ZPS Koristni nasveti: STOP nezaželeni pošti!

anonimni uporabnik, 10. junij 2013
Ostalo
nezelena posta spam

Potrošnikom je na razpolago kar nekaj možnosti, kako zaustaviti nezaželeno pošto in klice.

V poštne nabiralnike dnevno prejemamo številna oglasna sporočila, akcijske letake in druge ponudbe. So dnevi, ko v nabiralniku skoraj zmanjka prostora za naročene pošiljke, časopise in pošto. Oglasnim sporočilom pa se ne moremo izogniti niti v e-poštnem nabiralniku, posamezni ponudniki pa v ta namen uporabljajo tudi telefon. Potrošniki imajo na razpolago kar nekaj možnosti, kako zaustaviti nezaželeno pošto in klice, katere predstavljamo v nadaljevanju.

nezelena posta spamPred nenaslovljenimi reklamnimi sporočili vas ubrani nalepka 

Oglaševanju po pošti se lahko izognete preprosto tako, da na nabiralnik nalepite posebno nalepko, ki dostavljavcu sporoča, da prepovedujete vlaganje vse nenaslovljene pošte v vaš hišni predalčnik. Nalepko lahko kupite v vseh poslovalnicah Pošte Slovenije, stane pa 0,42 evra. Če bi se v poštnem nabiralniku kljub nalepki znašlo kakšno reklamno sporočilo, lahko kršitev prijavite na Tržni inšpektorat RS.

Na reklamni pošti sta izpisana vaše ime in priimek 
Če dobivate reklamna sporočila, ki so naslovljena neposredno na vas, je verjetno podjetje pridobilo vaš naslov iz uradne evidence (npr. telefonski imenik), ali pa ste mu svoj naslov sporočili sami, na primer, ko ste sodelovali v kakšni nagradni igri. V tem primeru lahko od podjetja pisno zahtevate, naj vam preneha pošiljati oglasna sporočila, če podjetje tega ne bo upoštevalo, ga lahko prijavite informacijskemu pooblaščencu. 

Nenaročene poštne pošiljke
Nekatera podjetja so, še posebej pred novoletnimi prazniki, redno pošiljala voščilnice, ki jih potrošniki niso naročili, paketu pa je bila priložena tudi neizpolnjena položnica. Ko gre za nenaročeno ponudbo blaga ali storitev, Zakon o varstvu potrošnikov določa, da nima potrošnik do podjetja nobenih obveznosti.Za takšno pošiljko vam torej ni treba plačati niti je vračati na lastne stroške, prepovedano je tudi, da bi vas podjetje pozvalo k plačilu. 

Strožja pravila za e-komercialna sporočila 
Največ nezaželene pošte običajno dobimo v obliki komercialnih elektronskih sporočil. Podjetje, ki oglašuje na tak način, lahko vaš e-naslov pridobi le na podlagi vaše predhodne privolitve, ali pa, če ste pri podjetju kupili kakšen izdelek. Če reklamnih sporočil ne želite več prejemati, to sporočite podjetju.
Vsako e-komercialno sporočilo, ki ga namreč dobite, mora vsebovati obvestilo o vaši pravici, da lahko kadar koli zahtevate prenehanje pošiljanja komercialnih sporočil, torej možnost odjave. Če podjetje krši ta pravila, ga lahko prijavite na Tržni inšpektorat RS.

Nadležno trženje po telefonu
Če oglaševalec pridobi vašo telefonsko številko npr. iz javnega telefonskega imenika, ali pa pri opravljanju svoje dejavnosti, potem vas lahko kliče, če želi oglaševati svoje izdelke ali storitve. Oseba, ki pokliče po telefonu v imenu podjetja, mora na začetku pogovora sporočiti naslov in sedež podjetja in jasno povedati, da ima njen klic komercialni namen. Če potrošnik izrazi željo, zahtevo, da ne želi, da bi ga še klicali, mora podjetje to upoštevati. Na ZPS predlagajo, da podjetju tudi pišete na naslov, ki vam ga je moral ob klicu sporočiti klicatelj. S tem boste imeli pisno dokazilo za primer, če podjetje vaše zahteve ne bi upoštevalo in bi ga morali prijaviti Informacijskemu pooblaščencu.

Nasveti ZPS:
·        Bodite previdni pri sporočanju svojih osebnih podatkov pravnim osebam.
·        Nabor podatkov, ki jih sporočate, naj bo minimalen.
·        Kršitve pravic s področja varstva osebnih podatkov pa lahko prijavite informacijskemu pooblaščencu.

Več informacij: Revija VIP – februar 2013
www.zps.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 17:22
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close