fbpx

Znanstveniki odkrili novo upanje pri zdravljenju pljučnega raka

Bolezni, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Hrvaški znanstvenik in profesor na univerzi v Torontu, Igor Štagljar, je s svojo ekipo tik pred odkritjem zdravila za ..

Znanstveniki so v zadnjih dveh desetletjih znatno napredovali pri zdravljenju raka in dosegli velike premike, ki dajejo novo upanje za zdravljenje in preživetje rakavih obolenj. Veliko upanje za zdravljenje pa obstaja tudi za bolnike s pljučnim rakom. Po podatkih, ki jih je objavila družba Cancer Research UK, se je pojavnost raka pljuč pri ženskah, starejših od 60 let, več kot podvojila glede obdobje pred 35 leti. Hkrati pa se je zmanjšala pojavnost pljučnega raka pri moških, kar strokovnjaki pripisujejo zmanjšanju števila moških, ki kadijo. Pljučni rak je najpogostejši vzrok smrti pri vseh malignih obolenjih s približno 118 000 smrti na leto po svetu. Petletna stopnja preživelosti obolelih za rakom je v razvitih državah nižja od 15 %, v nerazvitih pa še veliko manj. Eden od glavnih razlogov je odkrivanje raka v napredovani fazi pri približno 80 % bolnikov.

Ekipa znanstvenikov, ki jo vodi molekularni biolog dr. Sc. Igor Štagljar, je zaključil študijo o novem zdravilu za pljučnega raka, ki blokira receptor EGFR. EGF-R receptor je epidermalni rastni faktor, ki je drugi najpogostejši mutirani gen v najpogostejši obliki raka pljuč – nedrobnocelični pljučni rak, (non–small cell lung cancers – NSCLC). Na razvoj te oblike raka pljuč, za razliko od drobnoceličnega raka (small cell lung cancer -SCLC),  ki je veliko bolj agresiven in skoraj vedno prizadene kadilce, vplivata kajenje in poklicna izpostavljenost (radon, azbest). Klinična slika nedrobnoceličnega pljučnega raka je bolj spremenljiva in je odvisna od histološkega tipa, vendar obstajajo simptomi, ki jih nikoli ne smemo zanemariti. Vsak kašelj (predvsem suh, stimulacijski), ki traja dlje in spreminja intenzivnost, s primesmi krvi v izpljunku in izkašljevanje krvi (hemoptiza), so lahko znaki raka in zahtevajo nujno zdravniško obravnavo. Drugi simptomi vključujejo dispnejo, izgubo telesne mase, bolečine v prsih in omotico.

Vloga receptorja EGFR

Vloga EGFR pri maligni transformaciji je bila priznana leta 1984. Rezultati številnih študij so pokazali prisotnost izrazitega izražanja receptorja EGFR pri 40 do 80 % bolnikov z drobnoceličnim pljučnim rakom. Do zdaj je bilo znano, da ima ta receptor pomembno vlogo pri proliferaciji tumorskih celic, invaziji, metastazah in inhibiciji apoptoze. Določanje EGF receptorja v tumorskih celicah obolelih omogoča uporabo specifičnih zdravil, ki blokirajo receptor, s tem pa tudi širjenja tumorja in endotelinih celic. Takšna zdravila so zaviralci tirozin-kinaze in so dokazano pri napredovalem nedrobnoceličnem raku pljuč. Proteinska ekspresija EGFR se določa z imunohistokemijo, ki je izvedljiva v vsaki bolnišnici, kjer zdravijo bolnike s pljučnim rakom.

Skupina znanstvenikov se zdaj osredotoča na nove klinične raziskave, ki so potrebne za zagotavljanje končnih rezultatov, zagotoviti vpogled v terapevtski učinek in neželene učinke odkritih zdravil proti EGFR, s čimer se povečajo možnosti za ozdravitev te oblike raka.

Literatura: 

Babić I, Stipčević A, Skitarelić N. 2013. The manifestation of epidermal growth factor receptor (EGFR ) in non-small-cell lung cancer. Medica Jadertina. 43(3):155-157.

 


Sledite nam