Zdravi zobje za zdravo telo

anonimni uporabnik, 23. december 2016
Ostalo

Milijoni bakterij v ustih vplivajo na zdravje organizma in prispevajo k razvoju mnogih bolezni. Veste, katerih?

V vaših ustih so milijoni bakterij, čeprav ste si pred kratkim umili zobe. S potovanjem po telesu lahko vplivajo na njegovo zdravje in prispevajo k razvoju mnogih bolezni. Veste, katerih?

Ko z užitkom ugriznete v svoj najljubši prigrizek, z njim vred v usta zanesete cel kup nezaželenih mikrobov – bakterij, virusov, gliv in zajedalcev. Začne se njihovo izjemno hitro množenje, z njim pa tudi mnogi škodljivi učinki.

Skrb za temeljito ustno higieno in redni, predvsem preventivni obiski zobozdravnika, ki lahko preprečijo dolgotrajno zdravljenje, so zato bistveni. Se pa njihovega pomena očitno še ne zavedamo dovolj, saj je le 1 % vseh obiskov slovenskih ambulant preventivnih, kar pomeni, da Slovenci zobozdravnika obiščemo šele, ko se težava že pojavi.

Zdravje zob je lahko dosegljivo brez prevelike luknje v družinskem proračunu, saj je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica oblikovala zavarovanji Zobje in Zobje+.

Bakterije potujejo po telesu

Če zobe redno ščetkate, imate na enem zobu do 100.000 bakterij. V nasprotnem primeru se na enem zobu bohoti tudi do 1 milijarde bakterij. A tudi ščetkanje ni dovolj.

Bakterije namreč živijo in se intenzivno množijo tudi v mehkih in trdih zobnih oblogah ter na jeziku, stalno pa so naseljene v zobnih brazdah in težko dostopnih medzobnih prostorih. Tam sladkorje pretvarjajo v kisline, ki napadejo zobe in obzobna tkiva.

V takšnih razmerah in brez zadostne ustne higiene sčasoma nastanejo karies oziroma zobna gniloba, vnetje dlesni in parodontoza, ki v primeru, da ni zdravljena, povzroči postopen propad kosti pod zobom in posledično njegov izpad.

Tu pa se težave šele začnejo. V ustni votlini je ustvarjeno bolezensko žarišče, iz katerega izvirajo mnoge bolezni, ki na videz nimajo povezave z zobmi.

Z vdihavanjem zraka, polnega mikrobov, in s prehajanjem njegovih sestavin v kri se namreč bakterije iz ustne votline selijo po vsem telesu. Zmanjša se splošna odpornost in poveča možnost za nastanek cele vrste sistemskih bolezni.

Preberite več >>

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
19.03.2024 ob 02:01
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 04:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close