fbpx

Zdravstvena priporočila obiskovalcem olimpijskih iger v Riu

Obvestila, Zanimivo

Obiskovalci olimpijskih iger naj preverijo osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger, ki bodo avgusta 2016 potekale v brazilskem Riu de Janeiru, pripravili osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja.

Vsem obiskovalcem olimpijskih iger svetujejo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Zaradi epidemije virusa Zika odsvetujejo obisk dogodka nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost.

V večini večjih brazilskih mest je omogočen dostop do zdravstvene oskrbe. Javne in zasebne zdravstvene ustanove nudijo zdravstvene storitve ustrezne kakovosti. Tujci z zdravstvenimi težavami lahko poiščejo pomoč v javni zdravstveni mreži urgentnih ambulant, znanih kot »Sistema Único de Saúde – SUS«, ali v zasebnih zdravstvenih ustanovah. Svetujejo ureditev ustreznega zavarovanja. Brezplačna telefonska številka za nujno zdravniško pomoč v Braziliji je 192.

Najpogostejše zdravstvene težave pri potovanju v Brazilijo predstavljajo potovalna driska, okužbe dihal, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, ugrizi in piki živali, poškodbe, potovalna slabost – jet lag, sončne opekline, zdravstvene težave zaradi slabe kakovosti zraka v večjih mestih in druge. Glavni vzrok poškodb in smrti med tujci predstavljajo prometne nesreče. Uporaba varnostnih pasov v avtomobilu in uporaba čelad pri motoristih je v Braziliji obvezna. Vožnja pod vplivom alkohola je kazniva.

Epidemija virusa Zika

V Braziliji, poleg še nekaterih držav Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja, trenutno razsaja epidemija okužb z virusom Zika. Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov – z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot sta vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija). Zato nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost:

  • odsvetujemo potovanje na olimpijske igre ali paraolimpijske igre.
  • priporočamo, da moški po povratku iz območij, kjer je prisoten virus Zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega  ploda dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti.
  • priporočamo, da se moški po vrnitvi iz območij, kjer je prisoten virus Zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma tudi v primeru, če partnerica ni noseča.

Trajanje uporabe kondoma strokovno še ni dorečeno, saj študije, ki bi opredelile obdobje tveganja za prenos, še ne obstajajo.

Cepljenja in zaščita z zdravili

Potnikom, ki potujejo v Rio, svetujejo zaščito s cepljenjem. Pri nekaterih vrstah cepljenj je treba opraviti dva odmerka cepljenja v razmiku vsaj štirih tednov za pridobitev dovolj visoke zaščite, ki prepreči razvoj bolezni v primeru okužbe. Zato se začetek cepljenja svetuje 5 do 6 tednov pred odhodom. Pri drugih vrstah cepljenj je dovolj en odmerek, za katerega se svetuje, da ga opravimo vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom na potovanje.

»Vsem potnikom, ki potujejo v Rio, se svetuje preventivno cepljenje proti hepatitisu A. Zaščita se pojavi nekaj tednov po cepljenju s prvim odmerkom cepiva, za dolgotrajno zaščito pa je potreben drugi odmerek cepljenja, ki se aplicira opravi 6 do 12 mesecev po prvem odmerku. Za dosego hkratne zaščite pred hepatitisom A in B je možna uporaba kombiniranega cepiva proti hepatitisu A in B. V primeru kombiniranega cepljenja proti hepatitisu A in B je potrebno pred potovanjem prejeti dva odmerka cepiva v razmiku enega meseca ali tri odmerke v obdobju treh tednov (hitra shema 0 -7 dni – 21 dni). Za razvoj dolgotrajne zaščite je potreben dodaten odmerek cepiva čez 5–12 mesecev. Cepljenje proti rumeni mrzlici je po mednarodnih predpisih priporočljivo za potnike, ki bodo obiskali endemska območja, kamor sodi notranjost države, vključno s področjem slapov Iguasu. Osebam, ki bodo bivale v gosto naseljenih prostorih ali spali v skupinskih spalnicah, se priporoča tudi cepljenje proti meningokoknemu meningitisu. To je gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki se razširi iz nosno-žrelnega predela s kužnimi kapljicami ob tesnih stikih. Potnikom na olimpijske igre svetujemo tudi, da preverijo svoja v otroštvu že opravljena cepljenja proti ošpicam. Za optimalno zaščito sta potreba dva odmerka cepiva proti ošpicam« svetujejo strokovnjaki v ambulantah za svetovanje in cepljenje potnikov.

Za zaščito pred okužbo s tetanusom, do katere lahko pride ob poškodbi kože, se svetuje redno obnovitveno cepljenje na vsakih 10 let. Za obnovitveno cepljenje se priporoča uporaba kombiniranega cepiva tetanus-davica-oslovski kašelj, s katerim poživimo zaščito tudi pred davico in oslovskim kašljem.

Zaščita pred malarijo z jemanjem protimalaričnih zdravil pri potovanju v Rio de Janeiro ni potrebna. Uživanje protimalaričnih zdravil se priporoča le pri potovanju na malarična območja. Za določitev najprimernejših protimalaričnih sredstev je potreben posvet pri zdravniku v ambulanti za potovalno medicino NIJZ.

V Braziliji predstavljajo velik javnozdravstveni izziv tudi spolno prenosljive bolezni. Zato svetujemo uporabo kondomov, ki so dosegljivi v lekarnah in prodajalnah, brezplačno pa so na voljo v zdravstvenih ustanovah in turističnih informacijskih središčih. Pomembna je tudi skrb za ustrezno higieno rok. Roke si je treba umivati s tekočo vodo in milom pred vsako jedjo in po uporabi sanitarij. Svetuje se tudi uporaba mokrih higienskih oziroma alkoholnih robčkov.

NIJZ plakat_rio_0

Več zdravstvenih priporočil za obiskovalce je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: www.nijz.si/olimpijskeigre2016


Sledite nam