fbpx

Znani Slovenci, ki so shranili matične celice svojih otrok

Novice

V Sloveniji se je o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi začelo intenzivneje govoriti leta 2007, ko smo dobili prvega slovenskega ponudnika za zasebno shranjevanje matičnih celic, družbo Neocelico.

V Sloveniji se je o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi začelo intenzivneje govoriti leta 2007, ko smo dobili prvega slovenskega ponudnika za zasebno shranjevanje matičnih celic, družbo Neocelico. Podjetje je do sedaj shranilo že več kot 4.500 vzorcev matičnih celic slovenskih otrok, kar jih uvršča na prvo mesto med ponudniki v Sloveniji. Shranjevanje matičnih celic vam omogočajo skupaj z njihovim partnerjem, mednarodno skupino Cryo-Save. Skupina Cryo-Save je nosilec tehnološkega razvoja na področju shranjevanja matičnih celic in največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic. S 50-odstotnim tržnim deležem in več kot 260.000 shranjenimi vzorci matičnih celic je vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi.

znani-slovenci-full

Od leta 2007, ko se je začelo bolj poglobljeno govoriti o prednostih shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi novorojenčka, se je za shranitev matičnih celic svojih otrok odločilo tudi kar nekaj slovenskih estradnikov. Sabina Kogovšek Zrnec in Jurij Zrnec, Natalija Verboten in Dejan Bojić, Viktorija Bencik in Bojan Emeršič, Helena Kodrič Mori in Smiljan Mori, Maja in Rašo Nesterović,  ter Iva Krajnc in Aljoša Bagola, je le nekaj imen znanih slovenskih parov, ki so se odločili za shranitev popkovnične krvi svojih otrok, s čimer želijo tudi v prihodnje zagotoviti in zaščititi njihovo zdravje. V mednarodnih vodah pa gre vsekakor omeniti britanskega princa Williama in njegovo ženo Kate, kambriško vojvodinjo. Kraljevi par je se je prav tako odločil shraniti popkovnično kri svojega prvorojenca, princa George-a, v upanju, da je mali princ nikoli ne bi potreboval.

ocka

Matične celice iz popkovnice omogočajo učinkovito zdravljenje nekaterih vrst raka, bolezni limfnega sistema, tumorjev in avtoimunih bolezni. Njihova izjemna zmožnost samoobnavljanja in razmnoževanja jim daje sposobnost popravljanja celotnega organizma in tvorjenja novih tkiv. Zaradi njihovega števila, vitalnosti in kakovosti imajo prednost pred celicami kostnega mozga. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so  v primerjavi z matičnimi celicami odraslih bolj kakovostne in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven in neboleč, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Po zaslugi hitrega razvoja znanosti vemo, da sta popkovnična kri in tkivo popkovnice najboljši vir matičnih celic, ki so genetsko edinstvene ter predstavljajo neprimerljiv zaklad, ki lahko v primeru bolezni pomaga vašemu otroku in družini. Že danes lahko tako s pomočjo matičnih celic zdravimo vrsto bolezni in poškodb, napredek medicinske znanosti pa obeta zdravljenje še bistveno širšega kroga bolezenskih stanj. Trenutno se matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljajo za zdravljenje več kot 70 bolezni.

Oglasno sporočilo


Sledite nam