1. julijem na Hrvaškem pomeni okrog 60 odstotkov manj,« izpostavlja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

V državah, kjer je evrotarifa veljala že doslej, sta znižanji za dohodne klice in kratka sporočila, minimalni, cena je namreč padla za 1 cent brez davka – v Sloveniji to zaradi višjega davka pomeni 1,06 centa pri sprejetih klicih oziroma 1,04 centa pri kratkih sporočilih.

Evrotarifa občutno znižala cene prenosa podatkov

Bistveno bolj se bo letošnje prilagajanje evrotarife občutilo pri prenosu podatkov poudarjajo pri ZPS. Cena za megazlog (MB) bo namreč tudi z upoštevanjem novega davka padla za več kot tretjino – na največ 54,9 centa. »Ob primerjavi s cenami, ki bodo za prenos podatkov veljale na Hrvaškem do 1. julija, postane pomen evrotarife popolnoma jasen: za 1 MB podatkov bomo danes plačali od 3,9 do 11,7 evra , torej bodo cene po 1. juliju nižje od 86 do 95 odstotkov,« je še izpostavil Boštjan Okorn in dodal: »Upamo si trditi, da bo tudi v primeru nenadejanega prenosa podatkov pritožb uporabnikov bistveno manj – v kar nekaj primerih so v preteklih letih po dopustu potrošniki dobili račune v višini nekaj sto ali celo nekaj tisoč evrov.«

Kot še poudarjajo na ZPS smo državljani Evropske unije že na splošno zavarovani pred šoki, ki bi jih povzročili previsoki računi. Meja je nastavljena na 50 evrov brez DDV, kar pomeni, da se bo po letošnjem 1. juliju v Sloveniji dvignila s 60 na 61 evrov. A pozor! Ta omejitev velja samo za strošek prenosa podatkov (ne pa druge opravljene storitve), zato bodite predvsem v državah, ki niso članice EU, še naprej zelo previdni, saj so cene za minuto klica lahko izjemno visoke še izpostavljajo na ZPS.

Krajši obračunski intervali

Evrotarifa je sčasoma prinesla tudi morda manj razvpito, a vendarle zelo dobrodošlo spremembo pri obračunu. Praktično vse storitve se namreč obračunajo v najmanjših še logičnih enotah. Edina izjema so odhodni klici znotraj EU, pri katerih se prvih 30 sekund plača skupaj, nato pa tudi tu obračun sledi sekundnemu intervalu. Pri dohodnih klicih znotraj EU se obračuna celotna dolžina klica v sekundnem intervalu, prav tako plačujemo za vsako sporočilo posebej in pri prenosu podatkov za vsak prenesen kilozlog (kB), pri čemer velja, da je 1 MB = 1024 kB.

Bodite pozorni na stroške klica izven EU

Za minuto klica iz določenih držav (in pri določenih operaterjih) v Slovenijo boste lahko odšteli vse do 5 evrov, tudi dohodni klic lahko prinese visok strošek, ki lahko doseže skoraj 4 evre na minuto. Kratka sporočila se s ceno nekaj deset centov morda ne zdijo hudo draga, a ne pozabite, da lahko preko enega SMS pošljete le 160 znakov! Pošiljanja večpredstavnih sporočil se v tujini izogobajte, saj pri večini opraterjev sploh ne boste vedeli, koliko boste zanj plačali – ceno namreč obračunajo po količini prenesenih podatkov, ta pa je odvisna od velikosti datoteke (večinoma fotografije) v priponki, svetujejo na ZPS. Le Bob in Simobil imata določeno enotno ceno za večpredstavna sporočila, prav tako le uporabniki omenjenih operaterjev lahko sprejemate MMS brezplačno tudi v tujini, po vsem svetu.

MMS so lahko izjemno dragi!

Sprejem MMS zahteva vključen prenos podatkov. »Lastniki pametnih telefonov ste najbrž že ugotovili, da se v ozadju brez vaše vednosti sem ter tja podatki kar sami prenašajo. Izven EU je takšen prenos hudo drag, saj boste za vsak prenesen megazlog v najboljšem primeru odšteli nekaj evrov, večinoma okrog 10 evrov, uporabniki T-2 pa kar neverjetnih 24,576 evra,« poudarja Boštjan Okorn in dodaja: »Že res, da je obračunski interval 100 kB, a ravno pri prenosih majhnih datotek boste megazlog zelo hitro dosegli.«

Kam se bo v prihodnje »razširila« evrotarifa?

Evropska komisarka Neeli Kroes je nedavno v svojem govoru podala namig, kako bi se lahko nadaljevala zgodba z evrotarifo. Razbrati je bilo, da si želi odprtja meja za posamezne operaterje, ki bi svoje storitve lahko ponujali znotraj celotne EU, pri čemer pa bi se morali odreči prihodku od dohodnih klicev. Med vrsticami sicer dobro željo lahko beremo tudi drugače, saj bi se znalo zgoditi, da v celotni EU storitve ponujajo le še trije veliki operaterji (Vodafone, T-Mobile in Telefonica), kar pa ni nujno najbolje za majhne države, kakršna je Slovenija. »Tudi potrošniške organizacije bomo spremljale, kaj se pripravlja na tem področju, za katerega je zdaj že mogoče priznati, da je eno od redkih, če ne sploh edino, kjer se dejansko čuti skupni evropski prostor tudi v žepih potrošnikov,« poudarja Boštjan Okorn.

Ko ste izven EU…

Med gostovanjem v nekaterih državah se vam lahko zgodi, da boste plačali že strošek povezovanja, torej zvonjenja, pa čeprav ne boste dvignili telefona. Gre predvsem za države v Latinski Ameriki, a tudi na severu te celine se lahko zgodi, da vam bo posamezen operater zaračunal zvonjenje. Na cene mobilne telefonije bodite pozorni tudi v Švici. Že tako visoka cena klica iz Švice se letos še podražila, tako da je zdaj treba za minuto odšteti že do 3,8 evra. Potrošniki se lahko »odrečejo » uporabi mobilnih telefonov v Švici, marsikje se je mogoče priključiti tudi na omrežje operaterjev iz sosednjih držav, poudarjajo na ZPS …

Nasveti ZPS za pametno uporabo mobilnika v tujini

  • pred odhodom se pozanimajte o cenah v državi, kamor potujete
  • v tujini opravljajte kratke in nujne klice ter ne pretiravajte s kratkimi sporočili
  • izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov
  • za pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani uporabite omrežja Wi-Fi
  • še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa
  • poskrbite za varnost, telefona ne nosite na plažo

Celoten članek je brezplačno dostopen na spletni strani ZPS: Od julija še cenejši pogovori v EU – tudi na Hrvaškem

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
28.03.2024 ob 18:44
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close