fbpx

Zdravniki in farmacevti se sprehodili po rdeči preprogi

Dogodki, Zdravje

Odrske deske Narodnega gledališča v Sarajevu so gostile vrhunske strokovnjake – finaliste mednarodnega natečaja International Medis Awards for Medical Research. Priznanja so v petih letih postala sinonim za odličnost v zdravstvu, saj prepoznavajo in nagrajujejo najboljše zdravnike in farmacevte srednje in jugovzhodne Evrope. Dobitnik nagrade je tudi slovenski zdravnik nevrolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med., iz UKC Ljubljana.

Medis Awards organizatorji in nagrajenci1

V medicini se pišejo čudovite zgodbe, ki jim v medijih namenjamo vse premalo pozornosti. Poleg raziskovanj in dosežkov pogrešamo tudi priznanja in nagrade za njihovo delo. Svečana razglasitev najboljših zdravnikov in farmacevtov mednarodnega natečaja International Medis Awards 2018 je prinesla nekaj glamurja in dala prepotrebno priznanje za požrtvovalno delo, ki prinaša veliko dobrega predvsem za bolnike.

Medis Awards 2018 postavil nov mejnih

Mednarodni natečaj Medis Awards je letos potekal 5. leto. Za nagrado so se potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje izjemne strokovne dosežke objavili v uveljavljenih mednarodnih publikacijah s faktorjem vpliva 1,5. Na letošnji mednarodni natečaj se je s svojimi inovativnimi medicinskimi projekti prijavilo kar 156 zdravnikov in farmacevtov iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Slovenije in Srbije.

Med prijavljenimi raziskovalnimi deli, ki prinašajo pionirske diagnostične metode in novosti v zdravljenju na devetih terapevtskih področjih, je mednarodna žirija pod vodstvom uglednega slovenskega revmatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izbrala 18 finalistov.

Predsednik mednarodne žirije prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., revmatolog

»Mednarodna žirija International Medis Awards je vsako leto počasi ostrila pogoje in si prizadevala za vzpostavitev kar se da transparentnega izbora nagrajencev. Kar nam je zares uspelo! Za vsak napredek moramo tako v zasebnem kot v poslovnem življenju dvigniti letvico in se potruditi, da jo preskočimo. Cilje si moramo, če želimo napredek, postaviti vse višje in višje. Nocojšnji večer je dokaz, da brez trdega in vztrajnega raziskovalnega dela ni dobre klinične prakse. Torej, če želimo našim bolnikom zagotoviti najboljšo možno obravnavo, moramo biti vključeni tudi v raziskovalno delo,«

je občinstvo sarajevskega narodnega gledališča tik pred svečano razglasitvijo zmagovalcev z devetih medicinskih področij nagovoril predsednik mednarodne žirije International Medis Awards prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.

Žirija je letos pregledala in ocenila rekordno število prijavljenih inovativnih projektov, s katerimi se je za prestižne nagrade potegovalo kar 156 raziskovalcev z devetih področij: intenzivna medicina in anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, revmatologija, nevrologija, oftalmologija, pediatrija, pulmologija in alergologija ter farmacija.

Rdeča preproga v duhu oskarjev v medicini

Pobudnik mednarodnega natečaja International Medis Awards je družba Medis, v kateri so se pred petimi leti odločili, da bodo odlične posameznike, ki s svojim znanstvenoraziskovalnim delom in klinično prakso premikajo meje doslej znanega v medicini in farmaciji, izrecno spodbujali in jih nagrajevali.

Tone Strnad, mag. farm, predsednik upravnega odbora družbe Medis: »Po 25 letih uspešnega dela na področju medicine in farmacije smo ugotovili, da je veliko izjemnih raziskovalnih zgodb, ki jih pišejo zdravniki in farmacevti. Njihovi raziskovalni dosežki so zelo odmevni in cenjeni v tujini, v naši družbi pa ostajajo manj opazni in prepoznavni. Prepričani smo, da si zaslužijo posebno priznanje in poklon, saj pomembno vplivajo na razvoj diagnostike in zdravljenja. Zato sem danes še posebej ponosen, ko lahko sodelujem pri razglasitvi finalistov in zmagovalcev International Medis Awards 2018.«

Občinstvo v sarajevskem narodnem gledališču je uvodoma pozdravil tudi akademik Miloš Trifković, predsednik Akademije znanosti in umetnosti Bosne in Hercegovine. Poudaril je, da je raziskovalno delo motor novega znanja in eden izmed pomembnejših dejavnikov razvojno naravnane družbe, ki ga v Bosni in Hercegovini še vedno primanjkuje, zato je podelitev nagrad za znanstvenoraziskovalno odličnost v Sarajevu sprejel kot dobrodošlo spodbudo znanosti.

Kdo so izjemni posamezniki, ki poleg vsakodnevnega kliničnega dela z bolniki vsak prosti trenutek namenjajo odkrivanju manj invazivnih diagnostičnih metod, učinkovitejših in varnejših terapij ter rešitvam, ki bodo bolnikom omogočile bolj kakovostno življenje?

Zmagovalci International Medis Awards 2018:

Letošnji zmagovalci dokazujejo, da jih, kljub geografski razpršenosti in različnim medicinskim področjem, vodijo podobni motivi, predanost in poslanstvo. 

Nevrolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med., iz UKC Ljubljana je na področju nevrologije žirijo prepričal s študijo, ki omogoča, da bodo pri operiranih bolnikih z distonijo lahko pravočasno predvideli parkinsonske znake in te neželene učinke zdravljenja tudi ustrezno zdravili.

Raziskovalno delo zdravniku omogoči tudi boljše klinično delo in obratno, je prepričan nevrolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med.

Revmatologija je izredno vznemirljivo področje za madžarskega profesorja dr. Pétra Vinca Bálinta z Nacionalnega inštituta za revmatologijo in fizioterapijo v Budimpešti, ki je preučil in na novo opredelil različne oblike vnetij mišičnih in vezivnih narastišč bolnikov s spondiloartritisom in psoriatičnim artritisom.

Asist. dr. Amra Šakušić, dr. med., specializantka intenzivne medicine iz UKC Tuzla, je v okviru večletne raziskave 103.255 bolnikov odkrila, da na pojav kognitivnih motenj pri bolnikih, ki so bili zdravljeni v enotah intenzivne nege in terapije, med drugim vplivajo tudi zvišane vrednosti amonijaka v krvi, in prejela prvo mesto v kategoriji intenzivne medicine in anesteziologije.

Mednarodno priznani strokovni članek z izjemno visokim faktorjem vpliva je prekosil vse prijave v kategoriji gastroenterologije. Njegov avtor, gastroenterolog prof. dr. Dino Tarabar z Vojaškomedicinske akademije v Beogradu, ki je več kot dve desetletji predan raziskovanju, je skupaj s kolegi odkril način, s katerim lahko onemogočijo prehod levkocitov skozi bolnikove krvne žile v črevesju in s tem preprečijo vnetje. Ta metoda bo botrovala k razvoju veliko varnejših in učinkovitejših zdravil za bolezni prebavil.

V pediatriji, ki je že pet let najbolj zastopano terapevtsko področje na International Medis Awards, letošnji naziv zmagovalca pripada pediatru doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med., iz Kliničnega bolnišničnega centra Zagreb, ki se je v svojem strokovnem članku posvetil anhidrotični ektodermalni displaziji – redki bolezni z imunsko pomanjkljivostjo. Tako je prispeval k boljši diagnozi in zdravljenju te izjemno redke bolezni in s tem preprečil smrt, na katero bi bil sicer obsojen deček Ivan, ki je zaradi iste bolezni izgubil že dva sorojenca s to redko dedno boleznijo.

Ivan Škegro, oftalmolog, Klinični bolnišnični center Zagreb, Hrvaška je našel način, kako bolnikom s transplantacijo kostnega mozga, pri katerih se lahko pojavijo hude težave z vidom, povrniti vid. To stanje, ki se skrajšano imenuje GvHD je rešil s presaditvijo amnijske ovojnice mamic, ki so rodile s carskim rezom, na bolnikovo oko in jih s tem odrešil težav.

Doc. dr. Marin Jukić, mag. farm., dr. med., s Fakultete za farmacijo Univerze v Beogradu je za svoje mukotrpno raziskovalno delo, kot ga je opisal, prejel zlato priznanje. Skupaj s kolegi je dognal, zakaj se bolniki z depresijo tako različno odzivajo na enega najpogosteje predpisanih antidepresivov escitalopram, in s tem postavil revolucionarne temelje za individualizirano predpisovanje tega najbolj razširjenega zdravila v psihiatriji.

Na terapevtskem področju ginekologije pa je žirija priznanje podelila ginekologu in porodničarju dr. Miru Šimunu Alebiću, dr. med., iz Porodnišnice in poliklinike Podobnik v Zagrebu, ki je preučeval neplodnost in ugotavljal, pri katerih bolnicah z neplodnostjo sta doslej znana označevalca ovarijske rezerve nezanesljiva ter tako strokovnjakom za reprodukcijo omogočil opredelitev teh bolnic in izbiro najboljše oblike zdravljenja zanje.

Presenečenje večera sta bili zmagovalni stopnički v kategoriji Pulmologija in alergologija, kjer je žirija presodila, da si dermatologinja, alergologinja in imunologinja prof. dr. Vesna Grivčeva – Panovska, dr. med., z Univerzitetne dermatološke klinike v Skopju in pulmologinja dr. Zsófia Lázár z Univerze Semmelweis v Budimpešti z inovativnimi pristopi in pomembni dognanji na omenjenem medicinskem področju obe zaslužita prvo mesto.

Prof. dr. Grivčeva – Panovska je odkrila, da v Makedoniji obstajajo kar štiri različne mutacije hereditarnega angioedema in da teh mutacij omenjene redke genetske bolezni ni mogoče zaslediti v nobeni od sosednjih držav v regiji. Njeno odkritje bo omogočilo izbiro terapije po meri vsakega posameznika bolnika. Pulmologinja dr. Lázár pa je s sodelavci predstavila novo neinvazivno metodo, s katero lahko pri bolnikih s KOPB prek izdihanega zraka izmerijo prisotnost vnetja in ga začno tudi pravočasno zdraviti.

Zmagovalci hvaležni tudi bolnikom

Vse prijavljene, finaliste in zmagovalce povezuje klinični vsakdanjik, v katerem imajo pred seboj vedno bolnike v stiski, ki si želijo in prosijo za njihovo pomoč. Pomoč jim v svojih ambulantah zavzeto zagotavljajo. V upanju, da bodo zanje našli boljše in prijaznejše metode diagnosticiranja, učinkovitejše zdravljenje in jim omogočili boljše življenje, se po napornem delovniku neumorno lotevajo tudi raziskovalnega dela.

Utrinki prireditve Medis Awards 2018

Čestitamo vsem nagrajencem in Medisu, ki prepoznava njihovo delo.


Sledite nam