fbpx

Zbujanje z glasbo

Jutranja

Iskala sem jo – »pot do sebe«. Našla sem jo v jutrih. V tišini, ko zrak še ni nasičen z neštetimi mislimi, v jutranji glasbi, kjer vsaka nota odpre vrata v nov svet skrivnostne fantazije.

Moja zgodnja jutra segajo v gimnazijski čas, ko sem (večinoma) v trdi temi pred peto uro stopala na avtobus in hitela svojemu črnemu klavirju v objem. Še danes se spominjam vonja sobe in oblaka hladnega jutranjega zraka, ko sem odprla okno, se zahvalila novemu dnevu, sedla za klavir in s prsti nežno zdrsnila po črno belih tipkah… Ko bi le znala bolj zaupati vase … takrat.

Način, kako začnete nov dan, določa, kako dobro živite svoj dan.

Robin Sharma

Gradila sem se. Gradila sem svoj odnos do Življenja. Stopala sem visoko in padala nizko, glasba pa je ostajala in vedno bo ostala – del mojega življenja. Spremlja me na vsakem koraku, zavedno ali nezavedno. Tudi tisti, ki rečejo, da glasbe ne poslušajo, prihajajo v stik z njo preko radijskih sprejemnikov, budilk, različnih zvonenj, iz zvočnikov v trgovinah, lokalih, fitnesih, bencinskih črpalkah … praktično povsod.


Zame je glasba ena najučinkovitejših oblik neverbalne komunikacije. Vpliva na moje telo, me pomiri, oživi, napolni z energijo ali spravi v stanje neugodja. Vibracijski Teslini valovi so pomagali pri okrevanju mojega, poleti izpahnjenega komolca, s pomočjo glasbe dosegam različna možganska stanja med meditacijo, samohipnozo, opravljanjem tibetanskih vaj…

Z glasbo gradim svoj imunski sistem. Z glasbo urim svoj spomin in podaljšujem koncentracijo. Med poslušanjem glasbe ne pozabljam, da je tudi tišina del nje. Tišina je čudovita.

»Glasba ni v notah, temveč v tišini med njimi.«

Mozart

Rada imam tišino. Ali jutranje sprehode, kjer pustim, da se me dotakne glasba ptičjega petja, šelestenja listov, poigravanja vetra v krošnjah dreves. To je glasba vseh glasb, inspiracija vseh umetnikov – narava.

Vibracijska bitja smo, naše telo prejema vibracije na vsakem koraku. Pomembno je, kako stopimo v nov dan. Naše telo ponoči res počiva, vendar raste, se obnavlja, ustvarja s pomočjo skrivnostnih niti energij, ki nas obdajajo. Zbujamo se z glasbo. Zvok budilke je vibracija, ki pronica v spočite celice. Melodija moje budilke je prijazna, spominja me na travnik pomladi, s svojimi toni me objame in ponese v nov dan.

Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje zjutraj vklopila radijski sprejemnik. Jutra obožujem ravno zaradi miru, ki me obdaja, zato ni naključje, da skrbno izbiram zvoke, ki prebujajo moje telo. Največkrat je to instrumentalna, rahlo meditativna glasba, ki ustvari popoln uvod v moj neskončen jutranji ritual. Prepustim se toku in pustim, da melodija komunicira z mojim telesom. Nežno ga objame in prebuja kreativnost ter ljubezen do življenja. Ponavadi ji sledi živahnejša glasba, ki polni z energijo. Še vedno se ob jutrih prsti sprehajajo po klavirju. Ušesa lovijo zvoke narave.

Ob pisanju dnevnika rada prisluhnem bitju svojega srca, glasbi svojega telesa. Precej časa sem se trudila, da bi svoja jutra ujela v rutino, pa sem skozi različne, vedno znova propadle preizkuse, opustila misel na to. To enostavno nisem jaz. Jaz sem bitje, ki počne, kar čuti. Otrok ljubezni, svobodne volje in neverjetne vztrajnosti ter trme. Otrok glasbe Življenja.
Vabim te, da preizkusiš učinek glasbe na tvoje telo in tvoje počutje. Univerzalen recept ne obstaja. Obstaja pa raziskovalec znotraj tebe. Danes se veliko ukvarjamo z zdravjem, duhovnostjo, raznoliko prehrano, dnevnimi aktivnostmi, pozabljamo pa, da je glasba hrana ljubezni (William Shakespeare) in da smo mi ta ljubezen, duša, telo.

Vabim te, da stopiš na to čudovito potovanje raziskovanja glasbe. To je potovanje brez pravil, potrebna je le pozornost, kakšne občutke znotraj tebe zbujajo vibracije različnih melodij in kako se nanje odziva tvoje telo. Raziskuj različne zvrsti, tudi takšne, ki sicer redko dosežejo raven tvojih ušes in poslušaj občutke telesa… Zavedaj se, da naše telo bije v ritmu. Naše telo je utelešena glasba.


Sledite nam