fbpx

7 znakov, da ste v nasilnem razmerju

Odnosi v družini

Nasilno razmerje se ne opredeljuje le s fizičnim nasiljem. Zloraba se kaže v mnogih oblikah – čustvena, psihološka, ​​spolna. In čeprav morda mislite, da je hitro možno prepoznati znake zlorabe, temu včasih ni tako – zlasti za žrtev. Če se sprašujete, ali ste (ali nekdo, ki ga poznate) v razmerju z nasilnežem, je dobro poznati […]

Nasilno razmerje se ne opredeljuje le s fizičnim nasiljem. Zloraba se kaže v mnogih oblikah – čustvena, psihološka, ​​spolna. In čeprav morda mislite, da je hitro možno prepoznati znake zlorabe, temu včasih ni tako – zlasti za žrtev. Če se sprašujete, ali ste (ali nekdo, ki ga poznate) v razmerju z nasilnežem, je dobro poznati znake:

Psihološka in čustvena zloraba

Storilci pogosto napadajo lastno vrednost in samozavest partnerja z verbalnimi napadi, žaljenjem in omalovaževanjem. Lahko javno ponižujejo svojega partnerja, nepravično obtožijo svojega partnerja nezvestobe, ali zaslišujejo o interakcijah z drugimi ljudmi. Poleg tega radi čustveni nasilneži svojega partnerja zmedejo s tem, da pravijo, da se šalijo ali krivijo svojega partnerja, da jih oni s svojim obnašanjem prisilijo, da ”reagirajo” na tak način.

”Lahko se v javnosti tudi pretvarjajo, da so izredno skrbeči, zasebno pa svojega partnerja zavračajo. Posledično se žrtve pogosto počutijo zmedene, nesposobne, ničvredne, brez upanja in neprestano v dvomih”.

Fizična zloraba

Nasilnež lahko fizično poškoduje svojega partnerja na različne načine. Partnerja lahko zgrabi, udari ali odrine, hkrati lahko vanj meče ostre ali trde predmete ali jih celo poškoduje z orožjem.

Spolna zloraba

Tudi v predanem, odprtem odnosu, osebam ni dovoljeno prisiliti svojega partnerja v spolno dejanje. Vsaka prisilna spolna aktivnost (ne le spolni odnos) je zloraba. Obravnavanje partnerja kot seksualni objekt, brez njene ali njegove privolitve, je lahko tudi zloraba. Kontaktirajte za pomoč tu.

zloraba

Grožnje in ustrahovanje

Eden od načinov zlorabe svojih partnerjev, je vzbujanje strahu. Lahko so to verbalne grožnje, grozeči pogledi ali kretnje. Nasilneži s tem sporočajo, da sledijo vsakemu gibu svojega partnerja. Lahko uničijo partnerjevo imetje, grozijo s poškodbami ali poškodbami njihovih družinskih članov. Ni presenetljivo, da žrtve te zlorabe pogosto čutijo tesnobo, strah in paniko.

Izolacija

Nasilneži pogosto omejujejo aktivnosti partnerja, jim prepovedujejo govoriti ali komunicirati s prijatelji ali družino. Lahko omejijo dostop do avtomobila ali celo izklopijo telefon. Vse to bi lahko storili tako, da bi jih fizično držali proti svoji volji, vendar to pogosteje dosežejo s psihološko zlorabo in ustrahovanjem. Bolj ko je oseba oseba osamljena, manj je možnosti, ki bi jim omogočile pridobiti resničen vpogled na svoj trenuten položaj in pobeg iz njega.

Ekonomska zloraba

Nasilneži pogosto denarno zadolžijo svoje partnerje, nato pa nadzorujejo dostop do kakršnih koli sredstev. Svojim partnerjem lahko preprečijo pridobitev službe ali omejujejo dostop do denarja, ki ga zaslužijo na delovnem mestu. To ustvarja finančno odvisnost, zaradi katere postane prekinitev razmerja skoraj nemogoče.

zloraba

Zloraba preko otrok

Nasilnež lahko neprestano kritizira starševske spretnosti partnerja, otrokom laže o svojem partnerju, grozi, da bo vzel skrbništvo nad otroki ali grozi, da bo poškodoval njune otroke. Te taktike vsadijo strah in ubogljivost.

Navsezadnje je pomembno vedeti, da vam ni treba ostati v nobenem odnosu, v katerem se počutite neprijetno, zmedeno ali prestrašeno – ne glede na to, ali menite, da je to »zloraba«. Pomoč vam bo vedno na voljo, morda v obliki družine, prijateljev ali javnih vladnih ali neprofitnih organizacij. Samo iztegnite dlan.

Vir: Leslie Becker Phelps. Phd. WebMD. 2019.


Sledite nam