Zavarujte se proti škodi zaradi neurja

anonimni uporabnik, 18. avgust 2020
Ostalo

Odkriti strešniki, razbita stekla in zalite hiše … to so po ocenah cenilcev pri Zavarovalnici Triglav najpogostejše posledice neviht na nepremičninah.

Na avtomobilih pa največjo škodo v neurju povzroči toča. Rezultat so udrtine na pločevini, poškodbe laka, razbitje vetrobranskih stekel in svetlobnih teles. Proti škodi zaradi neurij se lahko zavarujete. Preberite, kako.

Zavarovanje proti škodi zaradi neurja

V zavarovalnici ne govorijo o nevihtah oziroma neurjih temveč o pojavih, ki jih spremljajo. To so: vihar, toča, direktni udar strele, indirektni udar strele, vdor meteorne vode in poplava.

Za vse omenjene nevarnosti se lahko zavarujete, vendar pri tem obstajajo določene omejitve. V nadaljevanju preverite natančnejša pojasnila Zavarovalnice Triglav, kjer odgovarjajo na najpogostejša vprašanja o škodi zaradi neurja.

Škoda doma

Neurje z vetrom je podrlo drevo. To je padlo na vrtno ograjo in jo poškodovalo. Ali zavarovanje krije tovrstno škodo?

Če vihar podre drevo, bo škoda krita. Nevarnost viharja je krita po vseh paketih DOM in tudi po posamičnem požarnem zavarovanju, kjer velja, da mora biti ograja posebej zavarovana.

Vihar je veter s hitrostjo najmanj 17,2 m/s ali 62 km/h. Šteje se, da je bil vihar, če je veter v kraju, v katerem je poškodovana stvar, lomil veje in debla ter poškodoval dobro vzdrževane zgradbe.

Če drevo denimo pade zaradi starosti, potem bo škoda krita le, če imate sklenjen paket C zavarovanja DOM. Ta namreč krije škodo zaradi padca drevesa tudi v drugih primerih.

Nevihta z močnim vetrom je poškodovala streho. Ali mi bo zavarovalnica krila škodo?

Da, saj je ta nevarnost vključena pod kritje za vihar, vendar tu velja enako kot zgoraj, veter mora biti dovolj močan, da se šteje za vihar. Zavarovanje bo  zato krilo strošek popravila strehe. Krilo pa bo tudi škodo, ki jo zaradi poškodovane strehe povzročil voda v hiši, denimo poškodovan parket.

Močan veter med nevihto je poškodoval platneno streho na terasi. Kako je s kritjem škode?

Škoda, ki nastane na platnenih nadstreških, vključno z njihovimi mehanizmi in konstrukcijo, je izvzeta iz kritja v okviru paketnega zavarovanja DOM. Zato vam priporočamo, da ob napovedi nevihte tende, senčnike in podobne platnene nadstreške zaprete.

Enako velja denimo za ponjavo ali pokrov bazena in napihljive bazene, ki niso pritrjeni v podlago. Te namreč zavarovalnica uvršča med premičnine. Škoda na njih bo krita le, če se poškodujejo v vašem domu in ne na prostem.

Več vprašanj in odgovorov o tem, kako se lahko kar najbolje zavarujete za primer neurja in škode, ki ga to lahko povzroči, najdete v članku.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 05:45
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close