fbpx

Kako zdravimo kašelj?

Bolezni, Zdravje, Zdravje otrok

Najpogostejši vzrok za kašelj pri sicer zdravih otrocih je akutna virusna okužba dihal! Ponavljajoče se okužbe v ….

Kašelj je najpogostejši posamezni simptom, zaradi katerega starši poiščejo pomoč pri zdravniku saj je za starše izredno zaskrbljujoč in ima velik vpliv na kvaliteto družinskega življenja. Čeprav je moteč in neprijeten, ima pomembno funkcijo pri čiščenju dihalnih poti in s tem so starši običajno premalo seznanjeni.

Najpogostejši vzrok za kašelj pri sicer zdravih otrocih je akutna virusna okužba dihal! Ponavljajoče se okužbe v jesensko – zimskem obdobju dajo včasih vtis, da gre za kronično bolezen. Množična uporaba simptomatskih zdravil za kašelj je nedvomno posledica prepričanja staršev, da njihov bolan otrok za kašelj potrebuje zdravila.

Akutne virusne okužbe dihal so kratkotrajne bolezni, ki se pozdravijo same in zdravljenje z antitusiki ni upravičeno. Zadostuje, če otroku ponudimo dovolj tekočine in mu omogočimo dovolj vlažno bivalno okolje.

Najbolj moteč kašelj, ki se tipično pojavi uro ali dve po tistem, ko otrok zaspi, zaradi katerega je predpisanih največ antitusikov »zvečer pred spanjem«, je posledica zatekanja sluzi iz zgornjih dihal in je zato nadvse pomembna obrambna reakcija.

Starši morajo biti seznanjeni z naslednjimi dejstvi:

  • predšolski otrok ima letno vsaj 4 do 8 akutnih okužb zgornjih dihal (otrok v vrtcu pa 8-11 letno)
  • zdravila za virusne okužbe ni
  • okužb je blagih in kratkotrajnih in izzvenijo v 5 do 7 dneh
  • simptomatska zdravila za kašelj niso dokazana učinkovita in imajo lahko stranske učinke, posebno pri manjših otrocih.

Simptomatska zdravila za kašelj

Zdravila, ki bi kašelj zavirala, bi imela pri številnih boleznih, kjer gre za čezmerno tvorbo sekreta v dihalnih poteh škodljiv učinek, ker bi povzročila zadrževanje sekreta in zaporo dihalnih poti, sekundarno bakterijsko okužbo in hipoksemijo.

Priporočamo, da si celotna navodila ob pojavu kašlja preberete v temi, ki je objavljena na forumu Pediatrija.

Povzeto po ZDL


Sledite nam