fbpx

Zamolčano nasilje nad otroki v družinskem okolju

Dogodki

Vabimo vas na okroglo mizo, ki bo potekala v sredo, 18. 11., ob 18.00 v prostorih atrija ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana. Dovolim si reči – Da, bil sem zlorabljen/a! Največ nasilja se dogaja za štirimi stenami domov. Vsak četrti Slovenec je že doživel različne oblike nasilja v družini, večina v svojem otroštvu, vsaka […]

Vabimo vas na okroglo mizo, ki bo potekala v sredo, 18. 11., ob 18.00 v prostorih atrija ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana.

Dovolim si reči – Da, bil sem zlorabljen/a!

Največ nasilja se dogaja za štirimi stenami domov. Vsak četrti Slovenec je že doživel različne oblike nasilja v družini, večina v svojem otroštvu, vsaka peta deklica in vsak trinajsti deček je bil v tem obdobju žrtev spolne zlorabe. Samo lani so Centri za socialno delo skupaj s policijo obravnavali skoraj 900 otrok, ki so bili žrtve nasilja v družinskem okolju. O tem, koliko ga ostane prikritega, lahko samo ugibamo, saj so zlorabe v otroštvu še vedno velik tabu, tako za žrtve in njihovo bližnjo okolico kot tudi za nekatere od tistih, ki bi kot strokovni delavci morali nuditi pomoč. Ker so storilci pogosto sami žrtve takšnih zlorab, se začarani krog nasilja ne prekine in se prenaša iz generacije v generacijo.

Gre le za nekaj od podatkov zbranih v nedavno izdanem priročniku za zdravstvene delavce:

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini, ki je del skupnega projekta ZRC SAZU, Zdravniške zbornice RS, Zavoda Emma in Centra za socialno delo Maribor. Njihovim ugotovitvam v svoji knjigi Očim in pankrt pritrdi tudi avtorica Aleksandra Hampamer, tudi sama žrtev spolne zlorabe v otroštvu. Na okrogli mizi bomo skupaj z njo in strokovnjaki, ki si prizadevajo, da bi se s prepoznavanjem vzrokov in izobraževanjem takšno nasilje pravočasno prepoznalo in pravilno ukrepalo, poskušali najti možne rešitve za soočanje s tem problemom.

Z nami bodo:

Aleksandra Hampamer, avtorica knjige Očim in pankrt, kjer opisuje svojo izkušnjo zlorab v otroštvu, ter ustanoviteljica projekta »Dovolim si reči – Da, zlorabljena sem« za pomoč žrtev zlorab, ki je na Hrvaškem doživela velik odziv;
Dr. Duška Kneževič Hočevar, antropologinja, izredna profesorica in raziskovalka na ZRC SAZU ter članica projektne skupine POND – Prepoznava in obravnava žrtve nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti.
Dr. Leonida Zalokar, sociologinja, direktorica Zavoda Planina, v katerem se, tudi zaradi neprimerne prejšnje obravnave, znajde mnogo zlorabljenih otrok.
– Dževaja Popaja, svetovalka v nevladni organizaciji Emma, Centra za pomoč žrtvam nasilja, kjer že več kot 15 let nudijo brezplačno strokovno pomoč otrokom, mladostnikom in ženskam, žrtvam nasilja.
Dr. Melita Zver Makovec, psihologinja. Članica projektne skupine POND, ki se v sklopu svetovalnega dela v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob srečuje tudi z obsojenci, povzročitelji nasilja v družini, pogosto samih žrtev podobnega nasilja.
Adil Huselja, sociolog in višji policijski inšpektor z dolgoletnimi izkušnjami pri policiji in vodja skupine za psihosocialno pomoč v Sindikatu policistov Slovenije.

Okroglo mizo bo vodila Irena Pan, novinarka oddaje Preverjeno na POP TV.

Po izboru uredništva


Sledite nam