fbpx

Zasijte z LED svetili

Dom & prosti čas, Življenjski slog

Varčne žarnice so »out« – z razvojem tehnologije so jih popolnoma povozila LED svetila. Vse kaže, da bodo varčne žarnice in druge sijalke, ki se ne poslužujejo LED tehnologije, šle po poti halogenskih žarnic, ki se na podlagi EU direktive umikajo s trga.

Zakaj pa so LED žarnice toliko boljše od drugih vrst žarnic? LED sijalke imajo kar 4-krat daljšo življenjsko dobo, kot jo ima varčna žarnica, od halogenske pa »živi« kar 20-krat dlje. Prav tako porabijo daleč najmanj energije, privarčujejo vam lahko kar 80% porabe energije, in ustvarijo manj emisij CO2.

Se spomnite, kako previdni morate biti pri prižiganju in ugašanju varčnih žarnic? Pri LED sijalkah te težave ni, saj so veliko bolj odporne in vzdržljive, prižiganje in ugašanje luči pa ne vpliva na njihovo življenjsko dobo. Posledično so LED sijalke tudi veliko bolj varčne. Poleg tega jih lahko v celoti reciklirate in še na tak način pomagate pri varovanju okolja.

Svetle, varčne in vsestranske

Prevlada LED sijalk pa se ni zgodila le zaradi njihove varčnosti, temveč tudi zaradi njihove raznolikosti in vsestranskosti. LED sijalke svetlobo ustvarjajo na drugačen način kot klasične žarnice. Žarnice svetlobo ustvarjajo z žarenjem, medtem ko LED sijalke oddajajo svetlobo, ki je ne merimo v vatih, temveč v lumnih. Medtem ko vati povejo, koliko energije je žarnica zahtevala za delovanje, pa lumni povejo, koliko svetlobe zagotavlja LED sijalka. Vsestranskost LED sijalk se kaže tudi v tem, da ne oddajajo toplote, tako da se z njimi ne morete opeči.

Osnovna barva LED sijalk je modra, ki jo nato proizvajalci s pomočjo filtrov poljubno obarvajo. Tako lahko kupite LED sijalke v katerikoli barvi, seveda pa je najbolj priporočljivo, da barvo sijalke prilagodite prostoru, v kateri jo boste uporabljali. Hladna bela svetloba je tako bolj priporočljiva za delavnice in kopalnice, ni pa zelo prijetna za oči. Za domače prostore je najboljša topla bela svetloba, ki je veliko bolj prijazna do naših oči.

Primerne za vsako stanovanje in vse prostore

LED sijalke niso občutljive na temperaturo in vlago, kar pomeni, da jih lahko uporabimo v vseh vrstah svetil in luči. Posledično vam sloga vašega stanovanja ni treba prilagajati svetilom, saj lahko najdete LED luči vseh oblik in velikosti, od najbolj futurističnih in modernih pa vse do starinskih »Edisonk«. Priljubljeni so tudi LED trakovi, ki jih lahko pritrdimo na katerokoli površino in tako osvetlimo notranjosti omar, priljubljeni pa so tudi na spodnji strani kuhinjskih omaric, kjer skrbijo za dobro osvetlitev kuhinjskih površin. Ker ne oddajajo toplote jih lahko namestite kamorkoli, tudi na oblazinjeno pohištvo ali pa na police in v predale.

Iz vsega povedanega je torej lahko jasno – naša prihodnost so LED sijalke.


Sledite nam