fbpx

Zimska nadloga – občutljivo lasišče

Lepota, Zanimivo

Lasišče ima kar 230 receptorjev na kvadratni centimeter, zato ni presenetljivo, da lahko postane preobčutljivo.

Številni ljudje se soočajo s pekočim občutkom, zategovanjem ali srbenjem lasišča, a redki vedo, da je za to kriva občutljiva koža. Naše lasišče ima kar 230 receptorjev na kvadratni centimeter, zato ni presenetljivo, da lahko postane preobčutljivo.

Simptomi občutljivega lasišča

Eden izmed simptomov je mravljinčenje in zbadanje, ki ju lahko občutimo po vsej glavi. Zanju so lahko krivi različni razlogi, najpogosteje onesnaženost ali odziv na izdelek za nego las. Mednje ne spadajo le šampon, balzam in izdelki za urejanje pričeske, temveč tudi barva za lase.

Pekoče, vroče lasišče je znamenje, da s kožo pod lasmi nekaj ni v redu. Pojavi se zato, ker v naravni proces odstranjevanja odmrlih celic posežemo z močnim krtačenjem, ostrimi glavniki in lasnimi dodatki, ki opraskajo površino lasišča.

Zategovanje kot ga čutimo na obrazu, se lahko preseli tudi na lasišče. Pogosto je to znamenje suhe kože, ki potrebuje vlaženje. Žal pa na lasišče ne moremo enostavno nanesti vlažilne kreme, ki bi koži povrnila elastičnost.

Srbenje je najpogostejši znak občutljivega lasišča in hkrati najbolj nadležen, saj nas lahko postavi v zelo neprijeten položaj, če se moramo pogosto praskati v javnosti. Vzrok za srbečico je lahko alergijski odziv na izdelek za nego las ali barvo in prekomerna uporaba različnih pripomočkov za urejanje pričeske, še posebej likalnika, sušilnika, ostrih krtač in glavnikov.

Ustrezna nega občutljivega lasišča

Če vas lasišče peče ali srbi, ga umivajte s šamponom, ki je narejen posebej za občutljivo lasišče. V običajne šampone so vključeni sulfati, ker z las odstranjujejo umazanijo in olja, vendar so ti lahko pregrobi za občutljivo lasišče. V takšnih primerih se zato priporoča uporaba šamponov brez sulfatov.

Najbolje je, da se po ustrezen šampon odpravite v lekarno, kjer vam bodo farmacevti strokovno svetovali, kateri je najprimernejši za vas. V splošnem pa velja, da za občutljivo lasišče uporabljamo nežne, nealergene šampone, ki so dermatološko preizkušeni.

Če uporabljate barve za lase, jih vedno najprej preizkusite na majhnem območju kože, preden jih nanesete na celotno lasišče. S tem preverite, kako se vaša koža odzove na barvo. V vsakem primeru pa vam bodo tako lasje kot lasišče zelo hvaležni, če boste po barvanju uporabili še pomirjevalno nego.

Kako preprečiti draženje lasišča?

Poleg ustreznega šampona je zelo pomemben način njegove uporabe. V lasišče ga vmasirajte nežno, pri izpiranju pa pazite, da ne boste poškodovali svojih las. Z rokami mehko iztisnite šampon od korena do konic las, dokler ga popolnoma ne odstranite.

Najbolje je, da lase sušite na zraku. Če to ni mogoče, lase popivnajte z bombažno majico, nato pa jih posušite z najnižjo nastavitvijo temperature na sušilniku. Šoba naj bo vsaj 5 cm oddaljena od korenov las, da preprečite draženje lasišča.

Pazite tudi, kako oblikujete svojo pričesko. Izogibajte se lasem, počesanim nazaj, pri uporabi izdelkov za oblikovanje pričeske pa se držite pravila, da je manj več. Preveč gela, spreja ali pene lahko namreč povzroči lomljive lase in razdraženo kožo. Poleg tega uporabljajte krtačo z naravnimi ščetinami, saj so te nežnejše. Če barvate svoje lase, poiščite izdelke brez amonijaka.

Nega za lasišče s pomirjujočim delovanjem

 

Dercos- nega za lasišče s pomirjujočim delovanjem
Preprečuje srbenje
Preprečuje občutke zbadanja
Preprečuje pekoče občutek žarenja*
* Klinična študija, 34 oseb, 3 tedni
Osebe z nelagodnimi občutki na lasišču:
srbenje, praskanje, zbadanje, pregrevanje 

 

 


Sledite nam