fbpx

Proti izpadanju las z lastno krvno plazmo

Človeško telo, Lepota, Zdravje, Življenjski slog

Vam lasje čezmerno izpadajo, postajajo vse tanjši in redkejši, opažate prve znake plešavosti?

Redčenje lasišča je pogostejši pojav, kot mislimo, tudi pri ženskah, ki so zaradi tega še posebej prizadete in ranljive.

Boj proti plešavosti

Najbolj pogosta oblika izpadanja las tako pri ženskah kot pri moških je androgenetično izpadanje las, ki nastaja pod vplivom moških hormonov. Prizadene kar 70 % moških, starejših od 18 let in med 25 in 50 odstotkov žensk. Četrtina moških že pri 25 letih kaže znake plešavosti.

Za plešavost je značilno postopno izpadanje las na določenih področjih, dokler ta ne postanejo popolnoma plešasta.

Običajno je 85 % las v fazi rasti, medtem ko je v fazi izpadanja samo 10% las. Brez razloga za skrb lahko vsak dan izgubimo med 50 do 100 las, saj je izpadanje v takem obsegu posledica naravnega rastnega cikla. Kadar pa opažamo, da nam izpade povečano število las ali da izpadajo le na določenih predelih oziroma, če se temu pridružijo še vnetna dogajanja na lasišču, gre najverjetneje za stanja, ki jih je potrebno prepoznati, opredeliti in primerno zdraviti.

Zdravljenje izpadanja las le pri dermatologu

Za večino ljudi je zunanji videz zelo pomemben, zaradi izgube las so zaskrbljeni in se slabo počutijo. Pogosto izpadanje las spremlja slabša kakovost in tanjšanje las, lahko se pojavijo gola področja na lasišču.
Vsako izpadanje las mora pregledati dermatolog, ki bo postavil ustrezno diagnozo in odredil zdravljenje. Vzrokov je veliko in postavitev strokovne diagnoze ter pravočasen začetek zdravljenja sta ključnega pomena. Dermatolog bo glede na podatke o vzrokih in poteku izpadanja las ter s pregledom lasišča ugotovil, ali je izpadanje las posledica bolezni, okužbe, hormonskih sprememb ali gre za dedno obliko plešavosti. Nekatera bolezenska stanja lasišča lahko dermatologi v celoti pozdravijo ali pa vsaj omilijo.

Izpadanje las lahko ustavimo

Kljub temu, da največkrat ne gre za bolezen, temveč za dedno pogojeno težavo, ki vpliva zgolj na zunanji videz, lahko s pravočasnim ukrepanjem ustavimo izpadanje las in preprečimo plešavost. Zdravljenje je najučinkovitejše v zgodnji fazi izpadanja las, zato je še posebej pomembno, da pravočasno začnemo z zdravljenjem …

Pomoč pri ponovni rasti las

Za preprečevanje in zdravljenje plešavosti je možno kupiti vrsto različnih preparatov, tablet, šamponov in losjonov, ki obljubljajo čudežne rezultate, vendar študije njihove učinkovitosti niso potrdile.
V zadnjem času je na voljo nova možnost zdravljenja izpadanja las z lastno krvno plazmo. Priporočajo jo dermatologi po vsem svetu in pojavlja se vse več poročil o učinkovitosti trombocitne plazme. Terapija lasišča s PRP (Platelet Rich Plasma) učinkuje tako pri moških kot pri ženskah ter pomaga pri različnih vrstah izgube las, tudi pri dednem izpadanju las ali androgenetski alopeciji … PRP spodbudi rast las, prepreči njihovo izpadanje, zveča gostoto las, povzroči odebelitev lasnega stebla, ustvari lesk las in zmanjša njihovo lomljivost.

Izjemna moč trombocitov

Trombociti imajo pomembno funkcijo pri celjenju ran in strjevanju krvi, poleg tega pa spodbujajo druge celice k rasti in hitrejšemu delovanju, aktivirajo matične celice in tvorijo nova tkiva.
To njihovo sposobnost uporabljamo pri različnih terapijah, kot so celjenje kroničnih ran, po opeklinah, površinskih poškodbah kože, urezninah, kirurških ranah, obrabi sklepnega hrustanca, pri pomlajevanju kože za zmanjšanje gub in drugih znakov staranja, pri izpadanju las in pri brazgotinah po poškodbi.

Priprava s trombociti obogatene plazme

Pacientu iz vene na roki vzamemo kri in epruveto s krvjo vstavimo v centrifugo. Centrifugalna sila loči težje eritrocite, ki se naberejo na dnu epruvete, od lažjih trombocitov ter plazme. .S tanko iglo nato takšno, s trombociti bogato plazmo vbrizgamo v kožo in podkožje. Postopek priprave preparata poteka od 10-15 minut, trajanje postopka injiciranja pa je odvisno od velikosti tretiranega področja.
Plazma je bogata s proteini, minerali, hormoni, rastnim faktorjem in drugimi dragocenimi elementi, ki vplivajo na rast novih las in na odebelitev obstoječih.

Potrebne so vsaj 3 terapije

Vsi protokoli terapij zdravljenja lasišča s trombociti obogateno plazmo predvidevajo vsaj tri ponovitvene terapije v začetku, v razmiku 3 do 4 tednov, nato pa vzdrževanje po več kot letu dni.

Rezultati zdravljenja so vidni na sliki desno.

Rezultat je viden po treh mesecih

Zdravljenje izpadanja las je zahtevno in zahteva potrpljenje. Učinki so lahko vidni že nekaj tednov po prvi terapiji. Po vsaki terapiji je rasti več, zato bo pravi rezultat opazen tri mesece po zadnji terapiji s PRP.
V boju proti izpadanju las je pomembno ujeti pravi čas. Najboljši učinek dosežemo, če se zdravljenje začne dve ali tri leta potem, ko opazite redčenje lasišča.

Učinki terapije

Injiciranje krvne plazme za namene rasti novih celic se uspešno uporablja tudi v drugih vejah medicine, v ortopediji, čeljustni kirurgiji in plastični kirurgiji.
Pri zdravljenju lasišča se izboljša prekrvavitev in prehrana lasnih mešičkov, normalizira se celična presnova, dogaja se »prebujanje« neaktivnih mešičkov, izboljša se stanje lasišča in začne se pospešena rast novih las. Lasje postanejo močnejši, gostejši in bolj sijoči.

Popolnoma naraven postopek

Ker je trombocitna plazma pridobljena iz lastne krvi pacienta, je zagotovljena popolna biokompatibilnost. PRP je popolnoma naraven postopek, ki ne pušča brazgotin, sledi injekcij že naslednji dan izginejo. Postopek je neboleč in ima dolgotrajen učinek. Možnost imunogenih in alergijskih reakcij je izključena.

Prijavite se na pregled

Dr. Yana Targonskaya: »Ne imejte slabe samopodobe, vašo težavo lahko rešimo, izpadanje las lahko pozdravimo … Imamo znanje, izkušnje in uspehe v zdravljenju izpadanja las.«

Prijavite se na dermatološki pregled v Medicinskem centru Barsos, Gregorčičeva 11, Ljubljana, na [email protected] ali telefonski številki 01 242 07 00.


Sledite nam