fbpx

ZPS: Lep nasmeh – A za kakšno ceno?

Novice, Zanimivo, Zdravje

Obvezno se pozanimajte o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih lahko uveljavljate pri zobo-zdravniku.

Če je še pred nekaj leti veljalo, da na slovenskem tržišču praktično ni komercialnih zavarovanj za zobozdravstvene storitve, ki jih ne krije zdravstveno zavarovanje, so danes na voljo nekateri samostojni produkti, ki obljubljajo večjo brezskrbnost tudi pri obisku zobozdravnika. Večina zavarovanj na trgu je vezanih na dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne pa vsa.

Če razmišljate o sklenitvi komercialnega zavarovanja izven ali v okviru zdravstvenega zavarovanja preverite, kaj krije, kakšne so omejitve, v kakšni višini boste vplačali premije in do kako visokega kritja boste upravičeni, pa tudi, kje boste deležni zobozdravstvene oskrbe – je izvajalec določen ali ga lahko izbirate sami. Če je izvajalec določen, ne pozabite upoštevati morebitnih potnih in drugih stroškov na drug konec Slovenije ali v tujino, česar vam zavarovanje gotovo ne bo krilo.

Kot poudarjajo na ZPS potrošnikom podrobno branje splošnih pogojev pri takšnem zavarovanju ne uide. Le če podrobno poznate vsebino zavarovanja, lahko ocenite, ali vam tovrstno zavarovanje koristi.

Dobro je vedeti: Kaj že krije zdravstveno zavarovanje?

Če imate urejeno le obvezno zdravstveno zavarovanje, ste upravičeni uporabljati storitve pri izbranem osebnem zobozdravniku v javni zdravstveni mreži. Če nimate sklenjenega tudi dopolnilnega zavarovanja, boste razliko do polne cene storitev morali plačati sami. Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja uveljavljate pri zobozdravniku v javni zdravstveni mreži in so npr. naslednje:

  • pregled enkrat letno, zdravljenje zob ter vnetnih ali drugih sprememb ustne sluznice;
  • plombiranje zob v vidnem polju z ”belimi” zalivkami, drugje pa z amalgamskimi;
  • rentgenska diagnostika, operativni posegi in kontrolni pregled 6 mesecev po končanem zdravljenju.

Podrobnejše informacije o obsegu zdravstvenih storitev v zobozdravstvu lahko poiščete na spletnem mestu ZZZS.

Nadstandardne storitve in materiali

Če imate urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so načeloma plačljive le storitve, ki ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (npr. odstranjevanje zobnega kamna pri odraslih), doplačati pa morate tudi morebitne nadstandardne materiale, če se zanje odločite (npr. ”bele” zalivke na zobeh zunaj vidnega polja). Pred nekaj leti smo primerjali cene doplačil in samoplačniških storitev in ugotovili, da so razlike pri posameznih ponudnikih lahko zelo velike. Zato se že pred obiskom zobozdravnika, če le lahko, pozanimajte o cenah in primerjajte ponudbo – posebej če se odločate za samoplačniške storitve. Pri komercialnih zobozdravstvenih zavarovanjih pa prav tako podrobno preverite, ali resnično krijejo storitve, ki bi jih sicer morali plačati in vam tako prinašajo dodano vrednost za vplačani denar.

Več o konkretnih ponudbah komercialnih zavarovanj za zobozdravstvene storitve najdete v reviji ZPStest 2/2017 in na www.zps.si.

 


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?