fbpx

Je, da bi bruhal, bruha, da bi jedel

Zdravje, Zdravje in bolezni

Sprva so motnje hranjenja veljale za izrazito žensko bolezen, zdaj ni več tako.

Motnje hranjenja so kot duševne motnje razvrščene od sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Že pred tem pa so v zgodovini človeštva opisani številni primeri, za katere bi lahko trdili, da gre za motnje hranjenja. Tako je že Sokrat dejal: “Je, da bi bruhal, in bruha, da bi jedel“.

motnje hranjenjaAntropologi in sociologi danes motnje hranjenja uvrščajo med etnične bolezni. To so bolezni, kjer ni mogoče zanikati povezave med osebnostnimi značilnostmi posameznika in širšim družbenim in političnim sistemom, v katerem živi. Tako v bogatih sredinah velja izrek: “Nikoli nisi dovolj bogat in nikoli preveč suh!”

Strokovnjaki ugotavljajo, da se prevalenca anoreksije nervoze v zadnjih dvajsetih letih ni zelo spremenila (približno 1 %). Drugače pa je pri bulimiji nervozi, kjer ugotavljajo, da strmo in linearno narašča. Sprva so bile številke enake kot pri anoreksiji, dandanes pa so veliko večje (5-8 %). Tudi razmerje med spoloma se je spremenilo. Sprva so motnje hranjenja veljale za izrazito žensko bolezen, zdaj ni več tako. Tako velja, da na 9 do 10 žensk z anoreksijo nervozo zboli 1 moški in da na 7 do 8 žensk z bulimijo nervozo zboli 1 moški.

Društvo za srce

Za dodatna vprašanja, obiščite forum Motnje hranjenja.


Sledite nam